Χείμαρρος Σέλλας

Photo Gallery

 

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες. Ο Σέλλας αναφέρεται και ως ρέμα, αλλά και ως ποτάμι, αλλά σπάνια κρατάει τα νερά του όλο το χρόνο. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και η κατεύθυνση του είναι αρχικά από τα βόρεια προς τα νότια και στη συνέχεια από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ο Σέλλας πηγάζει από τον Ζυγό και την Μυρώνια, δύο ορεινούς όγους που σβήνουν στον Σαρωνικό Κόλπο, περνάει από το οροπέδιο της Τραχειάς, απ’ όπου δέχεται τα νερά μεγάλων ρεμάτων που έρχονται από το Μαυροβούνι στα δυτικά και από το Ορθολίθι στα ανατολικά και βγαίνει προς τα δυτικά όπου δέχεται τα νερά που κατεβαίνουν από το Δίδυμο όρος και τη Ράχη της Κυράς, πριν εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο διασχίζοντας την πεδιάδα των Ιρίων. Ο χείμαρρος αναφέρεται ακόμα ως ποταμός Ράδος και ρέμα Μπεντένι, ενώ η ετυμολογία της ονομασίας Σέλλας είναι αντάξια της ιστορίας του ως διαχρονικό σύνορο των περιοχών της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας. Το όνομα του προέρχεται από τους Σελλούς, τον αρχαίο λαό που ζούσε στη Πίνδο, από τους οποίους κρατάει και η ρίζα της λέξης Ελλάς, ενώ οι δεκάδες οχυρώσεις της μυκηναϊκής εποχής που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τον χείμαρρο επιβεβαιώνουν την σημασία του για τους κατοίκους της περιοχής από παλιά. Ο Σέλλας ονομάστηκε Μπεντένι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα αναφέρεται ως φαράγγι Μπεντενίου, το φαράγγι που βρίσκεται κάτω από την Μονή Αυγού μέσα στο οποίο κυλάει ο χείμαρρος. Ο Σέλλας διατηρεί κατά τόπους τα νερά του μερικές φορές μέχρι και τον Ιούνιο ενώ περίπου στη μέση της διαδρομής τού δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο με μικρές λίμνες και διαδοχικούς καταρράκτες.

Η βλάστηση γύρω από τον χείμαρρο είναι πυκνή και είναι χαρακτηριστικό ότι αν παρατηρήσει κανείς τον Σέλλα από τα ψηλά, φτάνοντας στην περίφημη Μονή Αυγού, θα διακρίνει ένα παρόχθιο δάσος από ιτιές που το ανοιχτό πράσινο χρώμα τους ανάμεσα στο σκούρο πράσινο των πουρναριών ορίζει τη πορεία του. Στις όχθες και στην κοίτη βγαίνουν πλατάνια, λυγαριές και πικροδάφνες, ενώ λίγα μέτρα από τον Σέλλα αναπτύσσονται σκίνα, κουμαριές, πουρνάρια, αγριελιές, άρκευθοι, διάσπαρτα δέντρα από χαλέπιο πεύκη, φρύγανα και καλλιέργειες. Στην γύρω περιοχή μπορεί να συναντήσει κανείς διάφορα σπάνια και όμορφα φυτά με σημαντικότερα την καμπανούλα Campanula andrewsii, την Aurinia saxatilis orientalis, την ίριδα Iris unguicularis και την Romulea bulbocodium, ενώ λίγο πιο ψηλά βγαίνουν η σπάνια φριτιλάρια Fritillaria spetsiotica και η βιόλα Viola kitaibeliana. Άλλα είδη είναι η φριτιλάρια Fritillaria graeca, η Alkanna graeca baeotica, η Saxifraga hederacea, η Crepis rubra, το αγριόσκορδο Allium roseum, η Anchusa variegata, ο Lupinus angustifolius, το Onosma frutescens, η Nigella damascena, η Legousia speculum-veneris, η Malcolmia graeca bicolor, το Ononis viscosa και οι ορχιδέες Ophrys tenthredinifera, Ophrys leucadica, Ophrys aesculapii και Himantoglossum robertianum.

