Νάξος - Ναυάγιο «Μαριάννα»

Photo Gallery

 

Ένα από τα ομορφότερα ναυάγια πλοίων των θαλασσών μας που με τα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό πυρήνα υποβρύχιας ζωής προσφέροντας την ευκαιρία για μια αξέχαστη κατάδυση. Στις 24 Ιουλίου 1981 το εμπορικό πλοίο «Μαριάννα», φορτωμένο κυρίως με μινεράλι (ακατέργαστο χώμα με μετάλλευμα), αλλά και κριθάρι, λαμαρίνες, σωλήνες, μάρμαρα και φυτοφάρμακα προσέκρουσε σε ύφαλο λίγο πιο νότια από τις βραχονησίδες Αμαρίδες που βρίσκονται στο μέσο περίπου του διάπλου της Παροναξίας. Τα 24 άτομα του πληρώματος διασώθηκαν, καθώς το πλοίο αρχικά είχε προσαράξει και βυθιζόταν αργά με ένα μεγάλο τμήμα του να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια. Μετά από ένα χρόνο περίπου και επειδή το ναυάγιο παρεμπόδιζε την ασφαλή ναυσιπλοΐα αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η ανατίναξη του. Το πλοίο αποκόπηκε και κάθισε τμηματικά στον αμμώδη πυθμένα στα 23 μέτρα βάθος. Το αρχικό μήκος του πλοίου έφτανε τα 91,5 μέτρα και το πλάτος τα 14,5 μέτρα. Σήμερα και μετά τις ανατινάξεις, ο κύριος όγκος του πλοίου, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση φτάνει τα 37 μέτρα. Πρόκειται για την πρύμνη που διατηρεί αυτούσια τα πλαϊνά καταστρώματα, την γέφυρα, τα δωμάτια, αλλά και έναν από τους εξαεριστήρες από τους γερανούς φορτοεκφόρτωσης, που αναδύεται ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξαιτίας της μικρής κλίσης του ναυαγίου το πλοίο στέκεται σχεδόν όρθιο έτοιμο για περιήγηση γύρω από αυτό αλλά και στο εσωτερικό του. Η κατάδυση στο «Μαριάννα» είναι ίσως η κορυφαία για τους καταδύτες που επιλέγουν για τις διακοπές τους την Πάρο ή την Νάξο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο «Μαριάννα» είναι τα πλαϊνά εξωτερικά τοιχώματα που είναι κατακλυσμένα από χιλιάδες πολύχρωμους σπόγγους, δημιουργώντας έναν απερίγραπτης ομορφιάς καμβά. Εδώ μπορεί κάποιος να παρατηρήσεις δεκάδες διαφορετικά είδη σπόγγων που μάλιστα δημιουργούν μεγάλες αποικίες, όπως τα Aplysilla rosea, Axinella verrucosa, Chondrilla nucula, Chondrosia reniformis, Clathrina clathrus, Dysidea avara, Haliclona fibulata, Haliclona mediterranea, Hamigera hamigera, Ircinia oros, Ircinia variabilis, Petrosia ficiformis, Phorbas tenacior, Sarcotragus spinosulus και Spirastrella cunctatrix. Οι σπόγγοι προσελκύουν και έναν μεγάλο αριθμό από γυμνοβράγχια με πιο κοινά τα Thuridilla hopei, Felimare orsinii, Felimare villafranca, Diaphorodoris papillata, Phyllidia flava, Peltodoris atromaculata, Trapania lineata, Trapania maculata, Polycera quadrilineata, Calmella cavolini, Caloria elegans, Cratena peregrina, Edmundsella pedata, Flabellina affinis και Antiopella cristata.

