Οβίρες Ρογκοβού

Photo Gallery

 

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση. Βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου στο νομό Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 980 μέτρων. «Ρογκοβό» ονομάζεται το ρέμα που κατεβαίνει από την δυτικότερη κορυφή της Τύμφης, τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά. Οι «Οβίρες», όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι οι μικρές λίμνες που σε κάποιο σημείο σχηματίζει το ρέμα, ενώ μια άλλη ονομασία τους είναι «Κολυμπήθρες». Η διαβρωτική ικανότητα του ρέματος έχει σκάψει με τα χρόνια την βραχώδη κοίτη σχηματίζοντας μικρά κοιλώματα που συγκεντρώνουν το νερό σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων. Η μία λίμνη διαδέχεται την άλλη μέσα από μικρούς καταρράκτες σε μια οφιοειδή πορεία του Ρογκοβού. Έτσι, και σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση της περιοχής, δημιουργείται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για εξερεύνηση.
 
Η βλάστηση στις Οβίρες αποτελείται από ένα πυκνό, μεικτό δάσος που περιλαμβάνει βελανιδιές, οξιές, αρκουδοπούρναρα, κρανιές, οστρυές, φλαμουριές, σφενδάμια και κράταιγους. Κάτω από τα δέντρα και πάνω στα βράχια φυτρώνουν διάφορα σπάνια λουλούδια, όπως η Hesperis matronalis, ο κρίνος Lilium candidum, η σπάνια Ramonda serbica, το κολχικό Colchicum autumnale, η κενταύρια Centaurea pawlowskii, η Telekia speciosa, ο Carduus nutans, η Scabiosa tenuis, το Bupleurum karglii, ο κρόκος Crocus robertianus, οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Ophrys epirotica, Cephalanthera longifolia, Platanthera chlorantha, Neottia nidus-avis και η σπάνια Himantoglossum caprinum.
 
Από τα πουλιά υπάρχουν πολλά είδη του δάσους, αλλά και αρπακτικά καθώς τα φαράγγια της Τύμφης βρίσκονται πολύ κοντά. Από αυτά σημαντικά είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, το διπλοσάινο, το βραχοκιρκίνεζο,  ο μπούφος, ο χουχουριστής, η πετροπέρδικα, ο δεντροβάτης, ο νεροκότσυφας, το αηδόνι, η σταχτοσουσουράδα, ο κούκος, διάφοροι δρυοκολάπτες, ο δεντροτσοπανάκος, ο βραχοτσοπανάκος, ο τρυποφράχτης, η γερακότσιχλα, η δεντροσταρήθρα, ο θαμνοτσιροβάκος, το λούγαρο, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, οι παπαδίτσες, ο σπίνος, ο αιγίθαλος και οι φυλλοσκόποι.

Οι Οβίρες είναι ιδανικές για να παρακολουθήσει κανείς διάφορα αμφίβια και ερπετά. Γύρω από τις λίμνες ζούνε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, γραικοβάτραχοι, πηδοβάτραχοι, δεντρογαλιές, νερόφιδα και σαΐτες. Η περιοχή συνορεύει τόσο με πυκνά άγρια δάση, όσο και με απρόσιτες ορεινές περιοχές, τόποι που αποτελούν καταφύγιο για πολλά σημαντικά θηλαστικά. Μόνιμη στην περιοχή είναι η παρουσία από αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, αγριόγατες, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, λαγούς, κ.ά.

 

Πως θα πάτε

Οι Οβίρες Ρογκοβού βρίσκονται περίπου 1 χλμ. από το Μεγάλο Πάπιγκο στο δρόμο για το Μικρό Πάπιγκο. Η περιοχή απέχει 62 χλμ. από τα Ιωάννινα, 445 χλμ. από την Αθήνα, μέσω Ρίου και 370 χλμ. από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.97370074941881, Longitude:20.725882024452176)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Περίχωρα Γραμματικού

Ήρεμοι λόφοι με φρύγανα, διάσπαρτα πευκοδάση, μικρά ρυάκια και πλαγιές με καλλιέργειες απλώνονται στα βορειοανατολικά της Αττικής διαμορφώνοντας ένα ημιαγροτικό τοπίο μεικτών βιοτόπων, γεμάτο άγρια ζωή.

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης

Ένας όξινος τυρφώνας γεμάτος μικρά ρυάκια, λασπωμένα «μονοπάτια» και πολλά σπάνια φυτά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα, στα βόρεια της χώρας μας.

Πλάκα Δηλεσίου

Ένας κόκκινος βράχος πάνω σε μια γλυκειά ακτογραμμή στη θέση Πλάκα στο Δήλεσι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού οικοτόπου που οι φυσικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε έναν πρώτης τάξης βιότοπο για πολλά είδη της ξηράς και της θάλασσας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.