Παλαιόχωρα - Υποβρύχιο δάσος

Photo Gallery

 

Ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο υποβρύχιο τοπίο, στην Παλαιόχωρα της Κρήτης, αποτέλεσμα των ισχυρών δυνάμεων της φύσης. Με μια συχνότητα δέκα χρόνων, η περιοχή της  νότιας Κρήτης πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις. Τα νερά κατεβαίνουν ορμητικά από τα φαράγγια και στο διάβα τους παρασύρουν πολλούς κορμούς οι οποίοι καταλήγουν στοιβαγμένοι στον βυθό της θάλασσας. Στα ανατολικά της Παλαιόχωρας βρίσκετε το μικρό φαράγγι των Ανύδρων, το οποίο στο παρελθόν έχει πολλές φορές, φουσκώσει και πλημμυρίσει από τα νερά της βροχής, κατεβάζοντας τόνους δέντρων.

Με αφετηρία την παραλία απέναντι από το φαράγγι, και μετά από ένα κολύμπι 100-200 μέτρων με πορεία κάθετα στην ακτογραμμή, ξεκινάει η κατάδυση. Η πρώτη εικόνα μιας τεράστιας περιοχής γεμάτη από εκατοντάδες κορμούς αποτελεί μεγάλη έκπληξη καθώς αδυνατεί κανείς να φανταστεί πώς όλοι αυτοί οι όγκοι φτάσανε τόσο μακρυά από την παραλία. Η κατάδυση είναι εύκολη, φτάνει μέχρι τα 15-20 μέτρα, αλλά χρειάζεται προσοχή στον υποβρύχιο προσανατολισμό καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα φυσικά σημάδια για να σας καθοδηγήσουν.

Η παρουσία του ξύλου προσελκύει διάφορους οργανισμούς που τρέφονται από την άλγη που μαζεύεται στην επιφάνεια των κλαριών. Αν και το ξύλο αποτελεί υλικό που δύσκολα μπορεί να γίνει αποικία από θαλάσσιους οργανισμούς, εντούτοις ο μεγάλος όγκος των δέντρων λειτουργεί ως ύφαλος, προσφέροντας την κατάλληλη προστασία για διάφορα είδη. Γύρω από το «δάσος» το υπόστρωμα του βυθού είναι αμμώδες. Στα κοιλώματα ζούνε κάβουρες-ερημίτες, ροφοί, στήρες, μικρά κοπαδιάρικα ψάρια, μπουρούδες, κ.α. Τα ενδιάμεσα αμμώδη διαστήματα κατοικούνται από γλώσσες, μπαρμπούνια, σελάχια και μουρμούρες. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η λεία επιφάνεια των δέντρων, κάνει ιδιαίτερα εύκολο τον εντοπισμό μικρών γυμνοβράγχιων που τρέφονται από την άλγη και άλλους φυτικούς οργανισμούς.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η παραλία από όπου ξεκινάτε την κατάδυση βρίσκετε 1,5 χιλιόμετρο ανατολικά της Παλαιόχωρας, στο τέλος του φαραγγιού των Ανύδρων.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 35.22865048473623, Longitude:23.70111164538571)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

Δήλεσι

Ένας πλούσιος σε εικόνες βυθός του Νότιου Ευβοϊκού που παρότι παλιότερα είχε υποστεί εκτεταμένη ρύπανση, έχει ανακάμψει και πλέον εκπλήσσει τον καταδύτη με τα δεκάδες σπάνια είδη που φιλοξενεί.

Κύθνος - Ναυάγιο «Pepe»

Ένα μικρό ναυάγιο σε ένα απάνεμο κόλπο της Κύθνου έχει μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα τεράστιο ενδιαίτημα για πολλά και εντυπωσιακά είδη γυμνοβράγχιων.

Παντιερονήσι - Σπήλαιο Τρούλος

Το Παντιερονήσι είναι ένα ακατοίκητο νησάκι στα νότια της Πάρου, το οποίο κάτω από τις βραχώδεις ακτογραμμές του κρύβει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σπήλαιο.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.