Ερείκουσα

Photo Gallery

 

Ένα πανέμορφο, διαφορετικό νησί που στέκεται καταπράσινο στην είσοδο της Αδριατικής και φιλοξενεί στην μικρή του έκταση διάφορα ενδιαφέροντα είδη της άγριας ζωής του Ιονίου. Η Ερείκουσα συχνά αναφέρεται και ως Ερεικούσσα, ενώ μία σχετικά άγνωστη ονομασία της υπήρξε η λατινογενής Μερλέρα, ή Μερλέρε, όπως διασώζεται σε παλαιούς ναυτικούς χάρτες. Το όνομα της σχετίζεται άμεσα με την άγρια φύση της, καθώς προέρχεται από το ρείκι που φυτρώνει σχεδόν παντού στο νησί. Μία ακόμα πιο λαϊκή ονομασία του νησιού είναι Ερούξα, ενώ οι κάτοικοι του ονομάζονται Ρουξιώτες και Ρικουσιώτες. Πρόκειται για το βορειότερο νησί του Ιονίου πελάγους που ανήκει, μαζί με το Μαθράκι και τους Οθωνούς, στο σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων που απλώνονται βόρεια της Κέρκυρας. Βρίσκεται 6 ναυτικά μίλια από το ακρωτήρι Δράστης στα βόρεια της Κέρκυρας και 14,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αλβανίας. Είναι το ανατολικότερο νησί των Διαπόντιων και το δεύτερο σε μέγεθος φτάνοντας τα 3,7 τ.χλμ. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό και το μήκος των ακτογραμμών της φτάνει τα 9,5 χλμ. Η δυτική και η βόρεια ακτογραμμή είναι δυσπρόσιτη με κατακόρυφους γκρεμούς, ενώ στα νότια, ανάμεσα στα ακρωτήρια Άκρα Κάτεργο και Άκρα Σταμόλεκα, απλώνεται η όμορφη παραλία Πόρτο στην άκρη της οποίας βρίσκεται το μικρό λιμάνι του νησιού. Η Ερείκουσα είναι ένα νησί με κατάφυτους, χαμηλούς λόφους στα κεντρικά και στα ανατολικά και με την ψηλότερη κορυφή, το Σαντάρδο ή Μεροβίγλι, να φτάνει στα 130 μέτρα. Από γεωλογική άποψη η Ερείκουσα εμφανίζει τα ίδια στοιχεία με το Σιδάρι της Κέρκυρας και περιλαμβάνει αποθέσεις υποθαλάσσιων ριπιδίων και αλλουβιακές αποθέσεις με χαρακτηριστικά ψαμμιτικά και πηλώδη στρώματα. Το μικρό μέγεθος του νησιού, η αμόλυντη φύση και η ελάχιστη επιστημονική βιβλιογραφία για τα φυτά και τα ζώα που φιλοξενεί, το καθιστούν έναν κορυφαίο προορισμό για εξερευνητές και πεζοπόρους.

Η βλάστηση του νησιού είναι πυκνή και τυπικά μεσογειακή. Κοντά στους οικισμούς υπάρχουν ελαιώνες με ψηλά, αιωνόβια ελαιόδεντρα, ενώ η υπόλοιπη βλάστηση αποτελείται από χαλέπιες πεύκες, κυπαρίσσια, πουρνάρια, αριές, λεύκες, αλμυρίκια, φτελιές, αφροξυλιές, κουμαριές, κοκκορεβυθιές, μυρτιές, παλιούρια, σκίνα, πικροδάφνες, ρείκια, θυμάρια, λαδανιές, φασκόμηλα, γαλατσίδες, ασφόδελους, ασπάλαθους, κ.ά. Στο νησί έχουν καταγραφεί περίπου 340 είδη φυτών, από τα οποία ξεχωρίζει η παρουσία του λευκού κρίνου Lilium candidum και του ενδημικού είδους των νησιών του Ιονίου, Galium ionicum. Άλλα σημαντικά είδη είναι η Echinophora spinosa, η Bellevalia dubia subsp boissieri, η Bellevalia romana, η Brassica cretica subsp aegaea και το Hypericum spruneri. Η χλωρίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως τα αγριόσκορδα Allium commutatum, Allium subhirsutum subsp subhirsutum και Allium trifoliatum, ο κρίνος της θάλασσας Pancratium maritimum, το Crithmum maritimum, το Eryngium maritimum, το Smyrnium olusatrum, η σιληνή Silene nocturna , το Arum italicum subsp italicum, η Drimia numidica, το Muscari comosum, η Achillea maritima subsp maritima, το Borago officinalis, το Cynoglossum creticum, η Malcolmia maritima, η Matthiola incana subsp incana, η φτέρη Pteridium aquilinum subsp aquilinum, η γλαδιόλα Gladiolus italicus, η ίριδα Moraea sisyrinchium, το Lythrum junceum, το Glaucium flavum, το Polygala monspeliaca, το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, η Nigella damascena, η Plocama calabrica, η Ruta chalepensis subsp chalepensis και η Viola alba subsp dehnhardtii. Από τις ορχιδέες στο νησί απαντώνται οι Anacamptis laxiflora, Anacamptis pyramidalis, Serapias lingua, Serapias parviflora, Serapias vomeracea, Ophrys apifera, Ophrys bombyliflora, Ophrys helenae, Ophrys mammosa, Ophrys melena και Ophrys sicula.

