Περίχωρα Γραμματικού

Photo Gallery

 

Ήρεμοι λόφοι με φρύγανα, διάσπαρτα πευκοδάση, μικρά ρυάκια και πλαγιές με καλλιέργειες απλώνονται στα βορειοανατολικά της Αττικής διαμορφώνοντας ένα ημιαγροτικό τοπίο μεικτών βιοτόπων, γεμάτο άγρια ζωή. Το Γραμματικό είναι ένα ημιορεινό χωριό στα 250 μέτρα υψόμετρο. Στα δυτικά του και σε απόσταση 5,5 χλμ. βρίσκεται η λίμνη του Μαραθώνα, ενώ στα ανατολικά του και μετά από 6 χλμ. βρίσκεται ο Νότιος Ευβοϊκός. Η ονομασία της περιοχής είναι πολύ ενδιαφέρουσα και κατάγεται από την τουρκοκρατία. Ο μπέης της περιοχής που ζούσε στον Μαραθώνα είχε έναν ασθενικό γραμματέα που έμενε στη περιοχή του Γραμματικού όπου το κλίμα ήταν καλύτερο από την υγρή και ζεστή πεδιάδα του Μαραθώνα. Όποιος λοιπόν πήγαινε στο Μπέη και ζητούσε κάποιο χαρτί, αυτός τον έστελνε στο γραμματικό του και έτσι καθιερώθηκε η ονομασία της περιοχής σε Γραμματικό. Ο σημερινός οικισμός είναι από τους λίγους στην Αττική που στηρίζεται ακόμα σε κάποιο βαθμό στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Ο οικισμός αγκαλιάζεται από λόφους με ασβεστόλιθους και φρύγανα, ενώ στα νότια του απλώνεται μια μικρή κοιλάδα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό αττικό τοπίο με ήπιες ημιορεινές καλλιέργειες και έτσι συγκεντρώνει πολλά είδη της άγριας ζωής. Ο περιηγητής μέσα σε λίγα χιλιόμετρα βλέπει πολλά και αναπάντεχα σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Η βλάστηση στην περιοχή, η οποία έχει υποστεί πολλές καταστροφικές πυρκαγιές, είναι αυτή της μεσογειακής μακίας, με δασάκια πεύκων που τη γλίτωσαν, κυπαρρίσια, άρκευθους, πουρνάρια, αγριελιές, κουμαριές, σκίνα, βατομουριές, κοκκορεβυθιές, πασχαλιές και αμυγδαλιές. Σε πολλά σημεία επικρατούν οι θάμνοι με αφάνες, θυμάρια, λεβάντες, λαδανιές, ασπάλαθους, κ.ά. Η περιοχή προσελκύει πολλούς ερασιτέχνες της χλωρίδας, καθώς εδώ φυτρώνουν πολλά όμορφα είδη. Από αυτά ξεχωρίζουν η ενδημική φριτιλάρια Fritillaria obliqua obliqua, η Bellevalia hyacinthoides, ο κρόκος Crocus laevigatus, η Anchusa undulata, η Anemone coronaria, η Euphorbia apios, η ίριδα Iris tuberosa, η Parentucellia latifolia, ο Ranunculus paludosus, η Salvia verbenaca, το αγριόσκορδο Allium neapolitanum, ο Carduus pycnocephalus, το Echium plantagineum, η Gynandriris sisyrinchium, η Linaria pelisseriana, η Nigella arvensis, το Ornithogalum collinum, το Orobanche rapum genistae, η Petrorhagia velutina, ο Tragopogon porrifolius, κ.ά. Η περιοχή είναι διάσημη και για τα πολλά είδη από ορχιδέες που φιλοξενεί, όπως τις Spiranthes spiralis, Neotinea lactea, N. tridentata, Himantoglossum robertianum, Orchis italica, O. quadripunctata, O. pauciflora, Anacamptis papilionacea, Serapias lingua, S. bergonii, Ophrys attica, O. aesculapii, O. ferrum-equinum, O iricolor, O. oestifera minuscula, O. tenthredinifera, O. bombyliflora και O. mammosa.

