Σαλάντι

Photo Gallery

 

Το Σαλάντι είναι μια μεγάλη παραλία με κροκάλες στον Αργολικό Κόλπο που συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν πολλά είδη της πανίδας, τόσο στις παρακείμενες περιοχές, όσο και υποβρυχίως. Το Σαλάντι βρίσκεται στα μέσα του όρμου των Διδύμων, στην ανατολική ακτογραμμή του Αργολικού, λίγο βορειότερα από το διάσημο σπήλαιο της περιοχής, Φράγχθι. Η παραλία, που κοιτάει προς τα ανατολικά, φτάνει τα 750 μέτρα και σε όλο το μήκος της είναι στρωμένη με όμορφα λευκά βότσαλα και κροκάλες. Στα βόρεια οι μικρές παραλίες συνεχίζουν διακοπτόμενες από βράχια που πέφτουν στη θάλασσα. Στα νότια η παραλία σταματάει σε μια κάθετη προς αυτήν χερσόνησο, μήκους 600 μέτρων, στην άκρη της οποίας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Πάνω από τη χερσόνησο υψώνεται ένας ασβεστολιθικός λόφος, ενώ στο σημείο που η παραλία σταματάει και ακριβώς από πίσω της, βρίσκεται ένας μικρός εποχικός υγρότοπος που μαζεύει διάφορα είδη πουλιών. Τα νερά του υγροτόπου θεωρούνται ιαματικά και οι ντόπιοι βουτάνε με τις ώρες μέσα τους διατηρώντας μια παράδοση χρόνων. Πίσω από την παραλία απλώνονται αγροτεμάχια και εκτάσεις με πεύκα που αγκαλιάζουν το ερειπωμένο, τεράστιο ξενοδοχείο «Σαλάντι», το οποίο και δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Η παραλία στο Σαλάντι είναι ένας υπέροχος, μικρός προορισμός όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του και να κάνει δεκάδες μικρές ανακαλύψεις, εντός και εκτός θάλασσας.

Πίσω από την παραλία υπάρχει ένα αραιό δάσος από κουκουναριές και πεύκα. Στο λόφο που σχηματίζει την χερσόνησο υπάρχουν σκίνα και πουρνάρια, ενώ γύρω από τον υγρότοπο βγαίνουν διάφορα υδροχαρή φυτά. Ανάμεσα στα βράχια της χερσονήσου φυτρώνουν όμορφα φυτά, από τα οποία ξεχωρίζουν ο κρόκος Crocus cartwrightianus, η ανεμώνη Anemone coronaria, η σπάνια Bellevalia hyacinthoides, το Cynoglossum creticum, η ίριδα Iris tuberosa, το υπερικό Hypericum empetrifolium, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, η Anchusa variegata, η Gagea fibrosa, η Romulea bulbocodium και οι ορχιδέες Anacamptis fragrans, Orchis commutata, Ophrys attica, O. mammosa και O. oestifera. Στα βότσαλα και στο τέλος της παραλίας βγαίνουν διάφορα ακόμα φυτά, όπως η Euphorbia peplis, η Medicago marina, η Cakile maritima, το Eryngium maritimum, ο Scolymus hispanicus και η Matthiola tricuspidata.
 
Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι επίσης πλούσια. Μέσα στα πεύκα και στις κουκουναριές ζούνε κουκουβάγιες, γκιώνηδες, τσαλαπετεινοί, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, κοτσύφια, σκαθράκια, μυγοχάφτες, καλόγεροι, γαλαζοπαπαδίτσες, καρδερίνες, φλώροι, σκαρθάκια, κ.ά. Στον υγρότοπο συχνά σταθμεύουν παρυδάτια μικροπούλια, όπως κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, ακτίτες, νανοσκαλίδρες, λασπότρυγγες, ενώ ανάμεσα στα βότσαλα της παραλίας κάνουν τις φωλιές τους οι ποταμοσφυριχτές. Ο υγρότοπος προσελκύει σταβλοχελίδονα και σπιτοχελίδονα που μαζεύουν λάσπη για τις φωλιές τους. Άλλα πουλιά που συναντά κανείς στη περιοχή είναι τα ξεφτέρια, τα βραχοκιρκίνεζα, οι κιστικόλες, τα ψευταηδόνια, οι κορμοράνοι, οι ασημόγλαροι και τα χειμωνογλάρονα.

