Κουκουφλί

Photo Gallery

 

Στην καρδιά των ορεινών του νομού Τρικάλων βρίσκεται το Κουκουφλί, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας, ιδανική για περπάτημα και εξερεύνηση στη φύση. Κουκουφλί σημαίνει «φωλιά του κούκου» και δεν είναι τυχαία η παρουσία του πτηνού στη περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Κουκουφλί βρίσκεται στα δυτικά των Τρικάλων, πάνω στο δρόμο που από την Καστανιά οδηγεί στη Κρανιά, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Από εκεί περνάει το ορμητικό Σκλινιασιώτικο ρέμα που έχει, λίγες δεκάδες μέτρα ενώνεται με το Κρανιώτικο ρέμα που κατεβαίνει από τα νοτιοανατολικά, από το κεφαλοχώρι της Κρανιάς. Πρόκειται για μια χούνη που δημιουργούν τα ποτάμια και που τη στεφανώνουν στα δυτικά ο ορεινός όγκος του Κέδρου και στα ανατολικά η Τριγγία. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής έχει εκτιμηθεί από παλιά και ήδη από την δεκαετία του 1970 υπάρχουν ήπιες εγκαταστάσεις του Δασαρχείου. Μαζί με τα ξύλινα και πέτρινα σπιτάκια των δασικών, εδώ έχει δημιουργηθεί και ένας από τους πρώτους πεστροφογεννητικούς σταθμούς της χώρας μας. Σκοπός της ίδρυσης του ήταν η παραγωγή ιχθυδίων αυτόχθονης πέστροφας για τον εμπλουτισμό των ορεινών ρεμάτων της περιοχής, αλλά και η μελέτη του βιολογικού κύκλου του σπάνιου πλέον ψαριού των εσωτερικών υδάτων. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται ακριβώς πάνω στον δρόμο, μαζί με μια όμορφη λιμνούλα στην οποία κάνουν τις φωλιές τους οι νεροκότσυφες. Πολλές όμορφες διαδρομές ξεκινάνε από το Κουκουφλί και χάνονται μέσα στο δάσος. Μπορεί κανείς να περπατήσει μέχρι το Στεφάνι, μπορεί να ανέβει μέχρι την πανέμορφη μονή του Τίμιου Σταυρού, να κατέβει μέχρι τα Τρία Ποτάμια του Ασπροπόταμου ή να ανέβει το ρέμα που συναντάται με τον Κρανιώτικο προς τη θέση Βεντίστα. Ένας μαγικός τόπος μέσα στο απόλυτο δάσος.
 
Τα δάση της περιοχής είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας, καθώς τα μακεδονικά έλατα  και οι οξιές προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν τα φύλλα των δέντρων αποκτούν πυρρόξανθα χρώματα. Άλλα δέντρα της περιοχής είναι η τσερνοβελανιδιά, το μαυρόπευκο, η πικροκαστανιά, το σκλήθρο, η ασημοϊτιά, η σπαζοϊτιά, η φτελιά και το σφενδάμι. Σε όλες σας τις διαδρομές θα συναντήσετε πολλά και όμορφα λουλούδια. Πιο σημαντικά από αυτά είναι η Pinguicula crystallina hirtiflora, ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η Anthyllis vulneraria pindicola, η Alkana pindicola, το κολχικό Colchicum bivonae, η Caltha palustris, το αγριόσκορδο Allium phthioticum, ο Onobrychis montana, το υδροχαρές Petasites hybridus, το Ophioglossum vulgatum, η ίριδα Iris sintenisii, το Doronicum columnae, το όμορφο γεράνι Geranium versicolor, ο Melittis melissophyllum, ο γάλανθος Galanthus reginae-Olgae vernalis, η σιληνή Silene parnassica, η Scutellaria rupestris adenotricha, τα αγριογαρύφαλλα Dianthus viscidus και D. biflorus και οι βιόλες Viola aetolica και V. rupestris. Στην περιοχή φύονται και πολλά είδη ορχιδεών, όπως οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, C. damasonium, C. longifolia, Epipactis helleborine, E. microphylla, E. subclausa, Neottia ovata, Anacamptis pyramidalis, A. quadripunctata, Dactylorhiza saccifera, Himantoglossum caprinum, Limodorum abortivum, Orchis mascula, O. pauciflora, O. pallens, Ophrys helenae, O. zeusii και O. apifera.
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά θαυμαστά είδη του δάσους. Στη λιμνούλα του πεστροφογεννητικού σταθμού ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες. Από τα αρπακτικά συναντά κανείς γερακίνες, σφηκιάρηδες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφους, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Τα δέντρα είναι γεμάτα από δεντροτσοπανάκους, λούγαρα, σκαρθάκια, καλόγερους, γαλαζοπαπαδίτσες, βουνοπαπαδίτσες, δεντροβάτες, αιγίθαλους, κοκκοθραύστες, μαυροσκούφηδες, φοινίκουρους, θαμνοτσιροβάκους, καρδερίνες, θαμνοψάλτες, τρυποφράχτες και φυλλοσκόπους. Άλλα πτηνά της περιοχής είναι οι κούκοι, οι κότσυφες, οι αετομάχοι, οι γυδοβυζάχτρες, οι πυρροβασιλίσκοι, οι μαύροι δρυοκολάπτες, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι μεσαίοι δρυοκολάπτες, οι πευκοδρυοκολάπτες, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, οι κοκκινοκεφαλάδες, τα βουνοτσίχλονα και τα σιρλοτσίχλονα. Η ερπετοπανίδα στο Κουκουφλί είναι εξαιρετικά πλούσια.
 
