Μπελόη

Photo Gallery

 

«Μπελόη» σημαίνει «μπαλκόνι» στα σλάβικα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός καθώς η περιοχή είναι ένα εντυπωσιακό μικρό οροπέδιο, που σαν τεράστιο μπαλκόνι στέκεται πάνω στην άκρη ενός κάθετου γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου. Βρίσκεται σε ένα υψόμετρο από 1.380 εώς 1.410 μέτρα, λίγο βορειότερα από το Βραδέτο, στις νότιες απολήξεις του ορεινού όγκου της Τύμφης. Πέρα από τη διάσημη θέα προς το φαράγγι, η Μπελόη διακρίνεται για τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς που υψώνονται σαν κορμιά γιγάντων και χαρακτηρίζουν τη φύση του κεντρικού Ζαγορίου. Στα βόρεια της Μπελόης καταλήγει το δεύτερο μεγάλο φαράγγι της περιοχής, ο Μέγας Λάκκος, στα ανατολικά βρίσκονται οι γκρεμοί του Βίκου, στα δυτικά υπάρχουν μικρά οροπέδια γεμάτα λουλούδια και στα νότια τα βράχια κατεβαίνουν πιο ήρεμα δημιουργώντας το ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Το μεγάλο υψόμετρο και ο συνδυασμός ήρεμων πλατωμάτων και κάθετων βράχων δημιουργούν σε μια μικρή σχετικά περιοχή έναν πλούσιο βιότοπο.

Αν και στη περιοχή βόσκουν πολλά κοπάδια από αγελάδες, η χλωρίδα παραμένει ακμαία. Πολλά σπάνια και ενδημικά λουλούδια φυτρώνουν στα γκρεμά και στα ορεινά λιβάδια. Συνηθέστεροι θάμνοι και δέντρα είναι τα κέδρα, οι κοκκοεβυθιές και τα πουρνάρια που φυτρώνουν ακόμα και στα κάθετα βράχια, οι φραξοί, οι γαύροι, οι οστρυές και τα σφενδάμια. Από σπάνια φυτά ξεχωρίζουν η Ramonda serbica, η φριτιλάρια Fritillaria thessala ionica, το γεράνι Geranium macrostylum, η Saxifraga marginata, η  Scutellaria rupestris, η σπάνια κενταύρια Centaurea pawlowskii, η βιόλα Viola epirota και οι ορχιδέες Ophrys helenae, Neotinea ustulata, Orchis morio, O. quadripunctata, Dactylorhiza sambucina, κ.α. Άλλα είδη της περιοχής είναι η καμπανούλα Campanula sparsa, το Plumbago europaea, η Satureja montana, ο Lotus corniculatus, η Malcolmia orsiniana serbica, η Digitalis ferruginea, η Armeria canescens, ο Dianthus stenopetalus, το γεράνι Geranium subcaulescens, κ.α.
 
Τα βράχια είναι ιδανικός βιότοπος για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Σχεδόν πάντα συναντά κανείς μεγάλα κοπάδια από κιτρινοκαλιακούδες, ενώ σπάνιες είναι πλέον οι εμφανίσεις του ακριβοθώρητου ασπροπάρη. Άλλα είδη της περιοχής είναι η πετροπέρδικα, η χιονάδα, ο χιονοψάλτης, ο χιονόστρουθος, ο βραχοτσοπανάκος, η ωχροκελάδα, η λιβαδοκελάδα, ο σπάνιος τοιχοδρόμος, οι σταχτοπετρόκληδες, τα φανέτα και τα πετροχελίδονα. Στους κάθετους βράχους κυνηγάνε χρυσαετοί, φιδαετοί, σαΐνια, χρυσογέρακα, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, ενώ τα όρνια που κάποτε πετούσαν κατά δεκάδες πάνω από το φαράγγι, βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης από την περιοχή.

Από τα ερπετά η περιοχή είναι γεμάτη από σαύρες της Ρούμελης, ενώ υπάρχουν επίσης λαφιάτες, και οχιές, ενώ στα λίγα σημεία που μαζεύεται νερό ζούνε αλπικοί τρίτωνες. Αν και η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από μεγάλα και σπάνια θηλαστικά, η συχνή παρουσία περιπατητών αλλά και τα κοπάδια με τους ποιμενικούς, έχουν διώξει μακρυά πολλά από αυτά. Εν τούτοις στην γύρω περιοχή ζούνε αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια και αγριόγιδα.

 

Πως θα πάτε

Η περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι και απέχει περίπου 50 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το μονοπάτι που καταλήγει στη Μπελόη ξεκινά σε απόσταση 850 μέτρων από το Βραδέτο και έχει μήκος 2,5 χιλιομέτρων.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.90492674216933, Longitude:20.77025112597653)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Βουλιαγμένη Περαχώρας

Ένας βιότοπος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ιστορία που προκαλεί έκπληξη από τα πολλά και σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί.

Επτά Πηγές

Μία πανέμορφη ρεματιά της Ρόδου που αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του νησιού και που φιλοξενεί πολλά ιδιαίτερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Περίχωρα Γραμματικού

Ήρεμοι λόφοι με φρύγανα, διάσπαρτα πευκοδάση, μικρά ρυάκια και πλαγιές με καλλιέργειες απλώνονται στα βορειοανατολικά της Αττικής διαμορφώνοντας ένα ημιαγροτικό τοπίο μεικτών βιοτόπων, γεμάτο άγρια ζωή.

Πηγές Αροάνιου ποταμού

Στην σκιά του επιβλητικού Χελμού, στη μέση ενός πλατανόδασους και μέσα από τις ρίζες ενός βράχου αναβλύζουν οι πηγές που στη συνέχεια σχηματίζουν τον μικρό Αροάνιο ποταμό.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.