Ακρόπολη Λίνδου

Photo Gallery

 

Μία από τις ομορφότερες αρχαίες ακροπόλεις της χώρας μας η οποία στα κάθετα βράχια, στις παραλίες και στα γύρω χωραφάκια της φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη της ροδιακής χλωρίδας. Η Λίνδος βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Ρόδου, στη μέση περίπου της ανατολικής ακτογραμμής του νησιού. Σε αυτό το σημείο υψώνονται οι μικροί λόφοι Μαρμάρι (458 μ.), Ζάτα (357 μ.), Φούρκες, Κισσός και Γκίνας που εισβάλλουν μέσα στη θάλασσα διακόπτοντας την ήρεμη ακτογραμμή, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα όρμων και μικρών χερσονήσων. Η ακρόπολη της Λίνδου είναι χτισμένη στην κορυφή ενός βράχου που υψώνεται στα 116 μέτρα, ανάμεσα στους όρμους της Λίνδου και του Αγίου Παύλου, με μοναδική θέα προς τη θάλασσα. Η μυθολογία αναφέρει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τις Δαναΐδες και τον πατέρα τους Δαναό που έκτισαν εδώ τον περίφημο ναό της Αθηνάς ερχόμενες στο Ρόδο από την Αίγυπτο όπου ζούσαν σε εξορία από τη θεά Ήρα. Η εξαιρετική γεωγραφική θέση της Λίνδου μαγνήτισε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πάνω στον βράχο διαφεντεύοντας έτσι το θαλάσσιο πέρασμα από την Δυτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Λίνδος άκμασε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και από τότε μέχρι και τα νεότερα χρόνια γνώρισε πολλούς λαούς στην καστροπολιτεία της. Από εδώ περάσανε Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ιωαννίτες Ιππότες, Τούρκοι, Ιταλοί και άλλοι, χτίζοντας ναούς, οχυρώσεις και εμβληματικά κτίρια. Σήμερα στην κορυφή του βράχου δεσπόζει ο δωρικός ναός της Αθηνάς Λινδίας, τα Προπύλαια του ναού, η Ελληνιστική Στοά και πολλά ακόμα αξιοθέατα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η βόλτα στην ιστορία της Λίνδου, από τα γραφικά σοκάκια της σύγχρονης κωμόπολης μέχρι τον αρχαίο ναό στον βράχο, επιφυλάσσει και πολλές εκπλήξεις φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Στις μικρές παραλίες στους δύο κόλπους και στα κάθετα βράχια της ακρόπολης θα συναντήσετε πολλά ενδιαφέροντα και σπάνια είδη της χλωρίδας μας.

Όπως κοιτάζει κανείς την ακρόπολη της Λίνδου από τα δυτικά ξεχωρίζει μια συστάδα από αυτοφυή κυπαρρίσια στο μικρό ίσιωμα κάτω από τον βράχο, ενώ άλλα δέντρα της περιοχής είναι τα αλμυρίκια, οι θαλασσόκερδοι και οι ευκάλυπτοι. Στις άκρες της παραλίας της Λίνδου που το καλοκαίρι γεμίζει από ομπρέλες βγαίνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη, όπως η Hormuzakia aggregata, η Alkanna tinctoria, το Alyssum sibiricum, το Hypecoum procumbens, το Medicago littoralis, η Pseudorlaya pumila, o Echinops spinosissimus και η παπαρούνα Papaver purpureomarginatum. Στα χωραφάκια γύρω από τη πόλη φύονται είδη, όπως η ενδημική ορχιδέα της Λίνδου Ophrys lindia, ο Ranunculus asiaticus, η ενδημική καμπανούλα της Ρόδου Campanula rhodia, το Muscari weissii, το Ornithogalum brachystylum, η Ajuga chamaepitys subsp chia, η Anchusa aegyptiaca, η Gagea fibrosa, η ίριδα Moraea sisyrinchium, η σιληνή Silene nocturna, το Echium angustifolium, το αγριόσκορδο Allium neapolitanum και οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Anacamptis papilionacea, Ophrys rhodia, Ophrys dodekanensis, Ophrys mammosa, και Ophrys regis-ferdinandii. Στα βράχια της ακρόπολης μπορεί κανείς να δει σημαντικά φυτά, όπως η καμπανούλα Campanula hagielia, η Rosularia serrata, το Tordylium aegaeum, η Aristolochia parvifolia, ο Hyoscyamus aureus, ο Astragalus spruneri, η Malcolmia chia, η Paronychia macrosepala, ο Carduus argentatus, το Sedum littoreum, η Cymbalaria longipes, κ.ά.

