Αγκίστρι

Photo Gallery

 

Το κατάφυτο νησί του Σαρωνικού αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους εξερευνούν τη φύση, καθώς μέσα σε μια μικρή έκταση, πνιγμένη στο πευκοδάσος, απαντώνται πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Ο Όμηρος αναφέρει το νησί με την ονομασία Κεκρυφάλεια, «στολισμένη κεφαλή», ως σύμμαχο της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο. Το Αγκίστρι βρίσκεται στα νότια του Σαρωνικού κόλπου και είναι το μικρότερο κατοικήσιμο νησί ανάμεσα στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στα δυτικά του και σε απόσταση 3,3 ναυτικών μιλιών βρίσκεται η Αίγινα και στα νότια του και σε απόσταση 2,2 ν.μ. υψώνεται η χερσόνησος των Μεθάνων. Το Αγκίστρι ήταν ενωμένο με την Αίγινα μέχρι και πριν από 6.000 με 10.000 χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι ο βυθός μεταξύ των δύο νησιών δεν ξεπερνάει σήμερα τα 20 μέτρα. Στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο Αγκίστρι και στα Μέθανα και σε βάθος 147 μέτρων βρίσκεται το ηφαίστειο Παυσανίας. Η έκταση του νησιού φτάνει τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χαρακτηρίζεται από ήρεμους λόφους χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις κορυφών με ψηλότερο σημείο τον Δρυμώνα στα 294 μέτρα. Ακολουθούν το Κοντάρι (250 μ.) και η Βιγκλιά (217 μ.). Η ακτογραμμή απλώνεται σε 17,5 χιλιόμετρα και χαρακτηρίζεται κυρίως από βράχια που πέφτουν στην θάλασσα, ενώ οι λίγες παραλίες του νησιού βρίσκονται κυρίως στις βόρειες ακτές. Στα νοτιοδυτικά του νησιού απλώνεται το έλος της παλαιάς Αλυκής, ενώ στα κεντρικά, στην Αγία Βαρβάρα και στα Λιμενάρια, υπάρχουν δύο μικρές κοιλάδες με καλλιέργειες. Στο ακρωτήρι με την υπέροχη ονομασία Σκυλόμαγκας υπάρχει ένα μικρό θαλασσινό σπήλαιο. Γύρω από το Αγκίστρι απλώνονται διάσπαρτα μικρά νησιά και νησίδες. Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται η εντυπωσιακή νήσος Δορούσα με την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, ενώ απέναντι της μία μικρή γέφυρα που σχηματίζει ένα λιμανάκι έχει ενώσει το Αγκίστρι με την Απόνησο. Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται το επίπεδο νησάκι Μετώπη με την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και έναν μικρό αλλά πολύ σημαντικό παραθαλάσσιο υγρότοπο στις ανατολικές ακτές. Στα δυτικά του Αγκιστριού, λίγο πιο μακριά στο πέλαγος, βρίσκεται η Κυρά και το Σπαλαθονήσι. Η ομορφιά, η ησυχία και το μέγεθος του νησιού το κατατάσσουν σε κορυφαίο προορισμό για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα. Στο δάσος υπάρχει ένα εκτεταμμένο δίκτυο μονοπατιών, ενώ ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το Αγκίστρι είναι με ποδήλατο.

Πρωταγωνιστής της βλάστησης του νησιού είναι η χαλέπιος πεύκη που σχηματίζει ένα ενιαίο δάσος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του νησιού. Το πυκνό δάσος υποχωρεί μόνο στη βόρεια πλευρά του νησιού, εκεί που βρίσκονται και οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί. Άλλα είδη είναι τα θαμνοκυπάρισσα, τα αειθαλή σφενδάμια, τα πουρνάρια, οι κοκκορεβυθιές, τα σκίνα, οι πικροδάφνες, οι αγριελιές, οι χαρουπιές, τα αλμυρίκια οι φραγκοσυκιές, οι λαδανιές, τα ρείκια, οι γαλατσίδες, οι ασπάλαθοι, τα σπάρτα, οι λεβάντες, οι ρίγανες, τα θρούμπια, τα θυμάρια, οι κάππαρες, οι σπαραγγιές, οι εφέδρες και οι ασφόδελοι. Τα σημαντικότερα φυτά του νησιού είναι η Inula verbascifolia subsp methanaea, η καμπανούλα Campanula drabifolia, το Cerastium illyricum subsp brachiatum και ο Stachys swainsonii subsp argolica. Άλλα  ενδιαφέροντα φυτά είναι το Allium bourgeaui subsp cycladicum, το Ammi visnaga, το Elaeoselinum asclepium subsp asclepium, η Anthemis rigida subsp rigida, η Anthemis tomentosa subsp heracleotica, η Aurinia saxatilis subsp megalocarpa, η Erucaria hispanica, η Trigonella rotundifolia, το Erodium chium, ο Stachys spinulosa, το κυκλάμινο Cyclamen graecum subsp graecum, το Verbascum pinnatifidum, η Cymbalaria longipes και η Linaria triphylla. Η χλωρίδα του νησιού συμπληρώνεται με είδη, όπως η Cosentinia vellea, τα αγριόσκορδα Allium roseum και Allium subhirsutum, ο κρίνος Pancratium maritimum, το Bupleurum gracile, το Bupleurum semicompositum, το Crithmum maritimum, ο Asteriscus aquaticus, η Atractylis cancellata, η Bellis annua subsp annua, το Cichorium spinosum, η Crepis dioscoridis, ο Geropogon hybridus, η Hypochaeris cretensis, η Picris rhagadioloides, η Scorzonera crocifolia, το Cynoglossum creticum, το Echium parviflorum, η Arabis verna, η Malcolmia graeca subsp graeca, η Matthiola sinuata, η Matthiola tricuspidata, η καμπανούλα Campanula erinus, η Minuartia mediterranea, η Paronychia macrosepala, οι σιληνές Silene behen, Silene nocturna και Silene sedoides, η Spergularia diandra, ο Convolvulus oleifolius, το Sedum litoreum, η Bryonia cretica, το Trifolium boissieri, το Ornithogalum narbonense, η γλαδιόλα Gladiolus italicus, η ίριδα Moraea sisyrinchium, η Malva unguiculata, το Glaucium flavum και η Nigella damascena. Από τις ορχιδέες εδώ απαντώνται οι Anacamptis pyramidalis, Limodorum abortivum, Serapias bergonii, Serapias parviflora, Ophrys iricolor και Ophrys heldreichii.

