Ηρακλειά

Photo Gallery

 

Το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Κυκλάδων είναι και το πιο «άγριο» από τα υπόλοιπα, καθώς διακρίνεται για το δύσβατο του εδάφους, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από τον τουρισμό. Η Ηρακλειά βρίσκεται 3,4 ναυτικά μίλια νοτιότερα της Νάξου και περίπου 6 ν.μ. στα βορειοανατολικά της Ίου. Είναι το πρώτο νησί των Μικρών Κυκλάδων από τα δυτικά, οι οποίες συνεχίζουν στα ανατολικά με πρώτη τη Σχοινούσα που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ν.μ. Το μέγεθος της Ηρακλειάς φτάνει τα 18,1 τ.χλμ. και η ακτογραμμή της απλώνεται σε 29,2 χλμ. Στο νησί πρωταγωνιστεί το μικρό βουνό του Πάπα στα νότια που κατεβαίνει με ήρεμους λόφους προς τα βόρεια. Η ψηλότερη κορυφή του Πάπα φτάνει τα 418 μέτρα, ενώ άλλα σημαντικά υψώματα του νησιού είναι το Σελάδι, το Δέμα, ο Προφήτης Ηλίας και ο Χάρακας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάπας βυθίζεται απότομα στο Αιγαίο και έτσι σχεδόν ολόκληρη η νότια ακτογραμμή του νησιού αποτελείται από έναν απότομο γκρεμό. Στην Ηρακλειά επικρατούν οι ασβεστόλιθοι με λίγα σημεία στα οποία απαντώνται δολομίτες. Στα δυτικά της νήσου βρίσκονται οι βραχονησίδες Αβελονήσια (Μικρός και Μεγάλος Άβελας) και στα ανατολικά της το νησάκι Βενέτικο. Η Ηρακλειά δεν διακρίνεται για τους πολλούς και ήρεμους όρμους που χαρακτηρίζουν τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες. Στο νησί υπάρχουν μόλις 9 παραλίες από τις οποίες ξεχωρίζει το αμμουδερό Λιβάδι στο οποίο καταλήγει και ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νησιού, ο Πειστικός, δημιουργώντας ένα μικρό εποχικό έλος. Το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο της Ηρακλειάς είναι το θρυλικό σπήλαιο του Άη Γιάννη που αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας. Το σπήλαιο είναι συνδεδεμένο με έναν υπέροχο τρόπο στην λαϊκή και θρησκευτική παράδοση του τόπου. Απέναντι από το σπήλαιο του Αη Γιάννη βρίσκεται και το σπήλαιο του Πολύφημου. Ένα ακόμα αξιοθέατο του νησιού είναι το γερμανικό υδροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τύπου Arado που είναι βυθισμένο σε βάθος 11 μέτρων στον όρμο της Αλιμνιάς. Το κλίμα της Ηρακλειάς είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, ενώ ο όγκος της Νάξου στα βόρεια την προστατεύει από τους ισχυρούς βοριάδες. Στο τοπίο ξεχωρίζουν οι αμέτρητες αναβαθμίδες με τις ξερολιθιές του παρελθόντος οι οποίες πλέον έχουν ενταχθεί πλήρως στην θαμνώδη βλάστηση των λόφων του νησιού. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες, η Ηρακλειά είναι ένα πολύ πιο «άγριο» νησί με ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο μέρος της. Τα μονοπάτια είναι μεγάλα και απολαυστικά και κινούνται σε ένα χαρακτηριστικό μεσογειακό τοπίο που φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας του Αιγαίου.

Η βλάστηση του νησιού αποτελείται κυρίως από σκίνα, θαμνοκυπάρισσα, χαρουπιές, αγριελιές, αρμυρίκια, λυγαριές, εφέδρες, κάπαρες, λαδανιές, ασπάλαθους, αφάνες, φασκομηλιές, θρούμπια και γαλατσίδες. Μέχρι τώρα στην Ηρακλειά έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 600 είδη φυτών, αριθμός εντυπωσιακός για ένα τόσο μικρό νησί. Από αυτά ξεχωρίζουν η κενταύρια Centaurea atropurpurea, τα αγριογαρύφαλλα Dianthus cinnamomeus subsp cinnamomeus και Dianthus fruticosus subsp amorginus, τα αμάραντα Limonium microcycladicum και Limonium graecum, το Muscari cycladicum subsp cycladicum, το αγριόσκορδο Allium luteolum, το Origanum calcaratum, ο εντυπωσιακός λευκός κρίνος Lilium candidum, το Tordylium hirtocarpum, η Reichardia intermedia, η Staehelina fruticosa και η Trigonella spinosa. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι η Arenaria aegaea, το Hymenonema graecum, η Hyoseris lucida, το κολχικό Colchicum variegatum, η Lomelosia divaricata, το Allium cyrilli, ο Asparagus horridus, η Anthemis scopulorum, το Bellium minutum, το Filago cretensis subsp cycladum, το Lycium schweinfurthii, η σιληνή Silene sartorii, η Crassula alata, ο Astragalus epiglottis, η γλαδιόλα Gladiolus illyricus, το Plantago cretica, το αμάραντο Limonium palmare και η Cutandia maritima. Το νησί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ορχιδεότοπους του Αιγαίου με σημαντικότερα είδη την Ophrys heracleotica και την Ophrys aegaea που ακολουθούνται από τις Ophrys ariadnae, Ophrys basilissa, Ophrys calypsus, Ophrys ceto, Ophrys gortynia, Ophrys icariensis, Ophrys israelitica, Ophrys omegaifera, Neotinea maculata, Anacamptis sancta, Anacamptis collina, Anacamptis papilionacea, Anacamptis fragrans, Orchis anatolica, Orchis anthropophora, Serapias bergonii, Serapias orientalis, Serapias parviflora και η Spiranthes spiralis. Η χλωρίδα συμπληρώνεται με πιο κοινά είδη του Αιγαίου, όπως η κενταύρια Centaurea raphanina subsp mixta, η Anchusa aegyptiaca, το Mesembryanthemum nodiflorum, το γαϊδουράγκαθο Onopordum tauricum, η Pseudorlaya pumila, ο Echinops spinosissimus subsp spinosissimus, το Onosma graeca, ο νάρκισσος Narcissus tazetta, ο κρίνος της θάλασσας Pancratium maritimum, το Eryngium maritimum, το Aethionema saxatile subsp creticum, η Malcolmia chia, η Malcolmia flexuosa subsp naxensis, η Petrorhagia armerioides, ο Convolvulus siculus subsp siculus, ο Astragalus spruneri, η Drimia maritima, το Ornithogalum pannonicum, η ίριδα Moraea sisyrinchium, το Teucrium brevifolium, ο Adonis microcarpa, ο Mandragora officinarum και η Linaria triphylla.
 
