Ικαρία

Photo Gallery

 

Το σκληροτράχηλο νησί με την διάσημη παράδοση του ανεξάρτητου πνεύματος που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους θύλακες της άγριας ζωής του αρχιπελάγους μας. Η Ικαρία είναι πάνω απ’ όλα ένα ορεινό νησί γεμάτο κορφοβούνια, γκρεμούς και μικρές χαράδρες. Το σχήμα της είναι μακρόστενο με κατεύθυνση από τα ανατολικά-βορειοανατολικά προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά και δημιουργείται ουσιαστικά από ένα βουνό που ξεπηδάει από την θάλασσα. Απέχει 11,5 ναυτικά μίλια από την Σάμο στα ανατολικά της, ενώ ανάμεσα στα δύο νησία και λίγο πιο νότια απλώνεται η υπέροχη μικρονησία των Φούρνων. Η έκταση της Ικαρίας φτάνει τα 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της απλώνεται σε 102 χιλιόμετρα. Σε όλο το νησί ορθώνεται μια ραχοκοκκαλιά με χαμηλές κορφές που διαδέχονται η μία  την άλλη στην οποία ξεχωρίζει το όρος Αθέρας (ή αλλιώς Πράμνος). Έτσι από τα ανατολικά προς τα δυτικά ξεκινάνε οι κορφές του Αθέρα: Δίχαλο, Φάρδη, Εφανός (που είναι και η ψηλότερη κορφή του νησιού στα 1.040 μέτρα), Τσολιάς, Γλίστρες, Προφήτης Ηλίας και Μεγάλη Πούντα. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα βύθισμα κοντά στο χωριό Κοσοίκια πριν τα βουνά υψωθούν ξανά συνεχίζοντας προς τα δυτικά. Ακολουθούν τα βουνά Σταυρί, Παπουτσοκόφτης, Ζηζόκαμπος, Αμμουδία, Ερίφη, Μελίσσα (δεύτερη κορυφή του νησιού στα 1.033 μ.), Προβατοκέφαλας, Κράμπη, Παράπυργος και Πάππας. Η γεωμορφολογία του νησιού δημιουργεί δεκάδες ρέματα και μικρά ποτάμια που κατεβαίνουν από τα ψηλά και εκβάλλουν στη θάλασσα δημιουργώντας μικρούς υγροτόπους. Παρότι οι παλαιότερες πυρκαγιές και η συνεχής υπερβόσκηση έχουν αλλοιώσει πολλά σημεία του νησιού, η Ικαρία διακρίνεται για τους πολλούς καταπράσινους λόγγους και την αδιάβατη βλάστηση που αγκαλιάζει τα ρέματα. Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια με μεγάλη πολιτιστική και αισθητική αξία τα οποία σε γνωρίζουν με τα στολίδια μιας μοναδικής και πλούσια χλωρίδας.

Η χλωρίδα της Ικαρίας αποτελείται από περίπου 850 είδη από τα οποία πολλά είναι ενδημικά του νησιού ή του ανατολικού Αιγαίου. Η κύρια βλάστηση αποτελείται από θαμνώνες, φρύγανα, πευκοδάση και παραποτάμια δάση με κυριότερους εκπρόσωπους την τραχεία πεύκη, τα κυπαρρίσια, τα πλατάνια, τις αριές, τα πουρνάρια, τις κουμαριές, τα σκίνα, τις πικροδάφνες, τις μυρτιές, τα θαλασσόκεδρα, τις αγριελιές, τις ιτιές, τις λυγαριές, κ.ά. Η Ικαρία αποτελεί πόλο έλξης για τους βοτανικούς και τους ενθουσιώδεις ερασιτέχνες για την ιδιαίτερα σπάνια χλωρίδα της. Από τα ενδημικά είδη ξεχωρίζουν η καμπανούλα Campanula lyrata subsp icarica, η Nigella icarica, η Satureja icarica, η Armeria icarica, το Polygonum icaricum, το Symphytum davisii subsp icaricum, η Rorippa icarica, το Erysimum senoneri subsp icaricum, η Scutellaria brevibracteata subsp icarica, το Linum gyaricum subsp icaricum, το Limonium ikaricum, η Arenaria runemarkii, η Digitalis cariensis subsp ikarica, ο φλώμος Verbascum ikaricum και η Iberis runemarkii. Άλλα σημαντικά είδη είναι η παιώνια Paeonia mascula subsp hellenica, ο γάλανθος Galanthus ikariae, η Asperula lilaciflora subsp runemarkii, η Cephalaria squamiflora subsp squamiflora, το Helichrysum orientale, το Muscari macrocarpum, ο κρόκος Crocus biflorus subsp nubigena, η ορχιδέα Ophrys icariensis και το αγριογαρύφαλλο Dianthus elegans. Άλλα είδη είναι η Aristolochia hirta, το Vincetoxicum canescens subsp pedunculatum, η καμπανούλα Campanula calaminthifolia, ο Lupinus luteus, o Stachys cretica subsp smyrnaea, η Corydalis integra, το τσάι Sideritis sipylea, το Asyneuma virgatum subsp cichoriiforme και οι ορχιδέες Cephalanthera longifolia, Limodorum abortivum, Orchis anatolica, Orchis mascula, Orchis sancta, Ophrys ferrum-equinum και Ophrys mammosa.

