Παλαιόχωρα - Υποβρύχιο δάσος

Photo Gallery

 

Ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο υποβρύχιο τοπίο, στην Παλαιόχωρα της Κρήτης, αποτέλεσμα των ισχυρών δυνάμεων της φύσης. Με μια συχνότητα δέκα χρόνων, η περιοχή της  νότιας Κρήτης πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις. Τα νερά κατεβαίνουν ορμητικά από τα φαράγγια και στο διάβα τους παρασύρουν πολλούς κορμούς οι οποίοι καταλήγουν στοιβαγμένοι στον βυθό της θάλασσας. Στα ανατολικά της Παλαιόχωρας βρίσκετε το μικρό φαράγγι των Ανύδρων, το οποίο στο παρελθόν έχει πολλές φορές, φουσκώσει και πλημμυρίσει από τα νερά της βροχής, κατεβάζοντας τόνους δέντρων.

Με αφετηρία την παραλία απέναντι από το φαράγγι, και μετά από ένα κολύμπι 100-200 μέτρων με πορεία κάθετα στην ακτογραμμή, ξεκινάει η κατάδυση. Η πρώτη εικόνα μιας τεράστιας περιοχής γεμάτη από εκατοντάδες κορμούς αποτελεί μεγάλη έκπληξη καθώς αδυνατεί κανείς να φανταστεί πώς όλοι αυτοί οι όγκοι φτάσανε τόσο μακρυά από την παραλία. Η κατάδυση είναι εύκολη, φτάνει μέχρι τα 15-20 μέτρα, αλλά χρειάζεται προσοχή στον υποβρύχιο προσανατολισμό καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα φυσικά σημάδια για να σας καθοδηγήσουν.

Η παρουσία του ξύλου προσελκύει διάφορους οργανισμούς που τρέφονται από την άλγη που μαζεύεται στην επιφάνεια των κλαριών. Αν και το ξύλο αποτελεί υλικό που δύσκολα μπορεί να γίνει αποικία από θαλάσσιους οργανισμούς, εντούτοις ο μεγάλος όγκος των δέντρων λειτουργεί ως ύφαλος, προσφέροντας την κατάλληλη προστασία για διάφορα είδη. Γύρω από το «δάσος» το υπόστρωμα του βυθού είναι αμμώδες. Στα κοιλώματα ζούνε κάβουρες-ερημίτες, ροφοί, στήρες, μικρά κοπαδιάρικα ψάρια, μπουρούδες, κ.α. Τα ενδιάμεσα αμμώδη διαστήματα κατοικούνται από γλώσσες, μπαρμπούνια, σελάχια και μουρμούρες. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η λεία επιφάνεια των δέντρων, κάνει ιδιαίτερα εύκολο τον εντοπισμό μικρών γυμνοβράγχιων που τρέφονται από την άλγη και άλλους φυτικούς οργανισμούς.

 

Πως θα πάτε

Η παραλία από όπου ξεκινάτε την κατάδυση βρίσκετε 1,5 χιλιόμετρο ανατολικά της Παλαιόχωρας, στο τέλος του φαραγγιού των Ανύδρων.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 35.22865048473623, Longitude:23.70111164538571)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Ηρακλειά - Αεροσκάφος Arado

Σε έναν μικρό όρμο με θαυμάσια παραλία, κείτεται βυθισμένο ένα αεροπλάνο, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε μια βουτιά που ενδείκνυται τόσο για scuba όσο και για snorkelling.

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

Νάξος - Ναυάγιο «Μαριάννα»

Ένα από τα ομορφότερα ναυάγια πλοίων των θαλασσών μας που με τα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό πυρήνα υποβρύχιας ζωής προσφέροντας την ευκαιρία για μια αξέχαστη κατάδυση.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.