Όξινοι τυρφώνες Ελατιάς

Photo Gallery

 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικοσύστημα για την χώρα μας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Οι όξινοι τυρφώνες της Ελατιάς βρίσκονται στα βορειοανατολικά του νομού Δράμας, σε υψόμετρο 1.530 μέτρων, πολύ κοντά στον δρόμο που οδηγεί προς το Παρθένο Δάσος του Φρακτού. Οι όξινοι τυρφώνες είναι κοιλότητες με στάσιμο νερό που καταλαμβάνουν έκταση λίγων στρεμμάτων και έχουν μικρό σχετικά βάθος. Λόγω της υψηλής υγρασίας και της οξύτητας, φιλοξενούν στρώματα από βρύα και καλύπτονται από διάφορα σπάνια υδροχαρή φυτά. Η γύρη που έχει συσσωρευτεί και διατηρηθεί για χιλιάδες χρόνια στους όξινους τυρφώνες, τους μετατρέπει σε ένα ζωντανό παλαιοβοτανικό μουσείο. Ονομάζονται και επίπεδοι ενεργοί τυρφώνες υψιπέδων ή πιο απλά σφαγνώνες. Στην περιοχή υπάρχουν δύο αβαθείς τυρφώνες, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ο δυτικός και μικρότερος έχει έκταση περίπου 1.700 τ.μ. και μέγιστο βάθος 1,40 μ. και ο ανατολικός και πολύ μεγαλύτερος που έχει έκταση περίπου 5.000 τ.μ. και μέγιστο βάθος 2,20 μ. Πολύ κοντά βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ελατιάς, ιδιοκτησίας της Δασικής Υ­πη­ρεσίας, το οποίο χρησιμοποιείται και για την φιλοξενία επισκεπτών. Δίπλα από τους τυρφώνες υπάρχει ένα πα­λιό τσελιγκάτο, γνωστό ως «Καλύβια Κούτρα», όπου κάθε χρό­νο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα  του Προφήτη Ηλία, γίνεται το πα­ραδοσιακό «αντάμωμα» των Σαρακατσαναίων. Στην Ελλάδα, λόγω του ξηρού της κλίµατος, οι όξινοι τυρφώνες είναι εξαιρετικά σπάνια και εύθραυστα οικοσυστήματα και για αυτόν τον λόγο η προσέγγιση και το περπάτημα γύρω τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Η βλάστηση γύρω από τους τυρφώνες αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από όμορφα δέντρα ερυθρελάτης, αλλά και λίγα άτομα κρεμοκλαδούς ιτιάς (Salix caprea) και σκλήθρου της Ροδόπης (Alnus incana). Τα είδη των φυτών που απαντώνται εδώ είναι εξαιρετικής σπανιότητας. Στην σύνθεση της βλάστησης μέσα στους τυρφώνες, αλλά και γύρω από αυτούς, περιλαμβάνονται τα παρακάτω είδη: Buxbaumia viridis, Scirpus sylvaticus, Carex rostrata, C. echinata, Equisetum palustre, Juncus thomasii, J. effusus, J. bufonius, J. acutiflorus, Sphagnum contortum, Geum coccineum, Parnasia palustris, Mentha longifolia, Potentilla erecta, Oenanthe pimpinelloides, Myosotis nemorosa, Galium debile, Alchemilla glabra, Deschampsla cespitosa, Eriophorum angustifolium, Poa trivialis, Filipendula ulmaria denudata, Cynosurus cristatus, Lythrum salicaria, Ranunculus fontanus, Holcus lanatus, Dianthus cruentus, Telekia speciosa, Stachys sylvatica, Thlaspi arvense, Verbascum humiie, Viola stojanowii , V. tricolor macedοnica και οι ορχιδέες Dactylorhiza cordigera, Gymnadenia frivaldii, Epipactis palustris και Corallorhiza trifida. Πρόκειται για έναν παράδεισο για τους βοτανολόγους και τους ερασιτέχνες λάτρεις των φυτών.

Η ορνιθοπανίδα στην περιοχή είναι εξίσου πλούσια και περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους. Σπάνια πουλιά της περιοχής που απαντώνται μόνο στη Ροδόπη είναι ο αγριόκουρκος, η δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο τριδάχτυλος δρυοκολάπτης η λοφιοπαπαδίτσα και ο καρυοθραύστης. Πιο κοινά είδη είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, η φάσσα, το φασσοπερίστερο,  το γιδοβύζι, η δεντροσταρήθρα, η γερακότσιχλα, η τσίχλα, το κοτσύφι, η μπεκάτσα, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, ο χουχουριστής, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο αιγίθαλος, ο δεντροβάτης, ο κοκκινολαίμης, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο δασοφυλλοσκόπος, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο σταυρομύτης και η καρδερίνα.

Από την ερπετοπανίδα στην περιοχή ζούνε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες, αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, κονάκια, έφιοι, λαφιάτες, αστρίτες και οχιές. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται πολλά θαυμαστά ζώα, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, δεντρομυωξοί, σκίουροι και σκαντζόχοιροι. Σημαντική είναι η παρουσία και από πολλά σπάνια είδη νυχτερίδων. Στην περιοχή απαντώνται τα παρακάτω είδη: μυωτίδα του Μπεχστάιν (Myotis bechsteini), πυρρομυωτίδα (Myotis emarginatus), μεγάλος νυκτοβάτης (Nyctalus lasiopterus), μικρονυκτοβάτης (Nyctalus leisleri και παρδαλονυχτερίδα (Vespertilio murinus).

 

Πως θα πάτε

Η περιοχή βρίσκεται μέσα στο δάσος σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας. O τελευταίος, κατοικηµένος οικισµός που θα συναντήσετε είναι η Σκαλωτή, ενώ σε ολόκληρη την διαδρομή θα συναντήσετε μοναδικές εικόνες.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.47836796157872, Longitude:24.327729865998435)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πηγές Αγίας Βαρβάρας Δράμας

Ένα μικρό σύμπλεγμα από πηγές, ποταμάκια και λίμνες που γύρω του απλώνεται ένα αστικό πάρκο στην άκρη της Δράμας το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Κουκουφλί

Στην καρδιά των ορεινών του νομού Τρικάλων βρίσκεται το Κουκουφλί, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας, ιδανική για περπάτημα και εξερεύνηση στη φύση.

Πηγές Αραβησσού

Ένας ειδυλλιακός βιότοπος με πηγές, ποτάμια, μικρές λίμνες και πυκνή παρόχθια βλάστηση, σε μια σχετικά μικρή έκταση, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.

Πηγές Αροάνιου ποταμού

Στην σκιά του επιβλητικού Χελμού, στη μέση ενός πλατανόδασους και μέσα από τις ρίζες ενός βράχου αναβλύζουν οι πηγές που στη συνέχεια σχηματίζουν τον μικρό Αροάνιο ποταμό.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.