Βούρκος Αγριλέζας

Photo Gallery

 

Μια μικρή, φυσική υδατοσυλλογή ανάμεσα σε λόφους και αραιά δάση χαλεπίου πεύκης που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πολύ μικροί βιότοποι με μόνιμη παρουσία νερού, αποτελούν πρώτης τάξεως ενδιαιτήματα που προσελκύουν πολλά είδη της πανίδας. Ο βούρκος, ή αλλιώς, η λούτσα της Αγριλέζας, δημιουργείται από υπόγεια νερά και νερά της βροχής που μαζεύονται σε μια χούνη, ανάμεσα σε ήρεμους λόφους. Η έκταση του δεν ξεπερνάει το μισό στρέμμα και απέχει σε ευθεία γραμμή περίπου μισό χιλιόμετρο από την ακτογραμμή του Νότιου Ευβοϊκού. Βρίσκεται στη θέση Αγριλέζα, 3 χλμ. ανατολικά του λιμανιού Χαλκουτσίου και 5 χλμ. από την κεντρική πλατεία του Δηλεσίου. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό σε μέγεθος βιότοπο, ο οποίος όμως αποτελεί όαση ζωής, ιδίως κατά το άνυδρο καλοκαίρι. Είναι μια εξαιρετική περιοχή για βόλτα με μικρά παιδιά. Βατράχια, λιβελούλες, λουλούδια, πουλιά και πολλές πεταλούδες μαζεύονται σε ένα πολύ μικρό, καταπράσινο σημείο και σε συνδυασμό με τις παρακείμενες παραλίες όπου η εξερέυνηση μπορεί να συνεχιστεί με μάσκα στο βυθό, αποτελεί μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές.  
 
Η χούνη μέσα στην οποία βρίσκεται ο βούρκος βρίσκεται σε μια περιοχή που κυριαρχεί η μεσογειακή βλάστηση. Αραιά δάση από χαλέπιο πεύκη συνδυάζονται με ανοίγματα από σκίνα και λαδανιές, ενώ τα καρποφόρα δέντρα των παραθεριστικών κατοικιών προσφέρουν τροφή σε πολλά πουλιά. Γύρω από τον βούρκο υπάρχουν πολλά υδροχαρή φυτά. Κάποια σημαντικά είδη που συναντά κανείς στο βούρκο και στη γύρω περιοχή είναι η τουλίπα Tulipa undulatifolia, η κενταύρια Centaurea orphanidea, ο θάμνος Anagyris foetida, η σπάνια Bellevalia hyacinthoides, το Cynoglossum creticum, το Apium graveolens, η επίσης σπάνια Hyacinthella atschley leucophea, το ορνιθόγαλο Ornithogalum narbonense, η Lomelosia brachiata, η ίριδα Iris tuberosa, ο Convolvulus betonicifolius, το υπερικό Hypericum empetrifolium, το Dorycnium hirsutum, η Vicia cracca, το Hedysarum spinosissimum, ο Lathyrus pratensis και οι ορχιδέες Anacamptis fragrans, Orchis commutata, Ophrys perpusilla, O. attica, O. mammosa και O. oestifera.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πλούσια. Μέσα στο δάσος ζούνε κουκουβάγιες, γκιώνηδες, τσαλαπετεινοί, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, κοτσύφια, σκαθράκια, μυγοχάφτες, καρδερίνες, ενώ έχει παρατηρηθεί η παρουσία από ξεφτέρια. Στην περιοχή απαντώνται τρία είδη από χελιδόνια (σταβλοχελίδονο, σπιτοχελίδονο και μιλτοχελίδονο) που κατεβαίνουν και μαζεύουν λάσπη για τη φωλιά τους κοντά στον βούρκο. Άλλα είδη που εμφανίζονται περιστασιακά είναι οι συκοφάγοι, οι μελισσοφάγοι, τα τρυγόνια, τα αηδόνια, τα ορτύκια, τα βραχοκιρκίνεζα, τα λούγαρα, τα σιρλοτσίχλονα, οι φλώροι, οι μαυρομυγοχάφτες και οι τσιφτάδες. Από τα ερπετά ο βούρκος αποτελεί πρώτης τάξεως σημείο αναπαραγωγής. Τις ανοιξιάτικες βροχερές βραδιές, η περιοχή γεμίζει από  πρασινόφρυνους, ενώ τα ερπετά της περιοχής αντιπροωπεύονται από σαμιαμίδια, λιακόνια, τρανόσαυρες και εφιούς.

Από τα θηλαστικά κοντά στη περιοχή ζούνε αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες και σκαντζόχοιροι. Ο βούρκος της Αγριλέζας προσελκύει πολλά και εντυπωσιακά έντομα. Από τις λιβελούλες στη περιοχή εμφανίζονται τα είδη Orthetrum coerulescens, Onychogomphus forcipatus, Calopteryx splendens και Sympetrum flaveolum, ενώ από τις πεταλούδες έχουν παρατηρηθεί τα εξής είδη: Celastina argiolus, Lycaena phlaeas, Iphiclides podalirius, Coenonympha pamphilus, Maniola jurdina, Adscita statices, Pieris rapae, Arctia villica και Thymelicus flavus.

 

Πως θα πάτε

Η Αγριλέζα βρίσκεται στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού, στα σύνορα των νομών Αττικής και Βοιωτίας. Από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο που οδηγεί από το Χαλκούτσι προς το Δήλεσι στρίβετε αριστερά, περίπου 3 χλμ. από το Χαλκούτσι σε μια διχάλα, όπου βρίσκεται κάτι σαν μικρό πάρκο με πεύκα. Από κεί συνεχίζετε για 900 μέτρα, όπου διακρίνεται τον βούρκο στα δεξιά σας, από τα υδροχαρή φυτά.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.330902061148564, Longitude:23.70541670250418)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ακρόπολη Λίνδου

Μία από τις ομορφότερες αρχαίες ακροπόλεις της χώρας μας η οποία στα κάθετα βράχια, στις παραλίες και στα γύρω χωραφάκια της φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη της ροδιακής χλωρίδας.

Σαλάντι

Το Σαλάντι είναι μια μεγάλη παραλία με κροκάλες στον Αργολικό Κόλπο που συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν πολλά είδη της πανίδας, τόσο στις παρακείμενες περιοχές, όσο και υποβρυχίως.

Λίμνη Βουλιαγμένη Περαχώρας

Ένας βιότοπος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ιστορία που προκαλεί έκπληξη από τα πολλά και σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί.

Βερλίγκα

Ψηλές κάθετες κορυφές, αλπικές λίμνες, πολύχρωμες ανθισμένες πλαγιές και υδάτινοι μαίανδροι σχηματίζουν το πιο όμορφο αλπικό τοπίο της Ελλάδας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.