Υγρολίβαδα Φλώρινας

Photo Gallery

 

Στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και κοντά στην πόλη της Φλώρινας απλώνεται μια πεδιάδα στην οποία παλεύουν τα απέραντα φυσικά υγρολίβαδα με τις σύγχρονες καλλιέργειες. Η περιοχή με τα υγρολίβαδα ανήκει στον ευρύτερο κάμπο της Φλώρινας που εκτείνεται ανατολικά της πόλης. Εδώ συναντιούνται πολλά από τα ρέματα και τα νερά που έρχονται από τη Βίγλα και τον Βαρνούντα και που τα περισσότερα καταλήγουν στον Λύγκο ποταμό. Εντούτοις η πεδιάδα φιλοξενεί μεγάλες εκτάσεις από εποχικά υγρολίβαδα, τέλματα και ρύακες που ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και μετά από βροχές κατακλύζονται. Τα υγρολίβαδα βρίσκονται δεξιά και αριστερά της επαρχιακής οδού που ενώνει τη Φλώρινα με τη Νίκη σε μια έκταση που φτάνει τα 14 τ.χλμ. Ανάμεσα τους αναπτύσσονται καλλιέργειες σιτηρών, ζαχαρότευτλων, πατάτας και άλλων ειδών. Η περιοχή μπορεί να μοιάζει άδεια από άγρια ζωή αλλά μόνο αυτό δεν είναι. Πρόκειται για ένα κλασσικό αγροτικό οικότοπο που η παρουσία των υγρολίβαδων προσελκύει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας. Αξίζει να περπατήσει κανείς γύρω από τα υγρολίβαδα ή στους αγροτικούς χωματόδρομους και θα ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα είδη.

Η βλάστηση, εκτός από τις αχανείς καλλιέργειες, περιορίζεται σε λίγα μεγάλα δέντρα που υψώνονται διάσπαρτα στον επίπεδο ορίζοντα, διάφορα αγρωστώδη είδη και κάποια υδροχαρή. Από τα δέντρα συναντά κανείς μεγάλα σκλήθρα, βελανιδιές, λεύκες και ιτιές, ενώ τα υγρολίβαδα δηλώνουν την παρουσία τους από τις πυκνές συγκεντρώσεις βούρλων. Κοντά στους ρύακες φυτρώνουν αγριοκαλαμιές και ψαθιά. Από φυτά, εδώ συναντάει κανείς την Consolida regalis paniculata, την καμπανούλα Campanula patula patula, την Asperula arvensis, την Ajuga chamaepitys, τον Convolvulus arvensis, το Polygonum arenarium, τον Acinos arvensis, το Agrostemma githago, την Arabis auriculata, το Bupleurum subovatum, την Legousia speculum-veneris, την Linaria chalepensis, την Melanortocarya obtusifolia, το Silybum marianum, κ.ά.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια όλες τις εποχές του χρόνου. Η γειτνίαση με τα δάση, η παρουσιά νερού και οι απέραντες καλλιέργειες προσελκύουν δεκάδες είδη. Παλιότερα εδώ πετούσαν σπάνιοι βασιλαετοί, αλλά η αποψίλωση των δέντρων τους έδιωξε. Τα αρπακτικά αντιπροσωπεύονται από σπάνιους χειμωνόκιρκους, λιβαδόκιρκους, στεπόκιρκους, γερακίνες, αετογερακίνες, ξεφτέρια, κιρκινέζια, βραχοκιρκίνεζα και μαυροκιρκίνεζα. Στην περιοχή έχει επίσης αναφερθεί η παρουσία της σπάνιας καμπίσιας πέρδικας αλλά και της χαμωτίδας. Συχνά στα λιβάδια βλέπει κανείς σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες και λευκοτσικνιάδες που ψάχνουν στα υγρολίβαδα για βατράχια. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα εδώ σχηματίζονται μεγάλα σμήνη από ψαρόνια. Άλλα είδη της περιοχής είναι τα μπεκατσίνια, τα φασσοπερίστερα, τα τρυγόνια, οι σταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι χαλκοκουρούνες, οι σταρήθρες, οι κατσουλιέρηδες, οι γαλιάντρες, οι νεροκελάδες, οι λιβαδοκελάδες, οι λευκοσουσουράδες, οι τρυποφράχτες, οι κοκκινολαίμηδες, οι καστανολαίμηδες, οι μαυρολαίμηδες, οι ψαθοποταμίδες, τα ψευταηδόνια, οι υφάντρες, οι αετομάχοι, οι σπάνιοι διπλοκεφαλάδες, οι κάργιες, τα κοράκια, τα χαβαρόνια, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι δεντροσπουργίτες, τα φανέτα, οι καρδερίνες, τα σκαρθάκια, τα καλαμοτσίχλονα, τα σιρλοτσίχλονα, οι αμπελουργοί και οι τσιφτάδες.

Η πανίδα των αμφιβίων και των ερπετών περιλαμβάνει είδη όπως δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, πρασινόφρυνους, αβλέφαρους, πρασινόσαυρες, σαύρες του Ταύρου, σπιτόφιδα, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαπίτες, εφιούς και λαφιάτες. Από τα θηλαστικά εδώ ζούνε αλεπούδες, νυφίτσες, ασβοί, σκατζόχοιροι και πολλά τρωκτικά του αγρού, ενώ παλαιότερα υπήρχαν αναφορές για λύκους που κατεβαίνανε από τα βουνά όταν έπιανε χιόνι στον κάμπο.


 

Πως θα πάτε

Τα υγρά λιβάδια ξεκινούν λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας, εκεί που βρίσκεται το ανοιχτό γήπεδο στίβου της πόλης. Από εδώ μπορείτε να κινηθείτε στους αγροτικούς χωματόδρομους γύρω από την επαρχιακή οδό Φλώρινας-Νίκης και να ανακαλύψετε την άγρια φύση των μεγάλων πεδιάδων της Μακεδονίας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.81597142412919, Longitude:21.434809509554498)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Η ευχάριστη περιήγηση στην ομορφότερη καστροπολιτεία της Ελλάδας, σας συστήνει με πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Ρόδου.

Μυρωδιές - Χύδηρα Λέσβου

Ένας μικρός βιότοπος κοντά στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου στον οποίο πρωταγωνιστεί ένας μικρός ρύακας και η γύρω από αυτόν βλάστηση που διακρίνεται από μία μοναδική οικολογική και αισθητική αξία.

Πηγές Αροάνιου ποταμού

Στην σκιά του επιβλητικού Χελμού, στη μέση ενός πλατανόδασους και μέσα από τις ρίζες ενός βράχου αναβλύζουν οι πηγές που στη συνέχεια σχηματίζουν τον μικρό Αροάνιο ποταμό.

Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης

Ένας όξινος τυρφώνας γεμάτος μικρά ρυάκια, λασπωμένα «μονοπάτια» και πολλά σπάνια φυτά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα, στα βόρεια της χώρας μας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.