Κύθνος - Ναυάγιο «Pepe»

Photo Gallery

 

Ένα μικρό ναυάγιο σε ένα απάνεμο κόλπο της Κύθνου έχει μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα τεράστιο ενδιαίτημα για πολλά και εντυπωσιακά είδη γυμνοβράγχιων. Το Pepe ήταν μια θαλαμηγός αναψυχής που κάηκε το 2001 στον κόλπο του Αγίου Στεφάνου στα ανατολικά της Κύθνου. Όλοι οι επιβάτες διασώθηκαν και πλέον η θαλαμηγός κατοικείται από πανέμορφα πλάσματα του βυθού.

Ο κόλπος είναι μακρόστενος και προστατεύεται από στενές λωρίδες γης. Έτσι η κατάδυση γίνεται σε ήρεμα και ασφαλή νερά, χωρίς ρεύματα και μεγάλους κυματισμούς. Το ναυάγιο βρίσκεται στη μέση του κόλπου, λίγες δεκάδες μέτρα από την ακτή. Το βάθος του είναι στα 18 με 19 μέτρα και ο προσανατολισμός από βορά προς νότο. Το μήκος της θαλαμηγού είναι 30 μέτρα, ενώ το ψηλότερο σημείο της είναι τα 14 μέτρα. Ο βυθός γύρω από το ναυάγιο εναλλάσσεται από την αμμούδα και το λεπτό χαλίκι σε πυκνά λιβάδια ποσειδωνίας.

Πάνω στο ναυάγιο έχει αναπτυχθεί ένα πυκνό πλέγμα από το υδρόζωο Eudendrium racemosum. Το είδος αυτό αποτελεί πόλο έλξης για πολλά είδη από θαλάσσια σαλιγκάρια, τα γνωστά γυμνοβράγχια. Πάνω σε αυτό, τα γυμνοβράγχια κυνηγάνε, τρέφονται, αναπαράγονται και αποθέτουν τα αυγά τους. Έτσι ανάλογα με την εποχή το ναυάγιο προσελκύει δεκάδες από αυτά τα εντυπωσιακά μικρά ζώα. Τα δύο πιο συχνά είδη που συναντά κανείς εδώ σε μεγάλους αριθμούς αλλά και σε μεγάλα άτομα είναι η Flabellina affinis και η Cratena peregrina. Άλλα, λίγο πιο σπάνια είδη είναι τα Elysia timida, Thuridilla hopei, Discodoris atromaculata, Hypselodoris villafranca, Flabellina pedata και Facelina rubrovittata.

Παράλληλα, τα κοιλώματα του σκάφους προσφέρουν την κατάλληλη προστασία σε πολλά είδη ψαριών. Μέσα και γύρω από αυτό ζούνε μεγάλες σμέρνες, μουγγριά, κοκκινοσκορπίνες, στήρες και ροφουδάκια. Στη περιοχή που το ναυάγιο συνορεύει με την άμμο και τις ποσειδωνίες ζούνε λύχνοι, σελάχια, λαπίνες, πέρκες και πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα μαλάκια.

Το ναυάγιο του Pepe αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό γιατί συνδυάζει την σίγουρη παρουσία από πληθώρα γυμνοβράγχιων και πολλών άλλων ειδών του βυθού με μια ασφαλή, μεγάλης διάρκειας κατάδυση που δεν θα θέλετε να τελειώσει.

Για περισσότερες πληροφορίες: Καταδυτικό κέντρο Aqua Team, Λουτρά, Κύθνος.
 
 

Πως θα πάτε

Η Κύθνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (3 ώρες) και με το Λαύριο (2 ώρες). Το καταδυτικό κέντρο Aqua Team, με την βοήθεια του οποίου θα φτάσετε στο σημείο της κατάδυσης, βρίσκεται στα Λουτρά, 12 χλμ. βορειότερα του λιμανιού Μέριχα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.395839900524386, Longitude:24.458706946060147)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Χαλκιδική - Νήσος Περιστέρα

Η Περιστέρα είναι ένα μικρό κατάφυτο νησάκι στη Χαλκιδική με έναν πλούσιο βυθό, όπου στα πολλά διαφορετικά υποστρώματα ζούνε δεκάδες σπάνια είδη.

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

Δονούσα - Φωκοσπηλιά

Στις απόκρημνες ανατολικές ακτές της Δονούσας, στον κάβο του Μοσχονά και στο τέλος ενός ψηλού γκρεμού, βρίσκετε μια βραχώδης κοιλότητα-σπηλιά που σαν οικότοπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.