Κολέθρα Αγίου Βλασίου

Photo Gallery

 

Μια μεγάλη πηγή που βγάζει ορμητικά νερά μέσα από ένα σπήλαιο και δημιουργεί γύρω της ένα καταπράσινο βιότοπο στα κεντρικά της Εύβοιας. Η Κολέθρα βρίσκεται σε υψόμετρο 123 μέτρων στα δυτικά της Κύμης και στην ευρύτερη περιοχή των Κονίστρων, κοντά στον οικισμό του Λάκου, ενώ αναφέρεται και ως Κολέθρα Αγίου Βλασίου, από τον κοντινό σε αυτήν μεγάλο οικισμό. Η γύρω περιοχή είναι γνωστή ως ένα από τα πιο μεγάλα καρστικά πεδία της Ελλάδας με δεκάδες καταβόθρες και πηγές σε κοντινή απόσταση, κάτι που φανερώνει ότι ίσως αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα. Η πηγή μαζεύει υπόγεια τα νερά του Μαυροβουνίου που υψώνεται στα δυτικά της μέχρι τα 1.190 μέτρα και αποτελεί την ανατολική απόληξη της Δίρφυς. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πηγές της Εύβοιας, καθώς τα νερά της υδρεύουν 11 χωριά της περιοχής. Η ποσότητα των νερών της Κολέθρας αλλάζει εποχικά. Τον χειμώνα και την άνοιξη η πηγή δημιουργεί μια λίμνη και τα νερά της σχηματίζουν χείμαρρο, κυρίως μετά από σφοδρή νεροποντή, ενώ το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, η στάθμη του νερού πέφτει αρκετά. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όταν δεν βγαίνουν νερά, σχηματίζεται μια άδεια λεκάνη βάθους 12 μέτρων. Ο χείμαρρος που σχηματίζεται κινείται προς τα νότια και μετά προς τα ανατολικά και έπειτα από περίπου 3 χλμ. εκβάλλει στον μεγάλο ποταμό Μανικιάτη. Η πηγή Κολέθρα βρίσκεται στη ρίζα ενός επιβλητικού βράχου που μέσα του κρύβει ένα σπήλαιο, το οποίο συχνά προσελκύει σπηλαιοκαταδύτες, καθώς δεν έχει εξερευνηθεί τελείως μέχρι τώρα. Η έρευνα έχει φτάσει στα 1.240 μέτρα του υπόγειου σπηλαίου, που διατηρεί νερό σχεδόν σε όλο το μήκος και το οποίο δημιουργεί 4 μεγάλες αίθουσες με ύψος 30 μέτρα και πλάτος 50 μέτρα. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος αναψυχής, απ’ όπου ξεκινάει ένα μονοπάτι 300 μέτρων, το οποίο κινείται παράλληλα με τον χείμαρρο, περνάει από παλιά τεχνητά κανάλια που στέλνουν ακόμα το νερό στην νεροτριβιά (παλιό νερόμυλο) που στέκεται στο τέλος της διαδρομής. Ο τόπος είναι υπέροχος για μικρή βόλτα με μικρά παιδιά, γεμάτος λουλούδια, βατραχάκια και πεταλούδες.
 
Η βλάστηση κοντά στη Κολέθρα περιλαμβάνει πλατάνια, λυγαριές, λεύκες, ασημοϊτιές, αγριοκαλαμιές, πουρνάρια, κουμαριές, φιλύκια, κλιματσίδες και πικροδάφνες, ενώ κοντά της αναπτύσσονται μικρά καστανοδάση. Σημαντικά φυτά που βγαίνουν κοντά στην πηγή και στους γύρω λόφους είναι η ενδημική καμπανούλα Campanula cymaea, η φριτιλάρια Fritillaria obliqua, το υπερικό Hypericum empetrifolium, η Achillea ligustica, η Calystegia sepium, το Ptilostemon chamaepeuce, ο Tragopodon porrifolius, ο κρόκος Crocus laevigatus, το ορνιθόγαλο Ornithogalum nutans, ο Hermodactylus tuberosus, το Epilobium hirsutum, και οι ορχιδέες Himantoglossum robertianum, Platantera chlorantha, Limodorum abortivum, Spiranthes spirallis, Anacamptis coriophora fragrans, A. pyramidalis, Orchis quadripunctata, O. anthropophora, Neotinea commutata, Ophrys bombyliflora, O. mammosa και O. ferrum-equinum.

Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από πολλά και ενδιαφέροντα είδη. Στα βράχια πάνω από τη Κολέθρα κάνουν τις φωλιές τους σπάνια βραχοχελίδονα και σπιτοχελίδονα, ενώ συχνά στους ουρανούς το καλοκαίρι πετάνε δεκάδες μαυροπετρίτες. Φιδαετοί, γερακίνες, σφηκιάρηδες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, χουχουριστές, μπούφοι, κουκουβάγιες και γκιώνηδες συνθέτουν την ορνιθοπανίδα των αρπακτικών. Από τα μικροπούλια εδώ ζούνε σταχτοσουσουράδες, τσίχλες, κοτσύφια, τρυγόνια, φάσσες, τσαλαπετεινοί, μιλτοχελίδονα, συκοφάγοι, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινολαίμηδες, θαμνοψάλτες, μυγοχάφτες, τρυποφράχτες, γαλαζοπαπαδίτσες, καλόγεροι, δεντροτσοπανάκοι, σκαθράκια, φλώροι, λούγαρα, κοκκοθραύστες και καρδερίνες.

Από τα αμφίβια και τα ερπετά συναντά κανείς κοινούς φρύνους, πρασινόφρυνους, γραικοβάτραχους, δεντροβάτραχους, κρασπεδωτές χελώνες, σαμιαμίδια, σιλιβούτια, τρανόσαυρες, νερόφιδα, εφιούς, λαφιάτες, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Από τα θηλαστικά στη περιοχή απαντώνται αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκατζόχοιροι και διάφορες νυχτερίδες, ενώ υπάρχουν παλιότερες αναφορές για τη παρουσία της βίδρας στην περιοχή. Ιδιαίτερα σημαντικός βιότοπος είναι τα νερά της πηγής εξαιτίας της παρουσίας ενός ενδημικού είδους ψαριού, του ποταμοκέφαλου της Εύβοιας (Squalius sp. Evia).
 
 

Πως θα πάτε

Η Κολέθρα βρίσκεται κοντά στον Άγιο Βλάσιο 12 χλμ. νότια της Κύμης και 137 χλμ. από την Αθήνα. Από τον Άγιο Βλάσιο κατευθύνεστε προς το χωριό Βρύση στα νότια. Στο μέσο της διαδρομής θα δείτε μια ταμπέλα που σας οδηγεί μετά από λίγα μέτρα στη Κολέθρα.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.561594729098076, Longitude:24.04912826506802)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Βουλιαγμένη Περαχώρας

Ένας βιότοπος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ιστορία που προκαλεί έκπληξη από τα πολλά και σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί.

Επτά Πηγές

Μία πανέμορφη ρεματιά της Ρόδου που αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του νησιού και που φιλοξενεί πολλά ιδιαίτερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Κοιλάδα Τεμπών

Η διάσημη Κοιλάδα των Τεμπών, με το πυκνό αισθητικό της δάσος, διακρίνεται για τα μοναδικά τοπία και τον τεράστιο πλούτο βιοιποικιλότητας που κρύβεται μέσα σε μία σχετικά μικρή περιοχή.

Βράχος Ψάθας

Ψηλά κάθετα βράχια, δίπλα από την ακροθαλασσιά, γεμάτα από σπάνια βραχόφιλα φυτά, αποδεικνύουν ότι ακόμα και μικρές περιοχές, ασήμαντες με την πρώτη ματιά, αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.