Από τα αμφίβια συναντά κανείς, ιδιαίτερα την άνοιξη δεκάδες πρασινόφρυνους που αναπαράγονται στα νερά του υγρότοπου. Από τα ερπετά εδώ ζούνε σαμιαμίδια, λιακόνια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, κρασπεδωτές χελώνες, σπιτόφιδα, αγιόφιδα, εφιοί και οχιές. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες και σκατζόχοιροι, ενώ στη γύρω θαλάσσια περιοχή έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια μεσογειακές φώκιες.

Ο βυθός της περιοχής συγκεντρώνει πολλά αναπάντεχα είδη, κάτι που οφείλεται στις υπόγειες, ιαματικές πηγές που δημιουργούν ιδιαίτερες υποθαλάσσιες συνθήκες. Αξίζει κανείς να πάρει την μάσκα του και να κολυμπήσει παράλληλα με τη χερσόνησο μέχρι την άκρη της, καθώς πάνω στα βράχια θα ανακαλύψει πολλά όμορφα είδη. Από τα ψάρια εδώ έχουν παρατηρηθεί ροφουδάκια, τσιπούρες, κοπάδια από μικρά λαβράκια που έχουν δραπετεύσει από τα κοντινά ιχθυοτροφεία, μαυρογωβιοί, σπάνιες παρδαλολαπίνες και πολλά είδη από σαλιάρες: σφυγγοσαλιάρες, παρδαλοσαλιάρες, σαλιάρες Αδριατικής, σαλιάρες Δαλματίας, τριγλοσαλιάρες, λοφιοσαλιάρες, λεβέρες, κρυφοσαλιάρες, στικτοσαλιάρες, κοκκινοσαλιάρες και σπάνιες κρυπτοσαλιάρες (Scartella cristata). Άλλα σημαντικά είδη που συναντά κανείς στα βράχια είναι τα μεγάλα γυμνοβράγχεια Dendrodoris grandiflora και Platydoris argo, το εντυπωσιακό ασκίδιο Ecteinascidia turbinata, μεγάλες αποικίες από στρείδια του είδους Pinctata radiata, πολλά άτομα του μεγάλου γαστερόποδου Strombus decorus και πολλά ακόμα.

 

Πως θα πάτε

Το Σαλάντι βρίσκετε 68,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ναυπλίου και σε απόσταση 163 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Η πιο γρήγορη διαδρομή είναι από την Παλιά Επίδαυρο και τα Δίδυμα. Αν επισκεφθείτε την περιοχή την άνοιξη, αξίζει να κάνετε μια στάση στους κάμπους των Διδύμων και να θαυμάσετε τις διάσημες τουλίπες της περιοχής. 
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.44717133204894, Longitude:23.126150448841827)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Η ευχάριστη περιήγηση στην ομορφότερη καστροπολιτεία της Ελλάδας, σας συστήνει με πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Ρόδου.

Κούλα Πρεσπών

Μία λωρίδα γης που χωρίζει την Μικρή με την Μεγάλη Πρέσπα, ένας υδάτινος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους και μια μεγάλη πλαζ ορίζουν την θέση Κούλα Πρεσπών που παρότι αποτελεί συχνό πέρασμα αυτοκινήτων διακρίνεται από μία μεγάλη βιοποικιλότητα.

Μπελόη

«Μπελόη» σημαίνει «μπαλκόνι» στα σλάβικα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός καθώς η περιοχή είναι ένα εντυπωσιακό μικρό οροπέδιο, που σαν τεράστιο μπαλκόνι στέκεται πάνω στην άκρη ενός κάθετου γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου.

Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης

Ένας όξινος τυρφώνας γεμάτος μικρά ρυάκια, λασπωμένα «μονοπάτια» και πολλά σπάνια φυτά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα, στα βόρεια της χώρας μας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.