Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης

Photo Gallery

 

Ένας όξινος τυρφώνας γεμάτος μικρά ρυάκια, λασπωμένα «μονοπάτια» και πολλά σπάνια φυτά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα, στα βόρεια της χώρας μας. Ο όξινος τυρφώνας Χαΐντούς αναφέρεται και ως όξινος τυρφώνας Λειβαδίτη, καθώς βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό της βορειοδυτικής Ξάνθης, στη θέση με το περίεργο όνομα «Σόου Ξου». Η έκταση του φτάνει τα 5.000 τ.μ., βρίσκεται σε ύψος 1.350 μέτρων, το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 2,15 μέτρα και είναι σχετικά επίπεδος. Ο όξινος τυρφώνας είναι ένας τύπος βλάστησης που σχετίζεται με την υψηλή υγρασία. Χαρακτηριστικό των τυρφώνων είναι ότι απλώνονται πάνω σε συσσωρευμένο, ανά τους αιώνες, οργανικό υλικό που αποτελείται από τη νεκρή μάζα φυτών. Ο τυρφώνας απλώνεται σε μια περιοχή που η περίμετρος της φτάνει τα 3 χλμ. Πολύ κοντά βρίσκονται στάνες με άλογα και αγελάδες. Το ιδιαίτερο με τον συγκεκριμένο τυρφώνα είναι το γεγονός ότι μέσα του ασκείται έντονη κτηνοτροφία από αγελάδες, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένα επιβαρυντικό γεγονός. Εντούτοις τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, παρότι τα βοοειδή τρώνε τα φυτά, ταυτόχρονα συμβάλλουν στην διατήρηση του οικοσυστήματος, καθώς με το βάρος τους επαναδημιουργούν αυλάκια σε σημεία που δεν υπήρχαν, ακόμα και σε παλιά χωράφια. Ταυτόχρονα στα πόδια τους προσκολλούνται διάφορα σπάνια φυτά που μεταφέρονται σε μια μεγαλύτερη έκταση. Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού του Λειβαδίτη, βρίσκετε το Δασικό Χωριό Ερύμανθου, όπου μπορείτε να βρείτε καταλύματα, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη από πολλά μοναδικά «θαύματα» της φύσης, όπως ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, τα όρη της Χαϊντούς και της Κούλας, το Γυφτόκαστρο και πολλά άλλα. Ένας μοναδικός τόπος για εξερεύνηση.
 
Η βλάστηση γύρω από τον τυρφώνα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από δέντρα ερυθρελάτης, θαμνόκερδα, μαυρόπευκα, ιτιές και σκλήθρα. Στον τυρφώνα φυτρώνει ένα από τα σπανιότερα φυτά της Ελλάδας, το εντομοφάγο φυτό Drosera rotundifolia, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του εμφανίζονται μεγάλα άτομα του φυτού Veratrum lobelianum με τις χαρακτηριστικές κίτρινες ταξιανθίες. Άλλα σπάνια φυτά της περιοχής είναι το Sphagnum subsecundum, το Eriophorum angustifolium, τα Carex serotina, C. echinata, C. nigra, C. rostrata, η Deschampsia cespitosa, η Eleocharis quinqueflora, ο Holcus lanatus, ο Juncus articulatus, η Luzula sudetica, η Molinia caerulea, η Festuca rubra, το Vaccinium vitis-idaea, η Succisa pratensis, η σπάνια Bruckenthalia spiculifolia, η Potentilla erecta, το Geum coccineum, η Parnassia palustris, ο Myosotis nemorosa και η ορχιδέα Dactylorhiza cordigera.

Η ορνιθοπανίδα στην περιοχή είναι εξίσου πλούσια και περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους και των ξέφωτων. Σπάνια πουλιά της περιοχής είναι η δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο τριδάχτυλος δρυοκολάπτης, η λοφιοπαπαδίτσα και ο καρυοθραύστης. Πιο συνηθισμένα είδη είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, η γερακίνα, ο πετρίτης, το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο, η φάσσα, το φασσοπερίστερο,  το γιδοβύζι, η δεντροσταρήθρα, η γερακότσιχλα, η τσίχλα, το κοτσύφι, η μπεκάτσα, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, ο χουχουριστής, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο αιγίθαλος, ο δεντροβάτης, ο κοκκινολαίμης, η γαλαζοπαπαδίτσα, η βουνοπαπαδίτσα, ο δασοφυλλοσκόπος, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο σταυρομύτης, ο φλώρος και η καρδερίνα.

Από την ερπετοπανίδα στην περιοχή ζούνε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες, αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, κονάκια, έφιοι, λαφιάτες και οχιές. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται πολλά σπάνια θηλαστικά, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, δεντρομυωξοί, σκίουροι, σκαντζόχοιροι και πολλά σπάνια είδη νυχτερίδων.

 

Πως θα πάτε

Για να φτάσετε στον οικισμό του Λειβαδίτη υπάρχουν δύο τρόποι: α) από Ξάνθη προς Δράμα μέσω Σταυρούπολης, σε 50 χλμ. ασφαλτόδρομου. Αφού περάσετε τη Σταυρούπολη και τον Δαφνώνα συναντάτε διασταύρωση δεξιά προς Καρυόφυτο-Λειβαδίτη. β) Από Δράμα προς Ξάνθη μέσω Παρανεστίου σε 74 χλμ. ασφαλτόδρομου. Αφού περάσετε από Παρανέστι και Νεοχώρι συναντάτε διασταύρωση αριστερά προς Καρυόφυτο-Λειβαδίτη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.29406161176814, Longitude:24.68930249593427)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μετέωρα

Ένα γεωλογικό μνημείο της φύσης, παγκόσμιας φήμης, τα Μετέωρα με τους ψηλούς κάθετους βράχους, πέρα από την διαχρονική φιλοξενία τους στο μοναστικό βίο, διατηρούν στις κορφές και στους γκρεμούς τους μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

Ντόμπρο Πόλε

Ένα «μαγικό», υποαλπικό οροπέδιο στα βόρεια σύνορα της χώρας που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας.

Οροπέδιο Φενεού

Ο κάμπος του Φενεού είναι ένα μεγάλο οροπέδιο που απλώνεται στα σύνορα των νομών Κορινθίας, Αχαΐας και Αρκαδίας και που σε παλιότερους χρόνους υπήρξε λίμνη που συγκέντρωνε τα νερά των γύρω ορεινών όγκων.

Λιμνίο Πυξού Πρεσπών

Στη σκιά των φημισμένων βιοτόπων των Πρεσπών βρίσκεται μια μικρή, φυσική υδατοσυλλογή που προσφέρει μια όμορφη και γρήγορη εξερεύνηση στη μέση ενός μαγικού δάσους βελανιδιών.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.