Στην Ηρακλειά έχουν καταγραφεί περίπου 180 είδη πτηνών. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στα κάθετα απρόσιτα βράχια στα νότια φωλιάζουν ακόμα όρνια, ενώ κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση ο ουρανός του νησιού γεμίζει με σφηκιάρηδες και καλαμόκιρκους, αλλά και πιο σπάνια είδη όπως κραυγαετούς, σταυραετούς, φιδαετούς, στεπόκιρκους, λιβαδόκιρκους, σαΐνια και δεντρογέρακα. Στις θάλασσες απαντώνται αρτέμηδες, μύχοι, θαλασσοκόρακες και ασημόγλαροι, ενώ περιστασιακή είναι η εμφάνιση του αιγαιόγλαρου. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός και ακολουθούν η γερακίνα, ο πετρίτης και το βραχοκιρκίνεζο. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως νησιώτικες πέρδικες, ορτύκια, πετροτουρλίδες, μπεκάτσες, ακτίτες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κουκουβάγιες, σταχτάρες, αλκυόνες, τσαλαπετεινούς, στραβολαίμηδες, κορυδαλλούς, σταρήθρες, σταβλοχελίδονα, λιβαδοκελάδες, τρυποφράχτες, θαμνοψάλτες, καρβουνιάρηδες, μαυρολαίμηδες, σταχτοπετρόκληδες, ασπροκωλίνες, γαλαζοκότσυφες, τσίχλες, μαυροτσιροβάκους, μαυροσκούφηδες, αετομάχους, κοκκινοκεφαλάδες, κόρακες, φλώρους, καρδερίνες, φανέτα, κοκκοθραύστες, σιρλοτσίχλονα και τσιφτάδες.

Από την ερπετοπανίδα στο νησί εμφανίζονται 6 είδη: το σιλιβούτι, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, ο λαφίτης, ο έρυκας και η οχιά, ενώ οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα εμφανίζονται περιστασιακά γύρω από το νησί. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η παρουσία των θαλάσσιων ειδών, όπως το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και το κοινό δελφίνι, ενώ υπάρχει ακόμα ένας μικρός αναπαραγωγικός πληθυσμός από μεσογειακές φώκιες. Το νησί είναι ένας υπέροχος προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν του βυθούς του. Στο σπήλαιο του Αη Γιάννη ζουν ενδιαφέροντα είδη, όπως διάφορες νυχτερίδες, το σπάνιο ενδημικό αραχνίδιο του είδους Eukoenenia naxos και το ισόποδο του είδους Trichoniscus cavernicola.
 
 

Πως θα πάτε

Η Ηρακλειά από τον Πειραιά απέχει περίπου 7 ώρες. Θα σας προτείναμε όμως ανεπιφύλακτα να ανεβείτε στον θρυλικό Σκοπελίτη που φεύγει από τη Νάξο προς τις Μικρές Κυκλάδες, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη διαδρομή θα συναντήσετε μικρές ομάδες δελφινιών. Στα μονοπάτια σας στο νησί θα πρέπει να έχετε μαζί σας αρκετό νερό, καθώς δεν υπάρχουν πηγές.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.83435965950497, Longitude:25.44768032519528)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε (άνθος της Ανατολής) για τους Βενετσιάνους, είναι ένα νησί που φιλοξενεί έναν πλούτο από ιδιαίτερα και σπάνια ζώα και φυτά του Ιονίου.

Νάξος

Η βασίλισσα των Κυκλάδων είναι προικισμένη με ένα έντονο ανάγλυφο που συγκεντρώνει μία πληθώρα διαφορετικών βιοτόπων μέσα στους οποίους συναντά κανείς πολλά ακριβοθώρητα είδη της πανίδας και της χλωρίδας.

Κάρπαθος

Η εντυπωσιακή Κάρπαθος με την άγρια φυσιογνωμία της διατηρεί μέσα στους γκρεμούς, στα δάση, στις πλαγιές, στις παραλίες και στις μικρές πεδιάδες έναν αστείρευτο πλούτο από δεκάδες ενδημικά είδη της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας μας.

Χίος

Το νησί της μαστίχας, της άγριας τουλίπας και των σπάνιων ορχιδεών, παρότι εδώ και χρόνια πλήττεται από συνεχείς πυρκαγιές, εξακολουθεί να διακρίνεται για την πιο πολύχρωμη, μυροβόλο άνοιξη της χώρας μας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.