Η ορνιθοπανίδα του νησιού είναι ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θαλασσοπούλια που βρίσκουν καταφύγιο στις πολλές βραχονησίδες του Σαρωνικού. Αν έχετε το νου σας καθώς το πλοίο θα πηγαίνει προς το Αγκίστρι θα παρατηρήσετε αρτέμηδες, μύχους, θαλασσοκόρακες, χειμωνογλάρονα και ίσως τον σπάνιο υδροβάτη. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε γερακίνες, ξεφτέρια, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ περιστασιακή είναι η παρουσία του σπιζαετού, του φιδαετού και του μαυροπετρίτη. Υπάρχουν αναφορές από τους κατοίκους για την παρουσία του μπούφου στο νησί. Το μικρό έλος της Αλυκής στα νοτιοδυτικά συγκεντρώνει ανά εποχές διάφορα παρυδάτια είδη, όπως σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, κορμοράνους, καλαμοκανάδες, ποταμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, ακτίτες, πρασινοσκέληδες και μπεκατσίνια. Άλλα είδη του νησιού είναι η κουκουβάγια, ο γκιώνης, ο τσαλαπετεινός, η αλκυόνη, το τρυγόνι, η σταχτάρα, το βραχοχελίδονο, το σπιτοχελίδονο, το σταβλοχελίδονο, η δεντροσταρήθρα, ο κορυδαλλός, η νεροκελάδα, η λιβαδοκελάδα, ο τρυποφράχτης, ο φοινίκουρος, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, ο μαυροσκούφης, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο μαυροτσιροβάκος, διάφοροι φυλλοσκόποι, ο σταχτομυγοχάφτης, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο καλόγερος, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, ο κόρακας, η καρδερίνα, ο φλώρος, το σκαθράκι και ο τσιφτάς.

Από τα αμφίβια στο Αγκίστρι υπάρχουν αναφορές για βαλκανοβάτραχους, ενώ η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη, όπως κρασπεδωτές χελώνες, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, αβλέφαρους, λιακόνια, αγιόφιδα, σαπίτες, νερόφιδα και σαΐτες. Η πανίδα των θηλαστικών αποτελείται από αλεπούδες, πετροκούναβα, λαγούς, σκαντζόχοιρους και νυχτερίδες. Οι ακτές και οι σπηλιές του νησιού και των γύρω ακατοίκητων νησίδων είναι πολύ σημαντικές για την μεσογειακή φώκια που πλέον έχει επανακάμψει στον Σαρωνικό. Το Αγκίστρι έχει επίσης έναν πανέμορφο βυθό, εύκολο στην εξερεύνηση, στην βόρεια πλευρά του, ενώ στα νότια τα νερά βαθαίνουν γρήγορα. Λιβάδια από ποσειδωνίες και τραγάνες εναλλάσσονται σε μικρά βάθη και φιλοξενούν πολλά θαυμαστά, πολύχρωμα είδη του βυθού.
 
 
 

Πως θα πάτε

Το Αγκίστρι απέχει 22 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 3,5 ναυτικά μίλια από την Αίγινα και υπάρχουν πολλά καθημερινά δρομολόγια. Προτιμήστε να επισκεφθείτε το νησί την άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι πλημμυρίζει πλέον από τουρίστες. Και πάρτε μαζί σας το ποδήλατο σας καθώς μπορείτε μέσα σε λίγες ώρες να γνωρίσετε όλο το νησί κάνοντας μια υπέροχη ποδηλατάδα στο δάσος.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.694704096778324, Longitude:23.34783683978344)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Σχοινούσα

Το κυκλαδονήσι με τις δαντελωτές ακτογραμμές και το ήρεμο τοπίο χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια είδη της χλωρίδας συγκριτικά με το μικρό του μέγεθος.

Νάξος

Η βασίλισσα των Κυκλάδων είναι προικισμένη με ένα έντονο ανάγλυφο που συγκεντρώνει μία πληθώρα διαφορετικών βιοτόπων μέσα στους οποίους συναντά κανείς πολλά ακριβοθώρητα είδη της πανίδας και της χλωρίδας.

Σκύρος

Η όμορφη Σκύρος, απλωμένη στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους, είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα και το οποίο φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από εξαιρετικά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Κύθνος

Η Κύθνος είναι ένα νήσι που χαρακτηρίζεται από την αλώβητη ομορφιά της κυκλαδίτικης φύσης, καθώς διακρίνεται από μια πλούσια και αυθεντική φυσιογνωμία που αντιστέκεται ακόμα στον μαζικό τουρισμό.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.