Γύρω από το πλοίο στα μεσόνερα απαντώνται μεγάλα κοπάδια από καλογριές (Chromis chromis), μένουλες (Spicara maena) και γόπες (Boops boops), ενώ από τα κοπάδια των αρπακτικών ξεχωρίζουν τα μαγιάτικα (Seriola dumerili) και οι λούτσοι (Sphyraena sphyraena). Στην βάση του ναυαγίου αλλά και στο εσωτερικό ζούνε μεγάλα άτομα από σκορπίνες (Scorpaena scrofa), σμέρνες (Muraena helena), ροφούς (Epinephelus marginatus), βλαχοσφυρίδες (Epinephelus caninus) και πίγγες (Mycteroperca rubra). Άλλα ψάρια είναι τα μουγγριά (Conger conger), οι σκορπίνες Μαδέρας (Scorpaena maderensis), τα σκορπίδια (Scorpaena notata), οι χάνοι (Serranus cabrilla), τα κρεμμυδόψαρα (Apogon imberbis), τα μελανούρια (Oblada melanura), τα σκαθάρια (Spondyliosoma cantharus), οι σκάροι (Sparisoma cretense), οι σηκιοί (Sciaena umbra), οι μαυροχειλούδες, (Labrus merula), οι κουκοχειλούδες (Labrus mixtus), οι μαυροουρολαπίνες (Symphodus melanocercus), οι κοκινολαπίνες (Symphodus mediterraneus), οι γύλοι (Coris julis), οι κίτρινοι τριπτερύγιοι (Tripterygion delaisi), οι κόκκινοι τριπτερύγιοι (Tripterygion tripteronotum), οι χρυσογωβιοί (Gobius auratus), οι ταινιογωβιοί (Gobius vittatus) και οι λεοπαρδαλογωβιοί (Thorogobius ephippiatus).

Ανάμεσα από τους σπόγγγους συχνά πετάγονται μεγάλοι σπειρογράφοι, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν αποικίες από μεγαλόπρεπους κερίανθους (Cerianthus membranaceus). Τρίτωνες (Charonia variegata) και μπουρούδες (Tonna galea) γλιστρούν στα τοιχώματα κοντά στον πυθμένα, ενώ συχνά παρατηρεί κανείς και μικρές κολοχτύπες (Scyllarides latus).Την πανίδα συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τα κοράλλια Balanophyllia regia, Cladocora caespitosa και Parazoanthus axinellae, οι σκώλικες Hermodice carunculata, Bispira volutacornis, Hydroides ezoensis, Protula tubularia και Serpula vermicularis, τα βρυόζωα Myriapora truncata και Schizomavella mamillata και τα ασκίδια Clavelina dellavallei, Diplosoma spongiforme, Halocynthia papillosa και Botryllus schlosseri.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: www.naxosdiving.com
 
 
 

Πως θα πάτε

Το ναυάγιο βρίσκεται στην μέση του διάπλου μεταξύ Πάρου και Νάξου σε ένα σημείο που συνήθως τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά. Για να απολαύσετε την κατάδυση σας προτιμήστε ημέρες που επικρατεί νηνεμία. Μην επιχειρήσετε να εισέλθετε στο ναυάγιο, χωρίς κάποιον εξειδικευμένο οδηγό. Καταδυτικά κέντρα και από τα δύο νησιά σάς μεταφέρουν στο σημείο της κατάδυσης.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.04589506960325, Longitude:25.31758245913693)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πορθμός Καλλονής

Ένας σπάνιος, ιδιαίτερος και πανέμορφος υποβρύχιος βιότοπος που δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις από την παράνομη αλιεία και κινδυνεύει άμεσα από την απόλυτη καταστροφή.

Δονούσα - Φωκοσπηλιά

Στις απόκρημνες ανατολικές ακτές της Δονούσας, στον κάβο του Μοσχονά και στο τέλος ενός ψηλού γκρεμού, βρίσκετε μια βραχώδης κοιλότητα-σπηλιά που σαν οικότοπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες.

Χαλκιδική - Νήσος Περιστέρα

Η Περιστέρα είναι ένα μικρό κατάφυτο νησάκι στη Χαλκιδική με έναν πλούσιο βυθό, όπου στα πολλά διαφορετικά υποστρώματα ζούνε δεκάδες σπάνια είδη.

Κύθνος - «Άβυσσος»

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.