Μετέωρα

Photo Gallery

 

Ένα γεωλογικό μνημείο της φύσης, παγκόσμιας φήμης, τα Μετέωρα με τους ψηλούς κάθετους βράχους, πέρα από την διαχρονική φιλοξενία τους στο μοναστικό βίο, διατηρούν στις κορφές και στους γκρεμούς τους μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους κάθετους βράχους, οι οποίοι υψώνονται στη βόρεια πλευρά της Καλαμπάκας. Βρίσκονται στις νοτιοδυτικές απολήξεις των Αντιχάσιων Όρεων, στο τέλος της Θεσσαλικής πεδιάδας, και θεωρούνται τμήμα αυτών των βουνών. Στα βόρεια τους υψώνονται τα Χάσια Όρη, στα νότια ο Κόζιακας και στα δυτικά έχουν θέα στη Πίνδο (Λάκμο και Τζουμέρκα). Οι βράχοι είναι ψαμμίτες και αργιλοαμμώδη πετρώματα που έχουν απομονωθεί από την πολύχρονη διάβρωση. Πιστεύεται ότι οι τεράστιοι όγκοι δημιουργήθηκαν τα προϊστορικά χρόνια λόγω της τριβής του νερού των μεγάλων ποταμών, ή λόγω κάποιου παγετώνα, που κατέβαιναν από τα βουνά και που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν στη θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία. Οι πρώτοι κάτοικοι των Μετεώρων ήταν ασκητές που εγκαταστάθηκαν στα σπήλαια τον 11ο αιώνα και ίδρυσαν τα πρώτα μοναστήρια. Από τον 14ο αιώνα τα Μετέωρα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα μοναχισμού και αποτελούσαν αυτόνομη μοναστική πολιτεία με 24 μονές που διατηρούσαν πολλά προνόμια. Η ονομασία «Μετέωρα» αποδίδεται στον Όσιο Μετεωρίτη Αθανάσιο, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε το 1344. Από τον 16ο αιώνα αρχίσε η σταδιακή παρακμή, μέχρι σήμερα, που παρότι λειτουργούν μόνο έξι μονές, τα Μετέωρα θεωρούνται το δεύτερο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα σημαντικό παγκόσμιο πολιτιστικό και φυσικό μνημείο.

Τα βράχια των Μετεώρων υψώνονται κάθετα, συχνά ψηλότερα από τα 250 μέτρα, και περιβάλλονται από πλαγιές με πυκνή βλάστηση φυλλοβόλων πλατύφυλλων, όπως μικρές βελανιδιές, πυκνά πουρνάρια, σφενδάμια και πλατάνια. Τα βράχια μοιάζουν γυμνά από κάθε βλάστηση και έτσι στην περιοχή αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη ενδημική χλωρίδα. Σημαντικότερα είδη είναι το αγριόσκορδο Allium meteoricum, η κενταύρια Centaurea chrysocephala, ο Bolanthus chelmicus meteoricus, η σιληνή Silene graeca, η Alkanna pindicola, η Minuartia juniperina, η Athamanta macedonica, η Anthemis cretica cretica, η Clematis viticella, η καμπανούλα Campanula ramosissima, η Paronychia macedonica, η Genista carinalis, ο Thymus teucrioides, το Xeranthemum annuum, η σιληνή Silene flavescens thessalonica, το Taraxacum molybdocephalum, η Scabiosa tenuis, η Linaria dalmatica και οι ορχιδέες Ophrys reinhardiorum, O. hansreinhardii, O. speculum, O. mammosa κ.ά. Κοντά στα Μετέωρα βρίσκονται δύο σημαντικές ενδημικές κενταύριες, η Centaurea lactiflora και η Centaurea kalambakensis.

Τα Μετέωρα είναι πολύ σημαντικό ενδιαίτημα για πολλά σπάνια πουλιά. Στην κορυφή βρίσκεται η συχνή παρουσία του ασπροπάρη, του πιο σπάνιου γύπα της Ευρώπης, ένα είδος που ενώ παλιότερα αφθονούσε στη χώρα μας, τώρα βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης του. Άλλα αρπακτικά της περιοχής είναι ο φιδαητός, ο κραυγαετός, ο σταυραετός, ο σπάνιος τσίφτης, ο σφηκιάρης, η γερακίνα, το σαΐνι, ο μπούφος, ο πετρίτης, το ξεφτέρι, το χρυσογέρακο και το βραχοκιρκίνεζο. Στη γύρω περιοχή απαντώνται τόσο ο λευκός πελαργός, όσο και ο μαυροπελαργός. Άλλα πουλιά των Μετεώρων είναι η χαλκοκουρούνα, το γυδοβύζι, ο μεσαίος δρυοκολάπτης, ο λευκονώτης δρυοκολάπτης, ο πράσινος δρυοκολάπτης, το τρυγόνι, η μπεκάτσα, η σταχτάρα, ο θαμνοφυλλοσκόπος, το αηδόνι, ο γαλαζοκότσυφας, ο τσαλαπετεινός, ο χρυσοβασιλίσκος, ο βραχοτσοπανάκος, η κιτρινοκαλιακούδα, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, το λούγαρο, το σκαρθάκι, ο φλώρος, ο κοκκοθραύστης, το σιρλοτσίχλονο, το βλαχοτσίχλονο, το φρυγανοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα παρουσιάζει διάφορα είδη, όπως την κρασπεδωτή χελώνα, την μεσογειακή χελώνα, την τρανόσαυρα, την τοιχογουστέρα, το σπιτόφιδο, την δεντρογαλιά, τον στεφανοφόρο και την οχιά. Στα Αντιχάσια Όρη, πολύ κοντά στα Μετέωρα, ζούνε ζαρκάδια, αγριόγατες και αγριογούρουνα. Τα θηλαστικά που ζούνε στα Μετέωρα συμπληρώνονται με είδη, όπως αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, λαγοί, σκίουροι, δασομυωξοί και νυχτερίδες, όπως οι νυχτονόμοι (Tadarida teniotis).

 

Πως θα πάτε

Τα Μετέωρα απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πιο σύντομη διαδρομή από την Αθήνα είναι από Δομοκό-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα και η πιο σύντομη διαδρομή από την Θεσσαλονίκη είναι από Λάρισα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.71401739893077, Longitude:21.63127451352807)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πηγές Αραβησσού

Ένας ειδυλλιακός βιότοπος με πηγές, ποτάμια, μικρές λίμνες και πυκνή παρόχθια βλάστηση, σε μια σχετικά μικρή έκταση, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.

Υγρολίβαδα Φλώρινας

Στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και κοντά στην πόλη της Φλώρινας απλώνεται μια πεδιάδα στην οποία παλέυουν τα απέραντα φυσικά υγρολίβαδα με τις σύγχρονες καλλιέργειες.

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Η ευχάριστη περιήγηση στην ομορφότερη καστροπολιτεία της Ελλάδας, σας συστήνει με πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Ρόδου.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.