Ρόδος

Photo Gallery

 

Η αγαπημένη κόρη του θεού Ήλιου, η αστραφτερή Ρόδος, είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία οικοπεριήγησης της χώρας μας καθώς φιλοξενεί δεκάδες ενδημικά είδη της χλωρίδας και πολλά σπάνια ζώα. Το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου έχει έκταση 1.398 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμής που φτάνει τα 220 χλμ. Το σχήμα της είναι επιμηκυσμένο ωοειδές με κατεύθυνση από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά και μέγιστο μήκος και πλάτος 77 χλμ. και 37 χλμ. αντίστοιχα. Στο μεγαλύτερο μέρος του το νησί αποτελείται από ήρεμους λόφους και κλειστές πεδιάδες με λίγες αλλά χαρακτηριστικές ορεινές εξάρσεις. Ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος είναι ο Ατάβυρος (1.216 μ.) και ακολουθούν ο Ακραμύτης (823 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (798 μ.), το Βουνί (562 μ.), ο Κουτσούτης (557 μ.) και το όρος Ψίνθος (481 μ.). Η Ρόδος είναι γεμάτη από μικρά ποτάμια, ρεματιές και χειμάρρους με σημαντικότερα την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τις Επτά Πηγές, τον Ασκληπινό, τον Λουτάνη, τον Γαδουρά, τον Πελεκάνο, τον Σιανίτη, τον Χειρενό, τον Πελέμονη, τον Μάκαρη, τον Σκολονίτη, τον Μεριδιάτη, τον Σκοντουλιάρη και τον Αργυρό. Στα κεντρικά του νησιού έχει δημιουργηθεί η όμορφη τεχνητή λίμνη του Γαδουρά, ενώ λίγο πιο νοτιοδυτικά βρίσκεται η μικρότερη τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς. Στο νησί υπάρχουν και λίγα αλλά αξιόλογα φαράγγια, όπως του Κόνταρη, του Κοπριά και του Ξετρύπτη. Η Ρόδος είναι διάσημη για τις μεγάλες παραλίες και τα όμορφα δάση της, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι συχνές γεωολογικές εναλλαγές μεταξύ ασβεστόλιθων, σχιστόλιθων και ψαμμιτών. Η γειτνίαση του νησιού με τις ασιατικές ακτές, το ήπιο κλίμα, και τα πετρώματα έχουν κάνει την Ρόδο έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Όποια εποχή και αν βρεθεί κανείς στο νησί θα απολαύσει την εξερεύνηση και την ανακάλυψη αναρίθμητων «διαμαντιών» της φύσης.

Η Ρόδος είναι διάσημη στους βοτανικούς για την μεγάλη ποικιλία και σπανιότητα των φυτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 1.400 είδη φυτών από τα οποία τα 26 είναι ενδημικά και δεν απαντώνται πουθενά αλλού. Παλαιότερα το νησί καλυπτόταν από πυκνά δάση τραχείας πεύκης τα οποία σταδιακά συρρικνώθηκαν λόγω των πυρκαγιών, της βόσκησης και της εξάπλωσης των καλλιεργειών. Σήμερα η βλάστηση στα βουνά αποτελείται από τραχείες πεύκες και κυπαρρίσια στην άγρια μορφή τους. Άλλα δέντρα είναι τα πλατάνια, τα θαλασσόκερδα, τα σφεντάμια, τα πουρνάρια, οι αριές, τα φυλίκια, οι αγριελιές, οι κουτσουπιές και οι αγριοκουμαριές. Ξεχωρίζει η παρουσία της όμορφης ζητιάς (Liquidambar orientalis), ενός ασιατικού δέντρου που στην Ευρώπη συναντάται μόνο εδώ. Οι δεκάδες λάτρεις των φυτών έρχονται εδώ για να συναντήσουν τα εμβληματικά ενδημικά είδη της Ρόδου, όπως τη φριτιλάρια Fritillaria rhodia, το κυκλάμινο Cyclamen rhodium subsp rhodium, την σιληνή Silene salamandra, την μαργαρίτα Anthemis rhodensis, το Erysimum rhodium, την καμπανούλα Campanula rhodensis, την παιώνια Paeonia clusii subsp rhodia, την Arenaria rhodia subsp rhodia, την ορχιδέα Ophrys rhodia, την κενταύρια Centaurea lactucifolia, το αγριόσκορδο Allium rhodiacum και το Ornithogalum collinum subsp rhodium. Στην Ρόδο απαντώνται και πολλά είδη της ασιατικής χλωρίδας, όπως το Aethionema arabicum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus crinitus, το Cerastium dominici, το Medicago hypogaea, το Verbascum syriacum, η Matthiola longipetala subsp pumilio, η Aristolochia guichardii, η Gypsophila confertifolia, η σιληνή Silene echinospermoides και η Peltaria angustifolia. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι το Asyneuma giganteum, η Consolida arenaria, ο Ranunculus asiaticus, η Anthemis macrotis, η Asperula lilaciflora subsp phrygia, ο κρίνος Lilium candidum, ο Astragalus austroaegaeus, το Lolium subulatum, το Medicago heyniana, ο Myosurus heldreichii, το Cyclamen persicum, η Fibigia lunarioides, η Hormuzakia aggregata, η Lithodora hispidula, το Muscari weissii, η Rosularia serrata, η Scilla hyacinthoides, η Aristolochia parvifolia, η ίριδα Iris unguicularis subsp carica, το Helichrysum orientale, το κολχικό Colchicum macrophyllum, το Arum dioscoridis, η γλαδιόλα Gladiolus anatolicus και η καμπανούλα Campanula hagielia. Η Ρόδος αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους ορχιδεότοπους της Ευρώπης με πολλά σπάνια και ενδημικά είδη, όπως η Ophrys lucis, η Ophrys lindia, η Ophrys parvula, η Ophrys polyxo, η Ophrys cornutula, η Ophrys oreas, η Ophrys cretica beloniae, η Ophrys dodekanensis, η Ophrys labiosa, η Ophrys omegaifera, η Ophrys regis-ferdinandii, η Ophrys reinholdii, η Ophrys speculum και η Serapias orientalis subsp carica.

