Ρέμα Λιβάδας Τήνου

Photo Gallery

 

Ένας ρύακας στα βορειοανατολικά της Τήνου που καταλήγει σε έναν μικρό υγρότοπο και εντυπωσιάζει με το παρακείμενο βραχώδες τοπίο, την έντονη βλάστηση και τα πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που βρίσκουν δροσιά και καταφύγιο στα νερά του. Το ρέμα της Λιβάδας σχηματίζεται στη σκιά του μεγαλύτερου βουνού της Τήνου, του Τσικνιά, της μυθικής κατοικίας του Αίολου, του θεού των ανέμων. Οι πηγές του βρίσκονται ανάμεσα στα χωριό Μυρσίνη, Στενή και Φαλατάδο αλλά τα νερά του ρέματος προέρχονται κυρίως από τους μικρούς χειμάρρους και τις υπόγειες πηγές του Τσικνιά. Η κατεύθυνση του είναι προς τα βορειοανατολικά όπου μετά από 6 χλμ., κινούμενο σε μια περιοχή που ονομάζεται γενικά Λιβάδα, συναντάει την ακτή. Η εκβολή του στη θάλασσα βρίσκεται στα δυτικά της παραλίας της Λιβάδας που φτάνει σε μήκος τα 90 μέτρα. Περίπου 1 χλμ. πριν τις εκβολές έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή λιμνοδεξαμενή με σκοπό την ύδρευση και άρδευση των οικισμών και των καλλιεργειών που απλώνονται νοτιότερα. Το ρέμα σε εποχές ξηρασίας στερεύει στα ψηλά αλλά συνεχίζει να κρατάει νερά μέχρι και λίγα δεκάδες μέτρα πριν την ακτή, δημιουργώντας έναν μόνιμο επιμήκη υγρότοπο που φτάνει σε μέγεθος τα 4 στρέμματα. Χαρακτηριστικοί είναι οι βράχοι που σχηματίζονται στην γύρω περιοχή, με την διάβρωση από τη θάλασσα και τον άνεμο να έχει δημιουργήσει μοναδικά φυσικά γλυπτά. Από την ακτή ξεκινάει ένα μονοπάτι που ακολουθεί τον ρου του ρέματος για 200 μέτρα, ενώ μετά γίνεται αδιάβατο από την πυκνή βλάστηση. Εντούτοις ο πεζοπόρος μπορεί να συνεχίσει εύκολα το περπάτημα του στα πρανή και στις πλαγιές των λόφων και να ακολουθήσει όλο το ρέμα μέχρι το παραποτάμιο δάσος από τα πλατάνια και τις ιτιές φτάνοντας στα χωριά. Το ρέμα της Λιβάδας προσφέρει ιδανική προστασία και στάση για ανεφοδιασμό σε πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ στα γύρω βουνά συναντά κανείς πολλά σπάνια και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τηνιακής χλωρίδας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό προορισμό για εξερεύνηση, καθώς η περιοχή διατηρεί αυτούσια την ομορφιά και την φυσικότητα της, στοιχεία που δυστυχώς έχουν χαθεί από πολλούς παρόμοιους βιοτόπους των Κυκλάδων.
 
Το ρέμα αποτελεί μια μικρή όαση βλάστησης στα άνυδρο τοπίο της Τήνου, καθώς στις όχθες του απαντώνται πολλά υδροχαρή, φυτά ενώ λίγο μακρύτερα ξεκινάει η χαρακτηριστική φρυγανώδη βλάστηση του νησιού. Γύρω από το ρέμα υπάρχουν αρμυρίκια, πικροδάφνες και λυγαριές, ενώ στα ανώτερα τμήματα του ρέματος αναπτύσσονται πλατάνια και ιτιές. Στους γύρω λόφους συναντάει κανείς αριές, ήμερες βελανιδιές, αγριελιές, σκίνα, ρείκια, αφάνες, σπάρτα, θρούμπια, ασφάκες, κ.ά. Λίγα μέτρα ψηλότερα στις πλαγιές του Τσικνιά συναντά κανείς πολλά σπάνια είδη, όπως το ενδημικό του νησιού Alyssum tenium, το Erysimum senoneri subsp senoneri, την καμπανούλα Campanula sartorii και το Trifolium andricum. Από την υδρόφιλη και υδροχαρή βλάστηση του ρέματος ξεχωρίζουν το μικροσκοπικό Solenopsis laurentia, η ορχιδέα Anacamptis laxiflora, ο σπάνιος Isoetes durieui, ο Isoetes histrix, η φτέρη Pteridium aquilinum subsp aquilinum, η Oenanthe pimpinelloides, ο Carex divisa, ο Cyperus longus subsp badius, η Eleocharis palustris, η Isolepis cernua, ο Juncus articulatus, η Mentha longifolia subsp typhoides, η Mentha pulegium, η Radiola linoides, το Lythrum hyssopifolia, το Lythrum junceum, η καλαμιά Arundo donax, η Elytrigia obtusiflora, ο Potamogeton nodosus, η Anagallis minima και το Galium debile. Στη γύρω περιοχή απαντώνται είδη, όπως η Ajuga iva, ο Astragalus boeticus, το Smyrnium olusatrum, η Spergula pentandra, το Ornithogalum exaratum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus diffusus, η Carlina corymbosa subsp graeca, ο Lupinus gussoneanus, το Centaurium maritimum, η Lagoecia cuminoides, ο νάρκισσος Narcissus tazetta subsp tazetta, το Bupleurum trichopodum, το Crithmum maritimum, το γαϊδουράγκαθο Onopordum tauricum, η σιληνή Silene sedoides, το Geocaryum macrocarpum, το Eryngium campestre, το αγριόσκορδο Allium roseum, η ορχιδέα Serapias lingua, η Potentilla reptans, το Bellium minutum, η κενταύρια Centaurea spinosa, ο Myosotis incrassata, η Ferula communis subsp glauca, η Drimia maritima, η ίριδα Moraea sisyrinchium, ο Lotus ornithopodioides, το Medicago minima, το Medicago constricta, ο Ornithopus pinnatus και η Malabaila involucrata.