Η Ικαρία βρίσκεται κοντά στο μεταναστευτικό ρεύμα του αναολικού Αιγαίου και παρότι δεν έχει κάποιο μεγάλο υγρότοπο συγκεντρώνει πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που σταθμεύουν στο δάσος, στους πουρναρότοπους και ατους μικρούς υγροτόπους των ρεμάτων. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε σπιζαετοί, αετογερακίνες, γερακίνες, μαυροπετρίτες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Στις θάλασσες γύρω από το νησί πετούν αρτέμηδες, μύχοι, σπάνιοι υδροβάτες, θαλασσοκόρακες, αιγαιόγλαροι και ασημόγλαροι. Το νησί είναι πέρασμα για πολλά παρυδάτια είδη, όπως νυχτοκόρακες, σταχτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, χαλκόκοτες, φοινικόπτερα, πρασινοκέφαλες πάπιες, κιρκίρια, νερόκοτες, νανοπουλάδες, καλαμοκανάδες, ποταμοσφυριχτές, αμμοσφυριχτές, πρασινοσκέληδες και λασποσκαλίδρες. Άλλα είδη είναι η νησιώτικη πέρδικα, το ορτύκι, η μπεκάτσα, το τρυγόνι, η φάσσα, το γιδοβύζι, η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα, ο τσαλαπετεινός, η αλκυόνη, η χαλκοκουρούνα, το βραχοχελίδονο, η δεντροκελάδα, ο τρυποφράχτης, το αηδόνι, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, ο μαυροσκούφης, ο μαυροτσιροβάκος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο βουνοτσιροβάκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο κοκκινοκεφαλάς, η ανατολική κίσσα, ο κόρακας, το φανέτο, το σκαθράκι, το φρυγανοτσίχλονο και ο τσιφτάς.

Η πανίδα των αμφιβίων και των ερπετών της Ικαρίας δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά και αποτελεί ακόμα ένα σπουδαίο τόπο εξερεύνησης για τους ζωολόγους. Μέχρι τώρα από τα αμφίβια έχουν βρεθεί μόνο πρασινόφρυνοι και λεβαντοβάτραχοι, ενώ η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως ποταμοχελώνες, τυφλίτες, κροκοδειλάκια, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, τουρκικές σαύρες, οφίσωπες, αβλέφαρους, έρυκες, έφιους και νερόφιδα. Από τα θηλαστικά στην Ικαρία ζούνε πετροκούναβα, νυφίτσες, σκατζόχοιροι, τρωκτικά και νυχτερίδες, ενώ πιστεύεται ότι στα αδιάβατα σημεία των ρεμάτων ζούνε ακόμα οι βίδρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γύρω θάλασσες στις οποίες ζούνε μεσογειακές φώκιες, ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα και ζιφιοί.
 
 

Πως θα πάτε

Η Ικαρία απέχει 143 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, ενώ μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από την Αθήνα. Για να ανακαλύψετε την άγρια φύση του νησιού πρέπει να ακολουθήσετε τις μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές του νησιού που εκτείνονται σε πολλά χιλιόμετρα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.588455501378725, Longitude:26.143938870117154)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Νίσυρος

Η πανέμορφη Νίσυρος, το νησί του Γίγαντα Πολυβώτη, όπου η λάβα, το θειάφι, η ελαφρόπετρα και τα πολύχρωμα πετρώματα πρωταγωνιστούν, διακρίνεται από μία μοναδική για την χώρα μας νησιώτικη φυσιογνωμία.

Λαφονήσι

Σμαραγδένια νερά, στενές λωρίδες άμμου με ροδοκόκκινες ανταύγειες, χρυσές αμμοθίνες με σπάνια λουλούδια και ένας πολύχρωμος βυθός γεμάτος ζωή συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν τόπο μοναδικό για την χώρα μας.

Αγκίστρι

Το κατάφυτο νησί του Σαρωνικού αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους εξερευνούν τη φύση, καθώς μέσα σε μια μικρή έκταση, πνιγμένη στο πευκοδάσος, απαντώνται πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Σχοινούσα

Το κυκλαδονήσι με τις δαντελωτές ακτογραμμές και το ήρεμο τοπίο χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια είδη της χλωρίδας συγκριτικά με το μικρό του μέγεθος.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.