Η ορνιθοπανίδα της Ρόδου είναι πλούσια και περιλαμβάνει περισσότερα από 250 είδη, πολλά από τα οποία είναι αποδημητικά καθώς το νησί βρίσκεται πάνω στη μεταναστευτική οδό του ανατολικού Αιγαίου. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε σπιζαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, αετογερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Τους λίγους υγροτόπους του νησιού επισκέπτονται σταχτοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μικροτσικνιάδες, καλαμοκανάδες και διάφορα είδη παρυδάτιων. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως αρτέμηδες, θαλασσοκόρακες, τρυγόνια, φάσσες, σταχτάρες, συκοφάγους, μελισσοφάγους, τσαλαπετεινούς, βραχοχελίδονα, χαλκοκουρούνες, γαλαζοκότσυφες, ασπροκωλίνες, σταχτοπετρόκληδες, σπάνιους αμμοπετρόκληδες, βουνοτσιροβάκους, μελωδοτσιροβάκους, φρυγανοτσίχλονα, κ.ά.

Η πανίδα των αμφιβίων στη Ρόδο περιλαμβάνει σπάνιους λεβαντοβάτραχους, φρύνους, πρασινόφρυνους και δεντροβάτραχους. Η ερπετοπανίδα του νησιού είναι ιδιαίτερα πλούσια με πάνω από 20 είδη, από τα οποία ξεχωρίζουν ο οφίσωψ, η χρυσόσαυρα, η τουρκική σαύρα, η αμφίσβαινα, ο μαύρος έφιος και ο ζαμενής της Ρόδου. Άλλα ερπετά είναι η ποταμοχελώνα, ο τυφλίτης, το κροκοδειλάκι, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, ο αβλέφαρος, το λιακόνι, ο σαπίτης, το νερόφιδο, το λιμνόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο και το σπιτόφιδο, ενώ η περιοχή αποτελεί πέρασμα για θαλάσσιες χελώνες καρέτα αλλά και ακριβοθώρητες πράσινες χελώνες.
 
Στην κορυφή της πανίδας των θηλαστικών βρίσκετε το πλατώνι, το οποίο αποτελεί και το έμβλημα του νησιού. Η Ρόδος είναι η τελευταία περιοχή της Ελλάδας στην οποία αυτό το όμορφο είδος ελαφιού ζει ακόμα σε άγρια κατάσταση. Σημαντική είναι η παρουσία του ενδημικού είδους σκατζόχοιρου Erinaceus concolor subsp rhodius. Άλλα θηλαστικά είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα πετροκούναβα, οι λαγοί και διάφορα είδη από νυχτερίδες με κορυφαίο την απειλούμενη ασιατική τρανονυχτερίδα (Eptesicus bottae). Στα πιο απομακρυσμένα σημεία απαντώνται μεσογειακές φώκιες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του ενδημικού ψαριού της Ρόδου, του γκιζανιού (Ladigesocypris ghigii) που ζει στα ρέματα και τα λιμνία του νησιού, αλλά και του ενδημικού κάβουρα του γλυκού νερού Potamon rhodium και της μικρής γαρίδας του γλυκού νερού Palaemonetes antennarius. Διάσημη είναι η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες για να θαυμάσουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις της πεταλούδας Panaxia quadripunctaria. Άλλα σπάνια είδη από πεταλούδες είναι η Hipparchia syriaca subsp ghigii, η Ypthima asterope, η Carcharodus stauderi, o Pelopidas thrax, η Zizeeria karsandra και ο Archon apollinus.
 
Για την περιήγηση σας στη Ρόδο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αεικίνητο φυσιοδίφη Γιώργο Παστρικό, τηλ.: 6983969039.
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η Ρόδος έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική συγκοινωνία. Το νησί είναι μεγάλο και θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να το διασχίσετε. Διαλέξτε την δυτική ή την ανατολική παραθαλάσσια οδό με παρακάμψεις προς τα ηπειρωτικά για να φτάσετε στα σημεία ενδιαφέροντος.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.220245801019935, Longitude:27.98620876757809)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Νίσυρος

Η πανέμορφη Νίσυρος, το νησί του Γίγαντα Πολυβώτη, όπου η λάβα, το θειάφι, η ελαφρόπετρα και τα πολύχρωμα πετρώματα πρωταγωνιστούν, διακρίνεται από μία μοναδική για την χώρα μας νησιώτικη φυσιογνωμία.

Σκύρος

Η όμορφη Σκύρος, απλωμένη στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους, είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα και το οποίο φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από εξαιρετικά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Σαλαμίνα

Η παρεξηγημένη Σαλαμίνα, μπορεί να μην θεωρείται ένας παράδεισος για την άγρια φύση, εντούτοις στα δάση, στους λόφους και στις ακτές του νησιού, ο φυσιολάτρης μπορεί να συναντήσει πολλά αξιόλογα είδη της πανίδας και της χλωρίδας.

Σάμος

Πλούσια και ευλογημένη από τη φύση, η Σάμος φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό από εξαιρετικά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που προσελκύουν δεκάδες ερευνητές και λάτρεις του οικοτουρισμού κάθε χρόνο.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.