Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Photo Gallery

 

Η ευχάριστη περιήγηση στην ομορφότερη καστροπολιτεία της Ελλάδας, σας συστήνει με πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Ρόδου. Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, ή αλλιώς Παλία Πόλη,  βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και διακρίνεται για τα δεκάδες ιστορικά μνημεία και τα γραφικά της σοκάκια. Η έκταση της φτάνει τα 600 στρέμματα και η περίμετρος της τα 3,5 χλμ. Η πόλη ορίζεται από τα μεσαιωνικά της τείχη και την τάφρο που απλώνεται γύρω τους, η οποία αποτελεί πλέον ένα σχεδόν «ημιάγριο» πάρκο με πολλά δέντρα. Περπατώντας κανείς στα σοκάκια της πόλης αλλά και σε άλλα σημεία που εκτείνονται πέρα από τα τείχη, όπως στο Φρούριο του Αγίου Νικολάου, στην παραλιακή οδό από την Πύλη της Ελευθερίας μέχρι και το ενυδρείο και στο παλιό οθωμανικό νεκροταφείο μπορεί να συναντήσει πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας του νησιού που φυτρώνουν στα τείχη, στα πάρκα και στις αμμουδιές. Μικροπούλια και σαύρες κρύβονται στις σχισμές των τειχών και διάφορα παρυδάτια πουλιά ξεκουράζονται στα βράχια του λιμανιού. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι ένας μικρός πρόλογος, γεμάτος εκπλήξεις, από τα θαυμαστά είδη της άγριας ζωής που φιλοξενεί το μεγάλο νησί της Δωδεκανήσου.

Στην τάφρο έχουν φυτευτεί από παλιά διάφορα δέντρα, όπως τραχείες πεύκες, βελανιδιές, πλατάνια, ευκάλυπτοι, κουκουναριές, συκιές αλλά και πολλού φύκοι που από μικροί θάμνοι έχουν γίνει τεράστια δέντρα. Πάνω στα τείχη τα πιο κοινά είδη που μπορεί να δει κανείς είναι ο Hyoscyamus aureus, η Cymbalaria longipes, το Phagnalon rupestre subsp graecum και το Sedum litoreum. Στα μικρά χωράφια και στα πάρκα φύονται είδη, όπως η Bellevalia trifoliata, η Ajuga chamaepitys subsp chia, η ορχιδέα Anacamptis pyramidalis, η κενταύρια Centaurea benedicta, ο Convolvulus althaeoides, το αγριόσκορδο Allium neapolitanum, το κυκλάμινο Cyclamen persicum, η Euphorbia terracina, η Fumaria judaica subsp judaica, το Galium spurium, η Anchusa undulata subsp hybrida, το Geranium rotundifolium, η Malva nicaeensis, το Ornithogalum arabicum, η Mercurialis annua, το Smyrnium olusatrum, η Ferula communis και η Urtica membranacea. Κοντά στην θάλασσα και στις αμμουδιές συναντάει κανείς είδη, όπως η Alkanna tinctoria subsp tinctoria, το Alyssum sibiricum, η παπαρούνα Papaver purpureomarginatum, η Parietaria judaica, η Sagina maritima, το Senecio vernalis, η Silene sedoides subsp sedoides και η Spergularia bocconei.
 
Η ορνιθοπανίδα της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη. Στο κάστρο ζούνε κουκουβάγιες, γκιώνηδες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ στα βράχια του λιμανιού θα δει κανείς λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, ακτίτες, θαλασσοκόρακες, κορμοράνους, νεροκελάδες και αλκυόνες. Άλλα είδη είναι οι ασημόγλαροι, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, τα χειμωνογλάρονα, οι σταχτάρες, οι βουνοσταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι μελισσοφάγοι, οι κορυδαλλοί, τα σπιτοχελίδονα, τα σταβλοχελίδονα, οι λιβαδοκελάδες, οι λευκοσουσουράδες, οι κιτρινοσουσουράδες, οι τρυποφράχτες, οι φοινίκουροι, οι καρβουνιάρηδες, οι σταχτοπετρόκλες, οι ασπροκωλίνες, οι γαλαζοκότσυφες, οι τσίχλες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι δασοφυλλοσκόποι, οι κρικομυγοχάφτες, οι καλόγεροι, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι κουρούνες, οι σπίνοι, οι καρδερίνες, οι φλώροι και τα σκαρθάκια. Την άνοιξη του 2017 είχε παρατηρηθεί η παρουσία μιας νεαρής μάινας που προφανώς απέδρασε από κάποιο κλουβί.
 
Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς την ερπετοπανίδα με τις εκατοντάδες τουρκικές σαύρες να περπατάνε πάνω στα τείχη και τα κροκοδειλάκια να λιάζονται στα ψηλά σημεία. Άλλα είδη είναι ο τυφλίτης, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, ο αβλέφαρος, το λιακόνι και το σπιτόφιδο. Από τα θηλαστικά τα μόνα που απαντώνται εδώ είναι κάποια είδη νυχτερίδων και τρωκτικών.
 
 
 

Πως θα πάτε

Το περπάτημα στην πόλη της Ρόδου είναι μεγάλο και απολαυστικό. Κάντε τον γύρο των τειχών, μπείτε στο κάστρο από τις πύλες, καθίστε σε ένα καφέ σε κάποιο πάρκο ή πλατεία, περπατήστε στην παραλία και θα δείτε εύκολα πολλά ενδιαφέροντα φυτά και ζώα που έχουν εγκλιματιστεί στο αστικό περιβάλλον.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.44363585021264, Longitude:28.225375981018033)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Κάστρο Μύρινας

Το εντυπωσιακό Κάστρο της Μύρινας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι τα αρχιτεκτονικά σπαράγματα του παρελθόντος αποτελούν αγαπημένα ενδιαιτήματα για πολλά είδη της πανίδας.

Μετέωρα

Ένα γεωλογικό μνημείο της φύσης, παγκόσμιας φήμης, τα Μετέωρα με τους ψηλούς κάθετους βράχους, πέρα από την διαχρονική φιλοξενία τους στο μοναστικό βίο, διατηρούν στις κορφές και στους γκρεμούς τους μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

Ντόμπρο Πόλε

Ένα «μαγικό», υποαλπικό οροπέδιο στα βόρεια σύνορα της χώρας που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας.

Οβίρες Ρογκοβού

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.