Πεδιάδα Διδύμων

Photo Gallery

 

Μία όμορφη πεδιάδα της Αργολίδας που μέσα της φυλάει πολλά σπάνια και όμορφα «διαμάντια» της χλωρίδας και προσελκύει πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που ζουν στις αγροτικές περιοχές. Η πεδιάδα βρίσκεται στα νότια του νομού Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του χωριού Δίδυμα στο κέντρο της. Το υψόμετρο στη περιοχή είναι μόλις 140 μέτρα και η πεδιάδα περιβάλλεται από τις κορφές του όρους Δίδυμο που σχετίζεται, από τις εποχές των αρχαίων Ελλήνων, με τους διδύμους Κάστορα και Πολυδεύκη. Στα βορειοανατολικά της πεδιάδας υψώνεται το Μεγαλοβούνι με τις κορυφές του να φτάνουν τα 1.129 μ. και τα 1.110 μ. και στα βορειοδυτικά του υψώνονται οι κορφές Σπηλιές (789 μ.) και Προφήτης Ηλίας (775 μ.) που συνδέονται μεταξύ τους με την ράχη Μαλαβριάς. Στα δυτικά συνεχίζουν χαμηλοί λόφοι που καταλήγουν στη παραλία Σαλάντι στον Αργολικό κόλπο, στα νότια η γη ηρεμεί προς την Ερμιονίδα και στα ανατολικά οι λόφοι ενώνονται με τα υψώματα Αδέρες. Η πεδιάδα των Διδύμων απλώνεται σε μια έκταση 8 τ.χλμ. σε ένα σχήμα πλατανόφυλλου. Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η Μεγάλη και η Μικρή Σπηλιά στα βόρεια, δύο δολίνες που δημιουργήθηκαν από την καθίζηση του εδάφους και εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και το σχήμα τους. Στη Μικρή Σπηλιά βρίσκεται και το βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η πεδιάδα των Διδύμων είναι ένας πολύ όμορφος τόπος για εξερεύνηση. Πέρα από τις διάσημες τουλίπες της πεδιάδας, μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλά φυτά που βγαίνουν στους αγρούς και που οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας με τη χρήση ζιζανιοκτόνων τα έχουν κάνει να σπανίζουν  σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, οι καλλιέργειες προσελκύουν πολλά μικροπούλια που έρχονται για να τραφούν με τους σπόρους. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη περιοχή για εξερεύνηση, γεμάτη μικρές εκπλήξεις μέσα στα ανοιξιάτικα χρώματα.

