Δονούσα - Φωκοσπηλιά

Photo Gallery

 

Στις απόκρημνες ανατολικές ακτές της Δονούσας, στον κάβο του Μοσχονά και στο τέλος ενός ψηλού γκρεμού, βρίσκετε μια βραχώδης κοιλότητα-σπηλιά που σαν οικότοπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες. Από το όνομα Φωκοσπηλιά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η σπηλιά κατοικείται από φώκιες, αλλά οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή έχει να κατοικηθεί από τα σπάνια θηλαστικά, εδώ και πολλά χρόνια. Η Φωκοσπηλιά είναι μια γεωλογική ρωγμή στα βράχια, τριγωνικού σχήματος, με πλάτος 40 μέτρα και ύψος πάνω από 10 μέτρα. Το μέγεθος της είναι τέτοιο που τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο πειρατών.

Η σπηλιά δημιουργεί στο τέλος της μια κοιλότητα, όπου το φως δεν φτάνει ποτέ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδιαίτερες συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας. Έτσι μπορεί να παρατηρήσει κανείς, από την επιφάνεια κιόλας, θαλάσσιους οργανισμούς που κανονικά ζούνε κάτω από τα 20 μέτρα βάθος. Βουτώντας από την αριστερή μεριά της εισόδου και με τα βράχια στα δεξιά μπορεί κανείς να καταδυθεί σταδιακά μέχρι τα 50 μέτρα βάθος, καθώς ο ψηλός γκρεμός της ξηράς συνεχίζεται και στον βυθό. Στην επιστροφή και καθώς το βάθος της σπηλιάς ξεκινάει από τα 5 μέτρα μπορεί κανείς να κάνει την στάση του, παρατηρώντας τον ιδιαίτερο διάκοσμο των οργανισμών που ζουν κολλημένοι στα βράχια. Πρόκειται λοιπόν για ένα καταδυτικό προορισμό που προσφέρει συνθήκες τόσο για βαθειά κατάδυση όσο και για βουτιά με μάσκα και αναπνευστήρα.

Στα βράχια της σπηλιάς ανακαλύπτει κανείς δεκάδες είδη από σπόγγους, κοράλλια, βρυόζωα, υδρόζωα και ροδοφύκη. Χιλιάδες μικρές κίτρινες κηλίδες του κοραλλιού Leptopsammia pruvoti, διακόπτονται από σπόγγους και ανακατεύονται με την βλάστηση του ροδοφύκους Phyllophora crispa. Γυμνοβράγχια, εχινόδερμα, μαλάκια και σκώληκες ζούνε ανάμεσα στα μεγάλα βράχια του βυθού. Εντυπωσιακές είναι οι αποικίες από δεκάδες μεγάλους ανθίες που τους βλέπει κανείς να κολυμπάνε στο μισό μέτρο, αν και κανονικά απαντώνται κάτω από τα 20 μέτρα, ενώ το φως στην είσοδο της σπηλιάς δημιουργεί εντυπωσιακές ανταύγειες.

 

Πως θα πάτε

Για να φτάσετε στην σπηλιά θα πάρετε το τρεχαντήρι «Δονούσα-Μάγισσα» που το καλοκαίρι κάνει τον γύρω του νησιού, ανακαλύπτοντας έτσι όλη την βόρεια, νότια και ανατολική ακτογραμμή του νησιού.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.10591354047314, Longitude:25.83795246569821)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λέσβος - Βραχονησίδα Μυρμήγκι

Η μικρή βραχονησίδα Μυρμήγκι με τον πανέμορφο βυθό βρίσκεται στα βόρεια της Λέσβου, μόνο πέντε λεπτά διαδρομή με το σκάφος από την Πέτρα.

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

Παλαιόχωρα - Υποβρύχιο δάσος

Ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο υποβρύχιο τοπίο, στην Παλαιόχωρα της Κρήτης, αποτέλεσμα των ισχυρών δυνάμεων της φύσης.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.