Η περιοχή προσελκύει αρκετά πτηνά, λόγω της μόνιμης παρουσίας νερού και της πυκνής βλάστησης. Από τα αρπακτικά εδώ απαντώνται μαυροπετρίτες, σπιζαετοί, φιδαετοί, ξεφτέρια, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ από τα νυχτόβοα αρπακτικά εδώ ζουν κουκουβάγιες και τυτούδες. Στα βράχια της θάλασσας φωλιάζουν οι θαλασσοκόρακες και περιστασιακά εμφανίζονται και οι σπάνιοι αιγαιόγλαροι. Κατά την διάρκεια των μεταναστεύσεων παρατηρεί κανείς διάφορα παρυδάτια είδη, όπως σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, νερόκοτες, κορμοράνους, ακτίτες, νανοσκαλίδρες, πρασινοσκέληδες, καλαμοκανάδες, μπεκατσίνια και ποταμοσφυριχτές. Στις πλαγιές του Τσικνιά ζουν αρκετές νησιώτικες πέρδικες. Άλλα είδη της περιοχής είναι τα τρυγόνια, οι τσαλαπετεινοί, οι κορυδαλλοί, οι σταχτάρες, οι βουνοσταχτάρες, τα σπιτοχελίδονα, τα σταβλοχελίδονα, τα βραχοχελίδονα, οι σταχτοπετρόκληδες, οι ασπροκωλίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι καρβουνιάρηδες, οι γαλαζοκότσυφες, οι ωχροστριτσίδες, οι φυλλοσκόποι, οι μαυροσκούφηδες, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι μαυροτσιροβάκοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι κόρακες, οι φλώροι, τα φανέτα, οι καρδερίνες, τα φρυγανοτσίχλονα, οι αμπελουργοί και οι τσιφτάδες.
 
Από τα αμφίβια στο ρέμα ζουν βαλκανοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι. Στις όχθες του ρέματος λιάζονται πολλές ποταμοχελώνες, ενώ άλλα είδη της ερπετοπανίδας είναι τα σαμιαμίδια, οι κυρτοδάκτυλοι, οι τρανόσαυρες, τα σιλιβούτια, οι αβλέφαροι, οι έφιοι, οι λαφιάτες, τα νερόφιδα, τα αγιόφιδα, τα σπιτόφιδα και οι οχιές. Από τα θηλαστικά συναντά κανείς σκατζόχοιρους και πετροκούναβα, ενώ η απότομη βορειοανατολική ακτή και ειδικότερα το ακρωτήριο Φέρο Γκρεμνό με τις πολλές θαλασσινές σπηλιές φιλοξενεί μεσογειακές φώκιες.
 
 

Πως θα πάτε

Το ρέμα και η παραλία της Λιβάδας βρίσκονται στα βόρεια του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από την Χώρα της Τήνου. Ανεβαίνετε προς τα χωριά της Πάνω Μεριάς και μετά την Στενή κατευθύνεστε βόρεια. Λίγο πριν φτάσετε ρίξτε μια ματιά στον ταμιευτήρα νερού στα αριστερά σας, καθώς αν είναι κατάλληλη η εποχή μπορεί να δείτε μαυροπετρίτες να δροσίζονται.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.610337693461155, Longitude:25.23621820184303)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πλατανιάς Αργιθέας

Ένα μεγάλο ρέμα των Καρδιτσιώτικων Αγράφων που τέμνει τους γκρεμούς και τις απότομες πλαγιές των μεγαλόπρεπων βουνοκορφών της Κεντρικής Πίνδου.

Ρέμα Γκρόπας

Ένα όμορφο ορεινό ρέμα που γεννιέται στις χιονισμένες κορφές της ορεινής Θεσσαλίας και διακρίνεται για τα πολλά όμορφα συναπαντήματα της άγριας φύσης και του λαϊκού πολιτισμού σε όλη τη μικρή του διαδρομή.

Ρέμα Μέλας Κύμης

Ένα μικρό ρέμα που γεννιέται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος και κατεβαίνει προς το Αιγαίο, δημιουργώντας όμορφους μαιάνδρους και μικρές κοιλάδες.

Ρέμα Γκιόλι

Ένα μικρό ρέμα της Δυτικής Μακεδονίας που ουσιαστικά αποτελεί την διέξοδο των νερών της λίμνης Ορεστιάδας της Καστοριάς προς τον ποταμό Αλιάκμονα.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.