Η περιοχή είναι ένας υπέροχος τόπος για τον ορνιθοπαρατηρητή, καθώς εδώ μπορεί να δει κανείς δεκάδες είδη. Από τα αρπακτικά εδώ πετάνε γερακίνες, φιδαετοί, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, βραχοκιρκίνεζα και σπάνια δεντρογέρακα. Λόγω ημιαγροτικού χαρακτήρα η περιοχή συγκεντρώνει κουκουβάγιες, γκιώνηδες και πολλές όμορφες τυτούδες που κυνηγάνε τρωκτικά. Η περιοχή είναι παράδεισος για τα μικροπούλια που έρχονται να τραφούν από τους άγριους καρπούς και τις καλλιέργειες. Εδώ απαντώνται σταρήθρες, κατσουλιέρηδες, δεντροσταρήθρες, ωχροκελάδες, λιβαδοκελάδες, τρυποφράχτες, θαμνοψάλτες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια, φοινίκουροι, καρβουνιάρηδες, σταχτοπετρόκληδες, ασπροκωλίνες, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, σπάνιοι αιγαιοτσιροβάκοι, θαμνοτσιροβάκοι, κοκκινοτσιροβάκοι, διάφοροι φυλλοσκόποι και μυγοχάφτες, πυρροβασιλίσκοι, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλοι, καρδερίνες, φλώροι, τσιφτάδες, σπίνοι, φανέτα, σκαρθάκια, κοκκοθραύστες, φρυγανοτσίχλονα και σιρλοτσίχλονα. Άλλα είδη είναι η νησιώτικη πέρδικα, το τρυγόνι, το ορτύκι, ο κούκος, το γιδοβύζι, οι σταχτάρες, οι ωχροσταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι μελισσοφάγοι, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, τα μιλτοχελίδονα, οι κότσυφες, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, οι συκοφάγοι, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι καρακάξες, οι κίσσες, οι κουρούνες και τα ψαρόνια.

Από τα αμφίβια εδώ συναντάει κανείς παντού πρασινόφρυνους, αλλά και κοινούς φρύνους που ζούνε στα μικρά ρυάκια. Η ερπετοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει είδη που ζούνε στη μεσογειακή μακία, όπως κρασπεδοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, αβλέφαρους, κονάκια, λιακόνια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, λαφιάτες, έφιους, σαπίτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα, αγιόφιδα και οχιές. Τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται από αλεπούδες, λαγούς, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, μικρά τρωκτικά και διάφορα είδη νυχτερίδων.

 

Πως θα πάτε

Το Γραμματικό απέχει 46 χλμ. από την ΑΘήνα. Η πιο ωραία διαδρομή είναι αυτή που από την Εθνική βγαίνει στον Άγιο Στέφανο και περνάει από τη λίμνη Μαραθώνα. Αμέσως μετά βρίσκεται το Καλέντζι και λίγο μετά ξεκινάει η επικράτεια του Γραμματικού. Όλη η περιοχή μετά τη λίμνη μέχρι και πριν το Άνω Σούλι είναι υπέροχη για εξερεύνηση.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.19194326560582, Longitude:23.967594475433316)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Σαλάντι

Το Σαλάντι είναι μια μεγάλη παραλία με κροκάλες στον Αργολικό Κόλπο που συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν πολλά είδη της πανίδας, τόσο στις παρακείμενες περιοχές, όσο και υποβρυχίως.

Οβίρες Ρογκοβού

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

Περτουλιώτικα λιβάδια

Τα μαγευτικά Περτουλιώτικα λιβάδια, ο αγαπημένος τόπος συνάντησης των Σαρακατσαναίων, αποτελούν έναν ορεινό βιότοπο που συνδυάζει την εξερεύνηση στη φύση με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του βουνού.

Βράχος Ψάθας

Ψηλά κάθετα βράχια, δίπλα από την ακροθαλασσιά, γεμάτα από σπάνια βραχόφιλα φυτά, αποδεικνύουν ότι ακόμα και μικρές περιοχές, ασήμαντες με την πρώτη ματιά, αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.