Υγρολίβαδα Μετσόβου

Photo Gallery

 

Σε μια μεγάλη περιοχή γύρω από το Μέτσοβο απλώνονται πυκνά δάση που καταλήγουν σε όμορφα ανοίγματα και μικρά λιβάδια, όπου τα νερά μαζεύονται και δημιουργούν δεκάδες μικρά ορεινά υγρολίβαδα. Μέσα σε αυτά αναπτύσσεται μια ξεχωριστή και σπάνια βλάστηση. Τα υγρολίβαδα αυτά απλώνονται σε μια περίμετρο 50 χλμ. γύρω από το Μέτσοβο. Η περιοχή φτάνει στα ανατολικά μέχρι το διάσελο της Κατάρας, στα νότια μέχρι το χωριό Ανήλιο και το όρος Ζυγός και στα βόρεια απλώνεται μέχρι τη Λίμνη Αώου. Στα ανατολικά αυτής της περιοχής υψώνεται το όρος Καρακόλι απ’ όπου πηγάζουν πολλές πηγές που καταλήγουν στη Λίμνη Αώου. Όπως κατεβαίνουν αυτά τα νερά σχηματίζουν τα χαρακτηριστικά ορεινά υγρολίβαδα της περιοχής. Πρόκειται για βιοτόπους με νερά που δημιουργούν λασπότοπους στους οποίους φυτρώνουν πυκνά χορτάρια. Αυτοί οι υγρότοποι βρίσκονται σχεδόν κοντά σε κάθε γωνία του κεντρικού δρόμου, ο οποίος από το Μέτσοβο οδηγεί στη Λίμνη Αώου, κάτι που τα κάνει εύκολα στον εντοπισμό τους. Από πάνω τους υψώνονται πυκνά δάση οξυάς και μαυρόπευκων που κατεβαίνουν ήρεμα και σταματάνε εκεί που τρέχουν τα νερά, ενώ, συχνά μέσα στα λιβάδια αυτά βόσκουν κοπάδια από αγελάδες. Προς τη λίμνη του Αώου απλώνονται μεγάλες πεδιάδες με ένα λαβύρινθο από μικρά ποτάμια που τις διατρέχουν. Όλες αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την χλωρίδα της περιοχής, καθώς εδώ φυτρώνουν πολλά θαυμαστά είδη της χλωρίδας και ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικούς βιοτόπους για πολλά όμορφα και σπάνια έντομα.

Η βλάστηση της περιοχής είναι χορτολιβαδική που φτάνει μέχρι τα δάση της οξυάς. Έτσι με μια μικρή βόλτα στο δάσος μπορείτε να ανακαλύψετε και διάφορα άλλα είδη φυτών. Τα υγρολίβαδα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για πολλά είδη υγρόφιλων ορχιδεών του γένους Dactylorhiza. Εδώ απαντώνται τα είδη Dactylorhiza kalopissii, D. sambucina, D. saccifera, D. smolikana, D. pindica, D. baumanniana και D. incarnata. Πολλές φορές οι ορχιδέες αυτές υβριδίζουν με αποτέλεσμα η αναγνώριση τους να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά το θέαμα των δεκάδων πανέμορφων λουλουδιών που ξεπετάγονται μέσα από τα χόρτα είναι μοναδικό. Ένα άλλο είδος της περιοχής είναι, ίσως η πιο όμορφη επιπακτίδα της Ελλάδας, η Epipactis palustris.

Άλλα όμορφα και χαρακτηριστικά είδη των υγρολίβαδων είναι η Ajuga reptans, ο πανέμορφος νάρκισσος Narcissus poeticus radiiflorus, ο Rhinanthus pindicus, το Galium odoratum, η Cardamine bulbifera, η Salvia sclarea, η βιόλα Viola hirta, το Thalictrum aquilegifolium και οι ορχιδέες Orchis laxiflora, Neottia ovata και Anacamptis morio. Στα όρια του δάσους φυτρώνουν πολλά αξιόλογα είδη, όπως η Alkanna pindicola, η Aquilegia nigricans nigricans, η Cruciata laevipes, το αγριογαρύφαλλο Dianthus giganteus giganteus, το Lamium galeobdolon, η Rosa pendulina, η Pyrola chlorantha, η Saxifraga rotundifolia, η σιληνή Silene atropurpurea και οι ορχιδέες Cephalanthera longifolia, Coeloglossum viride, Neottia nidus-avis, Platanthera chlorantha, Orchis mascula, O. pinetorum και O. purpurea. Συχνά μέσα στο δάσος ξεπετάγονται πολλά όμρφα μανιτάρια όπως η Amanita muscaria και η Amanita pantherina.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους και των ορεινών λιβαδιών. Κοινά είδη είναι οι φάσες, τα γιδοβύζια, οι κούκοι, οι γερακότσιχλες, οι τσίχλες, τα κοτσύφια, οι πυρροκότσυφες, οι χουχουριστές, οι πευκοδρυοκολάπτες, οι αετομάχοι, οι σταρήθρες, οι θαμνοψάλτες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι πυρροβασιλίσκοι, οι αιγίθαλοι, οι δεντροβάτες, οι κοκκινολαίμηδες, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι δασοφυλλοσκόποι και οι καρδερίνες. Στα ρυάκια ζούνε αλπικοί τρίτωνες και μακεδονικοί τρίτωνες, ενώ η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους, φρύνους, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, βαλκανόσαυρες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα, και οχιές.

Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται πολλά θαυμαστά ζώα, όπως αρκούδες, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, λαγοί, δεντρομυωξοί, σκίουροι και σκαντζόχοιροι. Τα υγρολίβαδα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όσον αφορά τα έντομα που τα επισκέπτονται. Εδώ ζούνε πολλά είδη πεταλουδών, όπως η Aporia crataegi, η Ematurga atomaria, η Hamearis lucina, η Leptidea duponcheli, η Olethreustes arcuella, η Parasemia plantaginis, η Parnassius mnemosyne, η Plebejus pylaon, κ.ά.

 

Πως θα πάτε

Το Μέτσοβο απέχει από την Αθήνα, μέσω Τρικάλων, περίπου 415 χλμ και από τη Θεσσαλονίκη, (μέσω Βέροιας- Γρεβενών-Μηλέας), 250 χλμ.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.77692662201042, Longitude:21.165179553826192)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Οβίρες Ρογκοβού

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

Λούτσες Παλιού - Λέσβος

Μια σχετικά άγνωστη και απομονωμένη περιοχή στα βόρεια της Λέσβου που προκαλεί θαυμασμό τόσο για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, όσο και για τα δεκάδες σπάνια είδη ζώων και φυτών που φιλοξενεί.

Κοιλάδα Τεμπών

Η διάσημη Κοιλάδα των Τεμπών, με το πυκνό αισθητικό της δάσος, διακρίνεται για τα μοναδικά τοπία και τον τεράστιο πλούτο βιοιποικιλότητας που κρύβεται μέσα σε μία σχετικά μικρή περιοχή.

Μετέωρα

Ένα γεωλογικό μνημείο της φύσης, παγκόσμιας φήμης, τα Μετέωρα με τους ψηλούς κάθετους βράχους, πέρα από την διαχρονική φιλοξενία τους στο μοναστικό βίο, διατηρούν στις κορφές και στους γκρεμούς τους μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.