Επτά Πηγές

Photo Gallery

 

Μία πανέμορφη ρεματιά της Ρόδου που αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του νησιού και που φιλοξενεί πολλά ιδιαίτερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Οι Επτά Πηγές πήραν το όνομα τους από επτά μικρές φυσικές πηγές που βρίσκονται, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, στους πρόποδες του λόφου Συμιακός στα ανατολικά της Ρόδου, λίγα χιλιόμετρα πιο ηπειρωτικά από τα παραθαλάσσια Κολύμπια. Οι πηγές σχηματίζουν ένα όμορφο ρέμα που μετά από μισό χιλιόμετρο πορείας εκβάλλει στον ποταμό Λουτάνη. Στην περιοχή κατασκευάστηκαν από τους Ιταλούς την δεκαετία του 1920 μικρά έργα που σκοπό είχαν να μεταφέρουν το νερό των πηγών στο χωριό Κολύμπια και στις μικρές πεδιάδες με καλλιέργειες γύρω από τον Λουτάνη. Εδώ βρίσκεται μια σήραγγα μεταφοράς νερού μήκους 150 μέτρων που συνδέει τις πηγές με μία όμορφη ειδυλλιακή λίμνη στα ανατολικά. Η διάσχιση της σήραγγας αποτελεί μια όμορφη εμπειρία που όμως δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς. Στο τέλος της σήραγγας βρίσκεται η λίμνη που δημιουργήθηκε από το τεχνητό φράγμα, η οποία πλησιάζει σε μέγεθος το ένα στρέμμα, ενώ το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 8 μέτρα. Πολλοί επισκέπτες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κολυμπούν στην λίμνη, κάτι που όμως θα έπρεπε να απαγορεύεται, καθώς αυτός ο μικρός υγρότοπος φιλοξενεί κάποια πολύ σπάνια και ευαίσθητα είδη της πανίδας. Το νερό διοχετεύεται από το φράγμα σχηματίζοντας έναν τεχνητό αλλά όμορφο καταρράκτη. Η όλη περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο και πολλά μικρά σε μήκος μονοπάτια σας βοηθούν να την εξερευνήσετε. Παράλληλα η παρακείμενη στο ρέμα ταβέρνα προσφέρει μια ιδανική στάση ξεκούρασης, ανεφοδιασμού αλλά και ορνιθοπαρατήρησης. Οι Επτά Πηγές είναι ιδανικές για περιήγηση με μικρά παιδιά.

Η βλάστηση γύρω από τη ρεματιά είναι ιδιαίτερα πυκνή και αποτελείται από τραχείες πεύκες, πλατάνια, αριές, ιτιές, πουρνάρια, λυγαριές, φιλύκια, κουτσουπιές, σκίνα, πικροδάφνες, χαρουπιές, μυρτιές, δάφνες, κ.ά. Στην περιοχή φύονται πολλά ενδιαφέροντα είδη με κορυφαίο ένα μικρό είδος ορχιδέας, το υποείδος Ophrys eptapigiensis της Ophrys fusca. Στην λίμνη αναπτύσσονται φυτοκοινωνίες του είδους Potamogeton nodosus. Σημαντικά είδη της ρεματιάς είναι η φριτιλάρια Fritillaria rhodia, το κυκλάμινο Cyclamen rhodium subsp rhodium, η Lithodora hispidula, η Lomelosia variifolia και η Aristolochia guichardii. Άλλα είδη είναι η Anemone apennina subsp blanda, η ίριδα Iris unguicularis subsp carica, το γεράνι Geranium lucidum, η Salvia verbenaca, η λαδανιά Cistus parviflorus, το κολχικό Colchicum macrophyllum, ο Ranunculus creticus, ο Tragopogon longirostris, η Tuberaria guttata, ο Astragalus spruneri, η Ficaria verna subsp chrysocephala, η Gagea peduncularis, η Linaria simplex, η σιληνή Silene nocturna και οι ορχιδέες Ophrys lucis, Ophrys sitiaca, Ophrys oreas, Ophrys sicula, Anacamptis papilionacea subsp aegaea και Ophrys cinereophila.

