Κάστρο Μύρινας

Photo Gallery

 

Το εντυπωσιακό Κάστρο της Μύρινας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι τα αρχιτεκτονικά σπαράγματα του παρελθόντος αποτελούν αγαπημένα ενδιαιτήματα για πολλά είδη της πανίδας. Το κάστρο που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Λήμνου δεσπόζει, εδώ και αιώνες, πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού, Μύρινα. Είναι κτισμένο σε μια απόκρημνη χερσόνησο που φτάνει τα 80 μέτρα ύψος, η οποία στις δύο πλευρές της καταλήγει σε δύο κλειστούς όρμους που στους μύχους τους είναι χτισμένη η σύγχρονη πόλη. Αναφέρεται και ως Παλαιόκαστρο, ενώ διαθέτει μια συναρπαστική ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εδώ τον 13ο αιώνα π.Χ., χτίζοντας μια ακρόπολη, ήταν οι Μινύες, ένα προϊστορικό φύλο από τη Βοιωτία που αποίκησε τη Λήμνο. Τον 8ο αιώνα π.Χ. στο κάστρο έφτασαν οι Πελασγοί που ενίσχυσαν την οχύρωση του και μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να δει ένα τμήμα των κυκλώπειων πελασγικών τειχών. Η σημερινή του μορφή ξεκίνησε από τα μεσαιωνικά χρόνια, όταν οι βυζαντινοί επί αυτοκρατορίας Ανδρόνικου Α’ Κομνηνού (1186), χρησιμοποίησαν τα αρχαία μέλη της ακρόπολης για να δημιουργήσουν ένα μικρό κάστρο. Η τελική του μορφή ολοκληρώθηκε το 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, το ανακατασκεύασε. Στη συνέχεια το κάστρο πέρασε ξανά στα χέρια των Βυζαντινών, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις εμφύλιες διαμάχες της αυτοκρατορίας. Μετά την Άλωση, εδώ εγκαταστάθηκαν οι Γενοβέζοι Γατελούζοι, στη συνέχεια οι Οθωμανοί, οι Ενετοί και στο τέλος πάλι οι Οθωμανοί μέχρι και την απελευθέρωση της Λήμνου το 1912. Το Κάστρο της Μύρινας είναι ένα από τα πιο μεγάλα και σχετικά καλοδιατηρημένα κάστρα του Αιγαίου καλύπτοντας μια έκταση 150 στρεμμάτων. Είναι γνωστό στους φυσιοδίφες ότι τα ερείπια κάστρων και αρχαίων πόλεων προσελκύουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό από ζώα και το Κάστρο της Μύρινας είναι ένας υπέροχος τόπος για παρατήρηση και εξερεύνηση, ιδιαίτερα την άνοιξη. Τα παλιά κτίσματα, τα απόκρημνα βράχια και τα μικρά πλατώματα της χερσονήσου πάνω στην οποία βρίσκεται το κάστρο αποτελούν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ πρωταγωνιστές της πανίδας είναι τα περίφημα πλατώνια που εισήχθησαν εδώ από τη Ρόδο.

Στο κάστρο πέρα από τα πλατώνια ζούνε σε ημιάγρια κατάσταση και πολλές γίδες με αποτέλεσμα η χλωρίδα να δέχεται μεγάλη πίεση. Εν τούτοις μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα είδη στη βόλτα του. Στα νότια υπάρχει ένα μικρό αραιό δάσος από ήμερες βελανιδιές (Quercus ithaburensis subsp macrolepis), ενώ άλλα δέντρα είναι οι τραχείες πεύκες, οι χαρουπιές, οι τσερνοβελανιδιές, οι λεύκες, οι αγριοσυκιές, οι αγριελιές, οι κράταιγοι, οι αγριογκορτσιές και το επιγενές Melia azedarach. Η υπόλοιπη βλάστηση αποτελείται κυρίως από εφέδρες, σπαραγγιές, λαδανιές, γαλατσίδες και ασπάλαθους. Στο κάστρο φυτρώνουν κάποια ιδιαίτερα σπάνια είδη, όπως το Erysimum rechingeri, το αγριογαρύφαλλο Dianthus glutinosus, η σιληνή Silene dichotoma, η γαλατσίδα Euphorbia serpens και ο φλώμος Verbascum lasianthum. Άλλα σημαντικά είδη είναι το αγριόσκορδο Allium cyrilli, η Anthemis werneri subsp insularum, το Onopordum myriacanthum, το Alyssum umbellatum, η Brassica cretica subsp aegaea, το αγριογαρύφαλλο Dianthus monadelphus subsp pallens, η Euphorbia maculata, το Medicago doliata, το Trifolium hybridum subsp elegans, η Fumaria gaillardotii, ο κρόκος Crocus pallasii subsp pallasii, ο Stachys cretica subsp lesbiaca, η Armeria canescens και το Limoniastrum monopetalum. Η χλωρίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως το Asplenium obovatum, το Mesembryanthemum nodiflorum, τα αγριόσκορδα Allium neapolitanum και Allium sphaerocephalon subsp arvense, ο νάρκισσος Narcissus tazetta, το Crithmum maritimum, το Smyrnium creticum, η Vinca major subsp major, το Arum italicum subsp italicum, η Anthemis tomentosa subsp tomentosa, η Bellis annua subsp annua, η κενταύρια Centaurea spinosa, η Crepis rubra, το Filago pygmaea, το Taraxacum hellenicum, ο Myosotis litoralis, η Malcolmia flexuosa subsp naxensis, η Matthiola sinuata, η Legousia pentagonia, το Cerastium comatum, το Cerastium glutinosum, το Holosteum umbellatum, η Spergula arvensis, η Spergularia bocconei, ο Atriplex hortensis, το Carex extensa, το Hypericum olympicum, το Marrubium peregrinum, η παπαρούνα Papaver hybridum, το αμάραντο Limonium narbonense, το Galium spurium και η ορχιδέα Anacamptis papilionacea.