Η ορνιθοπανίδα στην περιοχή δεν περιλαμβάνει πολλά είδη αλλά μπορεί κανείς να έχει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Γύρω από το κάστρο πετάνε μαυροπετρίτες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ εδώ φωλιάζουν κουκουβάγιες και γαλαζοκότσυφες. Άλλα είδη που συναντάει κανείς είναι οι θαλασσοκόρακες, οι γερακίνες, οι αετογερακίνες, οι σταχτάρες, οι ωχροσταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι μελισσοφάγοι, οι κορυδαλλοί, τα βραχοχελίδονα, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, οι λιβαδοκελάδες, οι καρβουνιάρηδες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι ασπροκωλίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι καλόγεροι, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι καρδερίνες, τα φρυγανοτσίχλονα και οι τσιφτάδες.

Από την ερπετοπανίδα στην ακρόπολη και στην γύρω περιοχή ζούνε πολλά ενδιαφέροντα είδη, όπως η μεσογειακή χελώνα, το κροκοδειλάκι, ο σπάνιος οφίσωπας, η τουρκική σαύρα, το λιακόνι, η τρανόσαυρα, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η σπάνια χρυσόσαυρα, ο τυφλίνος, ο ζαμενής της Ρόδου, ο μαύρος έφιος και το αγιόφιδο. Στα γύρω χωραφάκια ζούνε πρασινόφρυνοι, ενώ από τα θηλαστικά, εδώ ζούνε μόνο νυχτερίδες. Στα βράχια της ακρόπολης και στις παραλίες μπορεί κανείς να συναντήσει την πανέμορφη πεταλούδα του είδους Polygonia aegea.
 
 

Πως θα πάτε

Η Λίνδος βρίσκεται 47 χλμ. νοτιότερα της πόλης της Ρόδου. Η υπέροχη πορεία από τα σοκάκια της σύγχρονης κωμόπολης μέχρι την κορυφή του βράχου δεν είναι δυσκολή, ενώ αξίζει να ψάξεται και τα γύρω χωραφάκια.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.092351592213205, Longitude:28.088057608291592)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Βούρκος Αγριλέζας

Μια μικρή, φυσική υδατοσυλλογή ανάμεσα σε λόφους και αραιά δάση χαλεπίου πεύκης που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πολύ μικροί βιότοποι με μόνιμη παρουσία νερού, αποτελούν πρώτης τάξεως ενδιαιτήματα που προσελκύουν πολλά είδη της πανίδας.

Λούτσες Παλιού - Λέσβος

Μια σχετικά άγνωστη και απομονωμένη περιοχή στα βόρεια της Λέσβου που προκαλεί θαυμασμό τόσο για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, όσο και για τα δεκάδες σπάνια είδη ζώων και φυτών που φιλοξενεί.

Πηγές Αγίας Βαρβάρας Δράμας

Ένα μικρό σύμπλεγμα από πηγές, ποταμάκια και λίμνες που γύρω του απλώνεται ένα αστικό πάρκο στην άκρη της Δράμας το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Περίχωρα Γραμματικού

Ήρεμοι λόφοι με φρύγανα, διάσπαρτα πευκοδάση, μικρά ρυάκια και πλαγιές με καλλιέργειες απλώνονται στα βορειοανατολικά της Αττικής διαμορφώνοντας ένα ημιαγροτικό τοπίο μεικτών βιοτόπων, γεμάτο άγρια ζωή.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.