Η ορνιθοπανίδα γύρω από τον χείμαρρο είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς τα πουρνάρια είναι πολύ πυκνά δημιουργώντας ένα δύσβατο για τον άνθρωπο βιότοπο που απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση και στις δύο όχθες. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες, γκιώνηδες και σπάνιες τυτούδες. Άλλα πουλιά είναι οι τσίχλες, οι λιβαδοκελάδες, οι αιγίθαλοι, οι τσιφτάδες, τα τρυγόνια, τα γιδοβύζια, οι σταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι σταχτοσουσουράδες, οι κατσουλιέρηδες, οι δεντροκελάδες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι τρυποφράχτες, οι φοινίκουροι, οι σταχτοπετρόκληδες, τα σιρλοτσίχλονα, τα σκαθράκια, τα λούγαρα, οι καρδερίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι βραχοτσοπανάκοι, οι γαλαζοκότσυφες, οι κίσσες, οι κάργιες και τα κοράκια.

Από τα αμφίβια συναντά κανείς πρασινόφρυνους, βαλκανοβάτραχους, δεντροβάτραχους και γραικοβάτραχους, ενώ από τα ερπετά εδώ ζούνε λιακόνια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, πελοποννησιακές γουστέρες, κρασπεδωτές χελώνες, σπιτόφιδα, αγιόφιδα, εφιοί, λαφιάτες, νερόφιδα και οχιές. Τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται από αλεπούδες, πετροκούναβα, νυφίτσες, σκατζόχοιρους, λαγούς, νυχτερίδες και διάφορα μικρά τρωκτικά, ενώ στην περιοχή έχουν επιστρέψει μετά από δεκαετίες απουσίας τα τσακάλια.

 

Πως θα πάτε

Ένα πόδι του ποταμού ξεκινάει κοντά στο χωριό Κολιάκι και μπαίνει μέσα στο οροπέδιο της Τραχειάς κινούμενο παράλληλα με την κεντρική αρτηρία που από την Επίδαυρο οδηγεί στην Ερμιονίδα. Λίγα χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Βοθίκι ο Σέλλας ενώνεται με το ρέμα που έρχεται από τα ανατολικά.  Σε αυτό το σημείο ξεκινάει και το πιο όμορφο κομμάτι του ποταμού που μπαίνει μέσα στο φαράγγι του Μπεντενίου σχηματίζοντας όμορφους μαιανδρισμούς.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.50398619617226, Longitude:23.11417131833764)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Χείμαρρος Πλατανιάς Αγίας Τριάδας

Ένας πλατύς χείμαρρος στη Φθιώτιδα που κινείται σε ήρεμους λόφους και εκτεταμένες καλλιέργειες, καταλήγοντας σε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα εκβολών στη χώρα μας.

Ρέμα Λεπενίτσας

Ένα πανέμορφο ρέμα που κινείται μέσα στα πυκνά δάση που απλώνονται γύρω από τον Ασπροπόταμο και σε καλεί να περπατήσεις δίπλα του, θαυμάζοντας την άγρια φύση που το αγκαλιάζει.

Ρέμα Τσάι Ξάνθης

Ένα μεγάλο σε μήκος και δύναμη ρέμα που κινείται σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας και προσελκύει πολλά ενδιαφέροντα είδη της πανίδας των ορεινών δασών.

Ρύακας Χάλαρης

Ο εμβληματικότερος ρύακας της Ικαρίας ο οποίος στο διάβα του δημιουργεί ένα μεγάλο αριθμό βιοτόπων, και που μετά βίας καταφέρνει να διατηρεί την φυσική του κατάσταση εξαιτίας των πολυάριθμων ανθρωπογενών πιέσεων.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.