Η θέση της Λήμνου πάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο και τα απότομα βράχια της χερσονήσου προσελκύουν έναν αναπάντεχο αριθμό από πουλιά. Η κουκουβάγια είναι μόνιμος κάτοικος στα παλαιά κτίσματα. Το κάστρο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του Αιγαίου για να παρατηρήσει κανείς από πολύ κοντά τα κοράκια, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι εδώ καταφθάνουν οι μαυροπετρίτες. Στα κάθετα βράχια ζούνε βραχοκιρκίνεζα, βραχοχελίδονα και γαλαζοκότσυφες, ενώ στη θαλάσσια περιοχή συναντάει κανείς θαλασσοκόρακες, ασημόγλαρους, μαυροκέφαλους γλάρους, χειμωνογλάρονα και αρτέμηδες. Την άνοιξη εδώ καταφθάνουν πολλά πούλια, όπως τρυγόνια, γιδοβύζια, σταχτάρες, ωχροσταχτάρες, βουνοσταχτάρες, τσαλαπετεινοί, στραβολαίμηδες, κορυδαλλοί, δεντροσταρήθρες, μιλτοχελίδονα, σπιτοχελίδονα, σταβλοχελίδονα, δεντροκελάδες, λιβαδοκελάδες, τρυποφράχτες, κοκκινολαίμηδες, καρβουνιάρηδες, σταχτοπετρόκληδες, ασπροκωλίνες, μαυρολαίμηδες, μαυροσκούφηδες, βουνοτσιροβάκοι, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινοτσιροβάκοι, δεντροφυλλοσκόποι, μαυρομυγοχάφτες, κρικομυγοχάφτες, γαλαζοπαπαδίτσες, καρδερίνες, φλώροι, σκαρθάκια και φρυγανοτσίχλονα.

Από την ερπετοπανίδα εδώ ζούνε σαμιαμίδια, τυφλίτες, οφίσοπες και έφιοι, ενώ από τα θηλαστικά την παράσταση κλέβουν τα υπέροχα πλατώνια. Πρόκειται για τους απογόνους δύο ζώων που μεταφέρθηκαν στο κάστρο από τη Ρόδο τη δεκαετία του 1970 και από τότε έχουν πολλαπλασιαστεί, φτάνοντας περίπου τα 50 άτομα. Τα πλατώνια της Μύρινας, παρότι είναι πιο εξημερωμένα από τα άγρια της Ρόδου, αποτελούν μια όμορφη άγρια παρουσία αλλά και ένα διαρκές πρόβλημα διαχείρισης. Πολλά από αυτά έχουν διαφύγει από το κάστρο και έχουν βρεθεί πολλά χιλιόμετρα μακριά αναζητώντας τροφή, ενώ έχει παρατηρηθεί να ψάχνουν ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών στη Μύρινα. Το πρόβλημα δεν αγγίζει καν το τεράστιο και καταστρεπτικό υπερπληθυσμό από κουνέλια που έχουν κατακλύσει τη Λήμνο, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν κακή ιδέα η μεταφορά κάποιων ζώων με σκοπό των εμπλουτισμό περιοχών από τις οποίες τα πλατώνια έχουν εκλείψει.
 
 
 

Πως θα πάτε

Στη Λήμνο μπορεί κανείς να φτάσει με πλοίο από Λαύριο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Το κάστρο είναι το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κανείς όταν φτάνει στο λιμάνι. Στη βόλτα σας πρέπει να έχετε λίγο την προσοχή σας στις λείες πέτρες και στους γκρεμούς. Προτιμήστε να ανεβείτε νωρίς-νωρίς πριν καταφθάσουν οι πολλοί τουρίστες.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.87749823676323, Longitude:25.055305332824673)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Κούλα Πρεσπών

Μία λωρίδα γης που χωρίζει την Μικρή με την Μεγάλη Πρέσπα, ένας υδάτινος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους και μια μεγάλη πλαζ ορίζουν την θέση Κούλα Πρεσπών που παρότι αποτελεί συχνό πέρασμα αυτοκινήτων διακρίνεται από μία μεγάλη βιοποικιλότητα.

Πηγές Αραβησσού

Ένας ειδυλλιακός βιότοπος με πηγές, ποτάμια, μικρές λίμνες και πυκνή παρόχθια βλάστηση, σε μια σχετικά μικρή έκταση, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.

Ντόμπρο Πόλε

Ένα «μαγικό», υποαλπικό οροπέδιο στα βόρεια σύνορα της χώρας που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας.

Κολέθρα Αγίου Βλασίου

Μια μεγάλη πηγή που βγάζει ορμητικά νερά μέσα από ένα σπήλαιο και δημιουργεί γύρω της ένα καταπράσινο βιότοπο στα κεντρικά της Εύβοιας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.