Βράχος Ψάθας

Photo Gallery

 

Ψηλά κάθετα βράχια, δίπλα από την ακροθαλασσιά, γεμάτα από σπάνια βραχόφιλα φυτά, αποδεικνύουν ότι ακόμα και μικρές περιοχές, ασήμαντες με την πρώτη ματιά, αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη. Οι περισσότεροι βοτανολόγοι αλλά και ερασιτέχνες «λουλουδάδες» γνωρίζουν ότι στις μικρές σχισμές των κάθετων βράχων, σε όλη τη χώρα, φυτρώνουν πολλά μικρά «διαμάντια». Ανάμεσα στην Ψάθα και στο Αλεποχώρι, στην ανατολική απόληξη του Κορινθιακού Κόλπου, και ακριβώς πάνω από το κύμα, απλώνεται ένας κάθετος ασβεστολιθικός βράχος, μήκους 2 χλμ. και ύψους που φτάνει τα 80 μέτρα. Ανάμεσα στον βράχο και στην ακροθαλασσιά, περνάει ένας ασφαλτόδρομος, ενώ από τη μεριά του βράχου υπάρχει αρκετός χώρος για να περπατήσει κανείς παράλληλα και να εξερευνήσει το πετρώδες οικοσύστημα. Σε διάφορα σημεία αναβλύζει νερό, σε άλλα δημιουργούνται μικρά πλατώματα και στη βάση του βράχου δημιουργούνται μικρές σπηλιές. Ένα ιδανικό μικρό οικοσύστημα.

Στις σχισμές και στα βαθουλώματα που κρατάνε ελάχιστες ποσότητες χώματος φυτρώνουν πολλά σπάνια και ενδημικά φυτά. Ξεχωρίζουν το ερύσιμο της Κορίνθου (Erysimum corinthium), η Alkanna hellenica, η Brassica cretica, η Cerinthe retorta, η μικρή δάφνη Daphne jasminea, η Fumaria macrocarpa, η Reichardia picroides, ο Rhamnus alaternus, η καμπανούλα Campanula celsii, ο κονβόβουλος Convolvulus oleifolius, η αγριοβιολέτα Matthiola fruticulosa, πολλά φυτά του είδους Scrophularia heterophylla, εντυπωσιακές συστάδες από ευφόρβιες του είδους Euphorbia characias, διάφορα είδη του γένους Coronilla και άλλα. Στα πλατώματα της κορφής του βράχου και στα πευκοδάση γύρω από αυτό φυτρώνουν ενδιαφέροντα είδη, όπως οι κρόκοι Crocus olivieri και Crocus sieberi atticus, η Romulea columnae, οι ορχιδέες Ophrys attica, Orchis quadripunctata, Orchis anthropophora, κ.ά.
 
Τα βράχια είναι ιδανικός βιότοπος για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας καθώς προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο για φώλιασμα αλλά και ανεφοδιασμό με νερό, ακόμα και στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Συχνή είναι η παρουσία βραχοκιρκίνεζων, ενώ εδώ μπορεί κανείς ακόμα να παρατηρήσει βραχοτσοπανάκους, σταβλοχελίδονα, σταχτάρες, γαλαζοκότσυφες, ασπροκωλίνες, φοινίκουρους, καρβουνιάρηδες, σταχτοπετρόκληδες, μαυροτσιροβάκους, δεντροφυλλοσκόπους, γαλαζοπαπαδίτσες, κιτρινοσουσουράδες, λευκοσουσουράδες, κ.ά. Στα βράχια επίσης ζούνε εκατοντάδες σιλιβούτια, ενώ όταν οι ευφόρβιες ανθίζουν μαζεύουν δεκάδες διαφορετικά είδη από έντομα.

Ο κάθετος βράχος της Ψάθας είναι ένας οικότοπος, που αποδεικνύει ότι η άγρια φύση βρίσκεται σε αφθονία, ακόμα και σε περιοχές που φαινομενικά δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη βιολογική αξία. Στη Ψάθα, πολλοί μπορούν να βρουν σε μια μικρή απόσταση πολλά σπάνια είδη. Είναι επίσης ένας ιδανικός τόπος για ασφαλή εξερεύνηση με παιδιά, ενώ συνδυάζει πολύ όμορφα μια βουτιά στη θάλασσα.
 
 

Πως θα πάτε

Η Ψάθα βρίσκετε περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Ο βράχος ξεκινάει στα νότια της παραλίας και τελειώνει πριν το Αλεποχώρι. Αν θέλετε να φτάσετε γρήγορα στρίβετε δεξιά από την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα. Εμείς προτιμάμε τον δρόμο από Μάνδρα προς Βίλια, καθώς περνάει από τον Κιθαιρώνα και τον Πατέρα, ανάμεσα σε όμορφα αγροτικά τοπία και πευκοδάση.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.09545380393828, Longitude:23.209559292480435)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Περτουλιώτικα λιβάδια

Τα μαγευτικά Περτουλιώτικα λιβάδια, ο αγαπημένος τόπος συνάντησης των Σαρακατσαναίων, αποτελούν έναν ορεινό βιότοπο που συνδυάζει την εξερεύνηση στη φύση με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του βουνού.

Πλάκα Δηλεσίου

Ένας κόκκινος βράχος πάνω σε μια γλυκειά ακτογραμμή στη θέση Πλάκα στο Δήλεσι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού οικοτόπου που οι φυσικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε έναν πρώτης τάξης βιότοπο για πολλά είδη της ξηράς και της θάλασσας.

Υγρολίβαδα Φλώρινας

Στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και κοντά στην πόλη της Φλώρινας απλώνεται μια πεδιάδα στην οποία παλέυουν τα απέραντα φυσικά υγρολίβαδα με τις σύγχρονες καλλιέργειες.

Λούτσες Παλιού - Λέσβος

Μια σχετικά άγνωστη και απομονωμένη περιοχή στα βόρεια της Λέσβου που προκαλεί θαυμασμό τόσο για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, όσο και για τα δεκάδες σπάνια είδη ζώων και φυτών που φιλοξενεί.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.