Οροπέδιο Φενεού

Photo Gallery

 

Ο κάμπος του Φενεού είναι ένα μεγάλο οροπέδιο που απλώνεται στα σύνορα των νομών Κορινθίας, Αχαΐας και Αρκαδίας και που σε παλιότερους χρόνους υπήρξε λίμνη που συγκέντρωνε τα νερά των γύρω ορεινών όγκων. Ο κάμπος βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, περιβάλλεται από βουνά όπως η Ντουρντουβάνα, η Ζήρια, ο Σαϊτάς και το Μαυροβούνι και στο μεγαλύτερο μέρος του καταλαμβάνεται από αγροτικές εκτάσεις που φτάνουν τα 50.000 στρεμμάτα και παράγουν κυρίως φασόλι, λαθούρι, πατάτα και διάφορα οπωροφόρα. Οι γύρω κορυφές σκεπάζονται το χειμώνα από άφθονα χιόνια που όταν λιώνουν, τα νερά τους καταλήγουν σε ένα μικρό ποτάμι, το Φονιάτικο ποτάμι -ο αρχαίος Όλβιος-, το οποίο διαρρέει τον κάμπο. Ο κάμπος της Φενεού κατά μεγάλα διαστήματα στο παρελθόν υπήρξε λίμνη που έφτανε μέχρι και τα 190.000 στρέμματα. Με τα χρόνια, στις νότιες απολήξεις του οροπεδίου, κάτω από τον Σαϊτά, σχηματίστηκαν μεγάλα φυσικά βάραθρα, οι λεγόμενες καταβόθρες που παροχέτευαν τα νερά χαμηλότερα, προς τον ποταμό Αροάνιο. Όμως κατά περιόδους οι καταβόθρες έκλειναν με φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να κλείνουν και να δημιουργούνται λίμνες, πρόβλημα που αρχικά έλυσε ο Ηρακλής, όπως λέει ο μύθος, και αποτελείωσαν οι μηχανικοί του 19ου αιώνα.

Ανάμεσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις υψώνονται εντυπωσιακές καρυδιές και λεύκες. Στις παρυφές του κάμπου υπάρχουν δάση από μεγάλα πουρνάρια ενώ λίγο πιο ψηλά φυτρώνουν έλατα. Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη, όπως αριές, ιτιές, φυλίκια, οστρυές, σφενδάμια, φράξους, γκορτσιές, πλατάνια, παραποτάμιους καλαμιώνες, αγριοτριανταφυλλιές, βατομουριές, κ.ά. Τα σπάνια είδη της περιοχής είναι αρκετά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο σπάνιος, ενδημικός κονβόβουλος Convolvulus mairei, η Biebersteinia orphanidis, το Allium sphaerocephalon, το λυχναράκι Biarum rhopalospadix, οι κρόκοι Crocus biflorus melantherus και C. laevigatus, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, η Romulea bulbocodium, η ανεμώνη Anemone blanda και η αγριοβιολέτα Viola odorata. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μανιτάρια της περιοχής, καθώς αντιπροσωπεύονται από πολλά είδη.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά αρπακτικά πουλιά που έρχονται και κυνηγάνε τρωκτικά, μικροπούλια και έντομα τα οποία με τη σειρά τους προσελκύονται από τις καλλιέργειες. Από αυτά ξεχωρίζουν ο φιδαετός,  ο σφηκιάρης, η γερακίνα, ο πετρίτης, το ξεφτέρι, το μαυροκιρκίνεζο, το βραχοκιρκίνεζο, το χρυσογέρακο, ο μπούφος, η τυτώ και η κουκουβάγια. Άλλα πουλιά που ζούνε ή περνάνε από τον κάμπο είναι η φάσσα, ο γαϊδουροκεφαλάς, ο πετροκότσυφας, ο πυρροβασιλίσκος, το σκαρθάκι, η ελατοπαπαδίτσα, η γαλαζοπαπαδίτσα, η γιδοβυζάχτρα, η καρδερίνα, ο φλώρος, το σιρλοτσίχλονο, ο τσιφτάς, το φανέτο, ο κοκκινολαίμης και διάφορα είδη τσιροβάκων.

Η ερπετοπανίδα αποτελείται από είδη όπως ο πρασινόφρυνος, ο φρύνος, ο δεντροβάτραχος, ο γραικοβάτραχος, ο βαλκανοβάτραχος, η σαύρα του Μοριά, η τρανόσαυρα, η βαλκανόσαυρα του Ιονίου, ο αβλέφαρος, η κρασπεδωτή χελώνα, η δεντρογαλιά, ο σαπίτης, η οχιά, κ.α.  Τα θηλαστικά αν και έχουν κυνηγηθεί αρκετά περιλαμβάνουν είδη, όπως αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, λαγούς και σκαντζόχοιρους, αλλά και κάποια ενδιαφέροντα τρωκτικά που ζουν στις παρυφές των δασών, όπως ο σπάνιος νανοκρικέτος, ο δεντρομυωξός και ο δασοποντικός.

 

Πως θα πάτε

Ο κάμπος του Φενεού απέχει 75 χλμ.από την Κόρινθο. Υπάρχουν δύο εξίσου ενδιαφέρουσες διαδρομές. Η πρώτη είναι αυτή που στρίβει από την έξοδο της Εθνικής στο Ξυλόκαστρο προς τα Τρίκαλα με κατεύθυνση την Γκούρα, απ’ όπου διασχίζετε την Ζήρια. Η δεύτερη στρίβει ηπειρωτικά από το Κιάτο περνάει από τη λίμνη Στυμφαλία και πριν φτάσει στο οροπέδιο, ανεβαίνει ένα μικρό διάσελο με μοναδική θέα στην όλη περιοχή.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.878034291279036, Longitude:22.314860195800748)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

Ακρόπολη Λίνδου

Μία από τις ομορφότερες αρχαίες ακροπόλεις της χώρας μας η οποία στα κάθετα βράχια, στις παραλίες και στα γύρω χωραφάκια της φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη της ροδιακής χλωρίδας.

Οβίρες Ρογκοβού

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

Πλάκα Δηλεσίου

Ένας κόκκινος βράχος πάνω σε μια γλυκειά ακτογραμμή στη θέση Πλάκα στο Δήλεσι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού οικοτόπου που οι φυσικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε έναν πρώτης τάξης βιότοπο για πολλά είδη της ξηράς και της θάλασσας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.