Από τα αμφίβια εδώ ζούνε σαλαμάνδρες, αλπικοί τρίτωνες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι και γραικοβάτραχοι και. Από τα ερπετά συναντά κανείς γραικοχελώνες, κονάκια, σαύρες της Ρούμελης, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, δεντρογαλιές και οχιές.  Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η παρουσία της βίδρας που ακόμα ζει στα ποτάμια της περιοχής, ενώ τα γύρω δάση είναι γνωστά για τα πολλά και μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγατοι, αγριόχοιροι, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι, δασομυωξοί και δεντρομυωξοί. Στο Κρανιώτικο και στο Σκλινιασιώτικο ρέμα ζει ακόμα η ενδημική ιονική πέστροφα (Salmo farioides), αν και σε όλη την περιοχή υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη αλιεία. Άλλα είδη της ιχθυοπανίδας των ποταμών είναι το τυλινάρι (Leuciscus cephalus), ο χαµοσούρτης (Barbus peloponnesius), η λιάρα (Telestes pleurobipunctatus) και η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis).
 
 

Πως θα πάτε

Το Κουκουφλί βρίσκεται στα δυτικά του νομού Τρικάλων, πάνω στο δρόμο, ανάμεσα στα χωριά της Καστανιάς και της Κρανιάς. Απέχει περίπου 15 χλμ. από τη Καστανιά. Στην περιοχή υπάρχει ένα μικρό δίκτυο από χωματόδρομους που σας οδηγούν σε πανέμορφες, ανεξερεύνητες περιοχές.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.647413146492305, Longitude:21.34108602880474)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Υγρολίβαδα Μετσόβου

Σε μια μεγάλη περιοχή γύρω από το Μέτσοβο απλώνονται πυκνά δάση που καταλήγουν σε όμορφα ανοίγματα και μικρά λιβάδια, όπου τα νερά μαζεύονται και δημιουργούν δεκάδες μικρά ορεινά υγρολίβαδα.

Οβίρες Ρογκοβού

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

Λούτσες Παλιού - Λέσβος

Μια σχετικά άγνωστη και απομονωμένη περιοχή στα βόρεια της Λέσβου που προκαλεί θαυμασμό τόσο για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, όσο και για τα δεκάδες σπάνια είδη ζώων και φυτών που φιλοξενεί.

Ακρόπολη Λίνδου

Μία από τις ομορφότερες αρχαίες ακροπόλεις της χώρας μας η οποία στα κάθετα βράχια, στις παραλίες και στα γύρω χωραφάκια της φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη της ροδιακής χλωρίδας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.