Η ορνιθοπανίδα στις Επτά Πηγές αποτελείται κυρίως από μικροπούλια του δάσους. Από τα αρπακτικά στην περιοχή απαντώνται φιδαετοί, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Άλλα είδη που παρατηρεί κανείς είναι ο ποταμοσφυριχτής, η φάσσα, το τρυγόνι, το γιδοβύζι, η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα, ο τσαλαπετεινός, η αλκυόνη, ο μελισσοφάγος, η χαλκοκουρούνα, η δεντροσταρήθρα, η νεροκελάδα, η κιτρινοσουσουράδα, ο τρυποφράχτης, το αηδόνι, ο κοκκινολαίμης, ο καρβουνιάρης, ο σταχτοπετρόκλης, η τσίχλα, ο μαυροσκούφης, ο μαυροτσιροβάκος, ο θαμνοτσιροβάκος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο δασοφυλλοσκόπος, ο σταχτομυγοχάφτης, ο καλόγερος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο αετομάχος, η κίσσα, ο σπίνος, η καρδερίνα, ο φλώρος και το σκαρθάκι.

Στην λίμνη και στο ρυάκι απαντώνται λεβαντοβάτραχοι, πρασινόφρυνοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει είδη, όπως η ποταμοχελώνα, ο οφίσωψ, η τουρκική σαύρα, ο τυφλίτης, το κροκοδειλάκι, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, ο αβλέφαρος, η σπάνια χρυσόσαυρα, ο μαύρος έφιος, ο σαπίτης, το νερόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο και το σπιτόφιδο. Από τα θηλαστικά στην περιοχή ζούνε πολλές νυχτερίδες, ενώ περιστασιακά εμφανίζονται τα πλατώνια. Άλλα θηλαστικά είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα πετροκούναβα, οι λαγοί και οι σκατζόχοιροι της Ρόδου (Erinaceus concolor subsp rhodius). Η λίμνη και το ρυάκι είναι ιδιαίτερα σημαντικά λόγω της παρουσίας του ενδημικού ψαριού της Ρόδου, του γκιζανιού (Ladigesocypris ghigii), ενώ εδώ θα συναντήσει κανείς τον ενδημικό κάβουρα του γλυκού νερού Potamon rhodium και το γαριδάκι του γλυκού νερού Palaemonetes antennarius.
 
 

Πως θα πάτε

Οι Επτά Πηγές βρίσκονται κοντά στον δρόμο που ενώνει τα Κολύμπια με την Αρχίπολη και απέχει 3,3 χλμ. από τα Κολύμπια και 24 χλμ. από τη πόλη της Ρόδου. Αξίζει να ανεβείτε το μικρό μονοπάτι που περνάει δίπλα από τις φυσικές πηγές, να περάσετε μέσα από τη σήραγγα και να φτάσετε στη λίμνη. Προσοχή μην γλιστρήσετε στο φράγμα της λίμνης γιατί δεν υπάρχουν προστατευτικά και καλύτερα να αποφύγετε το μπάνιο στη λίμνη.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.25466982263324, Longitude:28.11406430689999)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μπελόη

«Μπελόη» σημαίνει «μπαλκόνι» στα σλάβικα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός καθώς η περιοχή είναι ένα εντυπωσιακό μικρό οροπέδιο, που σαν τεράστιο μπαλκόνι στέκεται πάνω στην άκρη ενός κάθετου γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου.

Κάστρο Μύρινας

Το εντυπωσιακό Κάστρο της Μύρινας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι τα αρχιτεκτονικά σπαράγματα του παρελθόντος αποτελούν αγαπημένα ενδιαιτήματα για πολλά είδη της πανίδας.

Βούρκος Αγριλέζας

Μια μικρή, φυσική υδατοσυλλογή ανάμεσα σε λόφους και αραιά δάση χαλεπίου πεύκης που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πολύ μικροί βιότοποι με μόνιμη παρουσία νερού, αποτελούν πρώτης τάξεως ενδιαιτήματα που προσελκύουν πολλά είδη της πανίδας.

Κοιλάδα Τεμπών

Η διάσημη Κοιλάδα των Τεμπών, με το πυκνό αισθητικό της δάσος, διακρίνεται για τα μοναδικά τοπία και τον τεράστιο πλούτο βιοιποικιλότητας που κρύβεται μέσα σε μία σχετικά μικρή περιοχή.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.