Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης

Photo Gallery

 

Ένας όξινος τυρφώνας γεμάτος μικρά ρυάκια, λασπωμένα «μονοπάτια» και πολλά σπάνια φυτά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα, στα βόρεια της χώρας μας. Ο όξινος τυρφώνας Χαΐντούς αναφέρεται και ως όξινος τυρφώνας Λειβαδίτη, καθώς βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό της βορειοδυτικής Ξάνθης, στη θέση με το περίεργο όνομα «Σόου Ξου». Η έκταση του φτάνει τα 5.000 τ.μ., βρίσκεται σε ύψος 1.350 μέτρων, το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 2,15 μέτρα και είναι σχετικά επίπεδος. Ο όξινος τυρφώνας είναι ένας τύπος βλάστησης που σχετίζεται με την υψηλή υγρασία. Χαρακτηριστικό των τυρφώνων είναι ότι απλώνονται πάνω σε συσσωρευμένο, ανά τους αιώνες, οργανικό υλικό που αποτελείται από τη νεκρή μάζα φυτών. Ο τυρφώνας απλώνεται σε μια περιοχή που η περίμετρος της φτάνει τα 3 χλμ. Πολύ κοντά βρίσκονται στάνες με άλογα και αγελάδες. Το ιδιαίτερο με τον συγκεκριμένο τυρφώνα είναι το γεγονός ότι μέσα του ασκείται έντονη κτηνοτροφία από αγελάδες, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένα επιβαρυντικό γεγονός. Εντούτοις τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, παρότι τα βοοειδή τρώνε τα φυτά, ταυτόχρονα συμβάλλουν στην διατήρηση του οικοσυστήματος, καθώς με το βάρος τους επαναδημιουργούν αυλάκια σε σημεία που δεν υπήρχαν, ακόμα και σε παλιά χωράφια. Ταυτόχρονα στα πόδια τους προσκολλούνται διάφορα σπάνια φυτά που μεταφέρονται σε μια μεγαλύτερη έκταση. Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού του Λειβαδίτη, βρίσκετε το Δασικό Χωριό Ερύμανθου, όπου μπορείτε να βρείτε καταλύματα, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη από πολλά μοναδικά «θαύματα» της φύσης, όπως ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, τα όρη της Χαϊντούς και της Κούλας, το Γυφτόκαστρο και πολλά άλλα. Ένας μοναδικός τόπος για εξερεύνηση.
 
Η βλάστηση γύρω από τον τυρφώνα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από δέντρα ερυθρελάτης, θαμνόκερδα, μαυρόπευκα, ιτιές και σκλήθρα. Στον τυρφώνα φυτρώνει ένα από τα σπανιότερα φυτά της Ελλάδας, το εντομοφάγο φυτό Drosera rotundifolia, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του εμφανίζονται μεγάλα άτομα του φυτού Veratrum lobelianum με τις χαρακτηριστικές κίτρινες ταξιανθίες. Άλλα σπάνια φυτά της περιοχής είναι το Sphagnum subsecundum, το Eriophorum angustifolium, τα Carex serotina, C. echinata, C. nigra, C. rostrata, η Deschampsia cespitosa, η Eleocharis quinqueflora, ο Holcus lanatus, ο Juncus articulatus, η Luzula sudetica, η Molinia caerulea, η Festuca rubra, το Vaccinium vitis-idaea, η Succisa pratensis, η σπάνια Bruckenthalia spiculifolia, η Potentilla erecta, το Geum coccineum, η Parnassia palustris, ο Myosotis nemorosa και η ορχιδέα Dactylorhiza cordigera.

Η ορνιθοπανίδα στην περιοχή είναι εξίσου πλούσια και περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους και των ξέφωτων. Σπάνια πουλιά της περιοχής είναι η δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο τριδάχτυλος δρυοκολάπτης, η λοφιοπαπαδίτσα και ο καρυοθραύστης. Πιο συνηθισμένα είδη είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, η γερακίνα, ο πετρίτης, το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο, η φάσσα, το φασσοπερίστερο,  το γιδοβύζι, η δεντροσταρήθρα, η γερακότσιχλα, η τσίχλα, το κοτσύφι, η μπεκάτσα, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, ο χουχουριστής, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο αιγίθαλος, ο δεντροβάτης, ο κοκκινολαίμης, η γαλαζοπαπαδίτσα, η βουνοπαπαδίτσα, ο δασοφυλλοσκόπος, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο σταυρομύτης, ο φλώρος και η καρδερίνα.

Από την ερπετοπανίδα στην περιοχή ζούνε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες, αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, κονάκια, έφιοι, λαφιάτες και οχιές. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται πολλά σπάνια θηλαστικά, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, δεντρομυωξοί, σκίουροι, σκαντζόχοιροι και πολλά σπάνια είδη νυχτερίδων.

 

Πως θα πάτε

Για να φτάσετε στον οικισμό του Λειβαδίτη υπάρχουν δύο τρόποι: α) από Ξάνθη προς Δράμα μέσω Σταυρούπολης, σε 50 χλμ. ασφαλτόδρομου. Αφού περάσετε τη Σταυρούπολη και τον Δαφνώνα συναντάτε διασταύρωση δεξιά προς Καρυόφυτο-Λειβαδίτη. β) Από Δράμα προς Ξάνθη μέσω Παρανεστίου σε 74 χλμ. ασφαλτόδρομου. Αφού περάσετε από Παρανέστι και Νεοχώρι συναντάτε διασταύρωση αριστερά προς Καρυόφυτο-Λειβαδίτη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.29406161176814, Longitude:24.68930249593427)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μπελόη

«Μπελόη» σημαίνει «μπαλκόνι» στα σλάβικα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός καθώς η περιοχή είναι ένα εντυπωσιακό μικρό οροπέδιο, που σαν τεράστιο μπαλκόνι στέκεται πάνω στην άκρη ενός κάθετου γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου.

Μπουχάρια

Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που απλώνεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος βελανιδιάς στου πρόποδες των Καμβουνίων και συναρπάζει με το τοπίο και τα όμορφα μονοπάτια του.

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

Μυρωδιές - Χύδηρα Λέσβου

Ένας μικρός βιότοπος κοντά στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου στον οποίο πρωταγωνιστεί ένας μικρός ρύακας και η γύρω από αυτόν βλάστηση που διακρίνεται από μία μοναδική οικολογική και αισθητική αξία.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.