Η βλάστηση γύρω από την περιοχή αποτελείται κυρίως από άρκευθους, σκίνα, κουμαριές, πουρνάρια, αγριελιές και διάφορα φρύγανα. Οι καλλιέργειες αποτελούνται από διάφορα σπαρτά και ελαιόδεντρα. Ο πρωταγωνιστής της χλωρίδας στη περιοχή είναι η τουλίπα του είδους Tulipa undulatifolia. Την άνοιξη υπάρχουν περιοχές που γεμίζουν από εκατοντάδες άτομα του είδους. Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που τις κόβουν για να φτιάξουν όμορφα μπουκέτα, αλλά πολλοί κάτοικοι των Διδύμων, έχοντας αντιληφθεί την οικολογική αξία της περιοχής τους, προσπαθούν να τις προστατεύσουν. Μάλιστα κάθε χρόνο την άνοιξη διοργανώνεται στη κωμόπολη η «γιορτή της τουλίπας». Άλλα όμορφα και σπάνια είδη της πεδιάδας είναι το αγριόσκορδο Allium roseum, η Anchusa variegata, η Bellevalia ciliata, η φριτιλάρια Fritillaria graeca και η εξαιρετικά σπάνια φριτιλάρια Fritillaria spetsiotica, η Malcolmia graeca bicolor, το Onosma frutescens, η Romulea bulbocodium, ο κρόκος Crocus laevigatus, ο Acinos rotundifolius, το Agrostemma githago, η Asperula arvensis, η Consolida ajacis, το Hypecoum imberbe, η Legousia speculum-veneris, η Linaria chalepensis, η Nigella damascena, το ορνιθόγαλο Ornithogalum prasinantherum και οι ορχιδέες Himantoglossum robertianum, Ophrys leucadica και O. oestifera minuscula. Στα γύρω βουνά φύονται και άλλα αξιόλογα είδη, όπως το Aethionema carlsbergii, η ίριδα Iris unguicularis, η βιόλα Viola kitaibeliana, η Gagea peduncularis, το Verbascum undulatum, η Romulea linaresii, το αγριόσκορδο Allium ampeloprasum, το Bupleurum trichopodum, το Silybum marianum και οι ορχιδέες  Orchis pauciflora και O. quadripunctata.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι επίσης πλούσια και ιδιαίτερα στο τέλος της άνοιξης συγκεντρώνει πολλά είδη. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε σπιζαετοί, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες, γκιώνηδες και σπάνιες τυτούδες. Οι ελιές προσελκύουν πολλές τσίχλες και γερακότσιχλες. Άλλα πουλιά των αγρών και των θάμνων που συναντώνται στη πεδιάδα είναι οι λιβαδοκελάδες, οι σπάνιοι αμπελουργοί, οι τσιφτάδες, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, τα γιδοβύζια, οι σταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι σταρήθρες, οι κατσουλιέρηδες, οι δεντροσταρήθρες, οι δεντροκελάδες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι φοινίκουροι, τα σπάνια κουφαηδόνια, οι σταχτοπετρόκληδες, τα σιρλοτσίχλονα, τα σκαθράκια, οι καρδερίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι γαϊδουροκεφαλάδες, οι κίσσες και οι κάργιες.
 
Από τα αμφίβια συναντά κανείς πρασινόφρυνους, ενώ από τα ερπετά εδώ ζούνε σαμιαμίδια, λιακόνια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, κρασπεδωτές χελώνες, σπιτόφιδα, αγιόφιδα, εφιοί, λαφιάτες και οχιές. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκατζόχοιροι, λαγοί, νυχτερίδες και διάφορα μικρά τρωκτικά των αγρών, ενώ παλιότερα στην περιοχή ζούσανε τσακάλια, τα οποία πλέον έχουν εκλείψει. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η πεδιάδα γεμίζει με δεκάδες είδη εντόμων, από μεγάλα κολεόπτερα και γρύλλους μέχρι ιδιαίτερα όμορφες πεταλούδες.
 
 

Πως θα πάτε

Το Δίδυμα απέχουν 156 χλμ. από την Αθήνα και η διαδρομή είναι αυτή που περνάει από την Παλιά Επίδαυρο και κατευθύνεται προς Ερμιόνη. Αξίζει να ανεβείτε στις ανεμογεννήτριες στα Δίδυμα, αλλά και στο Μεγαλοβούνι στα ανατολικά. 
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.46783836848391, Longitude:23.173081249877896)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μυρωδιές - Χύδηρα Λέσβου

Ένας μικρός βιότοπος κοντά στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου στον οποίο πρωταγωνιστεί ένας μικρός ρύακας και η γύρω από αυτόν βλάστηση που διακρίνεται από μία μοναδική οικολογική και αισθητική αξία.

Πλάκα Δηλεσίου

Ένας κόκκινος βράχος πάνω σε μια γλυκειά ακτογραμμή στη θέση Πλάκα στο Δήλεσι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού οικοτόπου που οι φυσικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε έναν πρώτης τάξης βιότοπο για πολλά είδη της ξηράς και της θάλασσας.

Λιμνίο Πυξού Πρεσπών

Στη σκιά των φημισμένων βιοτόπων των Πρεσπών βρίσκεται μια μικρή, φυσική υδατοσυλλογή που προσφέρει μια όμορφη και γρήγορη εξερεύνηση στη μέση ενός μαγικού δάσους βελανιδιών.

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.