Η Ερείκουσα είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα καθώς αποτελεί σταθμό για πολλά είδη που μεταναστεύουν από και προς την Ευρώπη. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η περιστασιακή παρουσία της σούλας (Morus bassanus), ενός πτηνού της θάλασσας που ζει κυρίως στους μεγάλους ωκεανούς. Συχνά κάποια παραστρατημένα άτομα απαντώνται ανοιχτά των ακτών του νησιού. Πρόκειται για σημαντική περιοχή για πολλά ακόμα θαλασσοπούλια, όπως αρτέμηδες, μύχους, σπάνιους υδροβάτες, θαλασσοκόρακες, χειμωνογλάρονα, μαυροκέφαλους γλάρους, αιγαιόγλαρους, νανόγλαρους και ασημόγλαρους. Από τα αρπακτικά στο νησί εμφανίζονται γερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα πουλιά της Ερείκουσας είναι οι μπεκάτσες, τα τρυγόνια, οι κούκοι, οι κουκουβάγιες, οι γκιώνηδες, τα γιδοβύζια, οι σταχτάρες, οι βουνοσταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι μελισσοφάγοι, οι στραβολαίμηδες, οι κορυδαλλοί, τα βραχοχελίδονα, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, οι ωχροκελάδες, οι λιβαδοκελάδες, οι τρυποφράχτες, οι κοκκινολαίμηδες, οι καρβουνιάρηδες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι ασπροκωλίνες, οι γαλαζοκότσυφες, οι τσίχλες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι σταχτομυγοχάφτες, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, τα σκαθράκια, οι φλώροι, οι καρδερίνες και τα σιρλοτσίχλονα.

Από τα αμφίβια στο νησί ζουν πρασινόφρυνοι και δεντροβάτραχοι, ενώ από την ερπετοπανίδα συναντάει κανείς ποταμοχελώνες, σαμιαμίδια, πρασινόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, σαπίτες και δεντρογαλιές. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η παρουσία θαυμαστών θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς η περιοχή είναι πέρασμα για δελφίνια και κητώδη, όπως ρινοδέλφινα, κοινά δελφίνια, ζωνοδέλφινα και μεγαλόπρεπες πτεροφάλαινες. Συχνά εμφανίζονται μεσογειακές φώκιες που έρχονται από τους κοντινούς Οθωνούς. Άλλα θηλαστικά του νησιού είναι οι σκατζόχοιροι και διάφορα τρωκτικά και νυχτερίδες.

(φωτ. τοπίου: Γιώργος Πατρουδάκης)
 
 
 

Πως θα πάτε

Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στα Διαπόντια είναι από την Κέρκυρα με δρομολόγια που γίνονται κάθε 2-3 ημέρες. Το ταξίδι είναι απολαυστικό και αξίζει να κοιτάτε προς το πέλαγος γιατί θα δείτε σίγουρα πολλά σπάνια πουλιά και ίσως και κάποια κητώδη. Το περπάτημα στο νησί είναι απλά απολαυστικό και αξίζει να ανακαλύψετε τα μονοπάτια του την άνοιξη.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.890835195502596, Longitude:19.58295521228024)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε (άνθος της Ανατολής) για τους Βενετσιάνους, είναι ένα νησί που φιλοξενεί έναν πλούτο από ιδιαίτερα και σπάνια ζώα και φυτά του Ιονίου.

Άγιος Ευστράτιος

Ο Άγιος Ευστράτιος, ένα από τα πιο απομονωμένα και ιδιαίτερα νησιά του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος διαφορετικών βιοτόπων που εναλλάσονται μέσα σε μια σχετικά μικρή έκταση.

Ικαρία

Το σκληροτράχηλο νησί με την διάσημη παράδοση του ανεξάρτητου πνεύματος που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους θύλακες της άγριας ζωής του αρχιπελάγους μας.

Φολέγανδρος

Η μαγευτική Φολέγανδρος, που για πολλούς είναι ένα από τα ομορφότερα κυκλαδονήσια, φιλοξενεί στην μικρή της έκταση ένα τεράστιο πλούτο από σπάνια είδη της χλωρίδας του Αιγαίου.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.