Πλάκα Δηλεσίου

Photo Gallery

 

Μία κόκκινη πλαγιά πηλού πάνω σε μια γλυκειά ακτογραμμή στη θέση Πλάκα στο Δήλεσι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού οικοτόπου που οι φυσικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε έναν πρώτης τάξεως βιότοπο για πολλά είδη της ξηράς και της θάλασσας. Στα βορειοανατολικά της παραθαλάσσιας κωμόπολης του ιστορικού Δηλεσίου, πάνω στον Νότιο Ευβοϊκό, βρίσκεται η παραλία της Πλάκας. Μια ακτογραμμή δύο χιλιομέτρων που χωρίζεται στα δύο σε μια παραλία από άμμο και χαλίκια και σε μια κάθετη, χωμάτινη πλαγιά πίσω από την οποία βρίσκεται ένα μικρό πευκοδάσος. Σε όλη τη διαδρομή της ακτογραμμής μέσα στη θάλασσα κινείται παράλληλα ένας πάγκος που σαν «πλάκα» προστατεύει την ακτή. Μέχρι τον πάγκο επικρατούν αβαθή που λειτουργούν σαν «σταθμός» για πολλά είδη ψαριών και αρθρόποδων. Τα κόκκινα βράχια αποτελούνται από αργιλώδες χώμα το οποίο συνεχίζει και μέσα στη θάλασσα προσελκύοντας αναπάντεχα είδη του υποβρύχιου κόσμου. Παράλληλα το υπερκείμενο δάσος και ένα μικρό ρυάκι που πηγάζει μέσα σε αυτό και εκβάλλει στη θάλασσα συνθέτουν ένα πλούσιο οικοσύστημα μέσα σε μια πολύ μικρή περιοχή.
 
Το μικρό δάσος πάνω από τα βράχια αποτελείται από χαλέπιο πεύκη με κάποια δέντρα να κατεβαίνουν την πλαγιά. Ανάμεσα σε αυτα φυτρώνουν σκίνα και λαδανιές, ενώ μικρές πηγές βγαίνουν από το χώμα δημιουργώντας κοντά στην ακτή συστάδες από καλαμιές. Κάποια από τα φυτά που με έκπληξη συναντάμε εδώ είναι η Blackstonia acuminata, το παρασιτικό Cytinus hypocistis, ο θάμνος Anagyris foetida, η σπάνια Bellevalia hyacinthoides, το υδροχαρές Bolboscheonus maritimus, το αγκάθι Cardopatium corymbosum, το Cynoglossum creticum, η επίσης σπάνια Hyacinthella atschley leucophea, η Lomelosia brachiata, η ίριδα Iris tuberosa, το υπερικό Hypericum empetrifolium, το Dorycnium hirsutum, το Hedysarum spinosissimum, και οι ορχιδέες Anacamptis fragrans, Neotinea commutata, Ophrys perpusilla, O. attica, O. mammosa και O. oestifera.

Η πλούσια ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη. Μέσα στο δάσος ζούνε κουκουβάγιες, γκιώνηδες, τσαλαπετεινοί, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, κοτσύφια, σκαθράκια, μυγοχάφτες, καρδερίνες, ενώ έχει παρατηρηθεί η παρουσία από ξεφτέρια. Κάθε άνοιξη, η πλάκα από άργιλο στην ακτή προσελκύει δεκάδες χελιδόνια. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις μαζί τρία είδη χελιδονιών (σταβλοχελίδονο, σπιτοχελίδονο και μιλτοχελίδονο) να μαζεύουν τον άργιλο για το χτίσιμο των φωλιών τους. Τα δε αβαθή προσελκύουν πολλά παρυδάτια είδη που τρέφονται με μικρά ψάρια. Σχεδόν όλο τον χρόνο συναντάμε αλκυόνες, ενώ την άνοιξη στην περιοχή καταφθάνουν κορμοράνοι, λευκοτσικνιάδες, ακτίτες, ποταμοσφυριχτές και θαλασσοσφυριχτές. Τέλος, την άνοιξη στα πιο ανοιχτά βουτάνε για ψάρια σκουφοβουτηχτάρια, νανοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια και χειμωνογλάρονα. Από τα ερπετά συναντά κανείς πρασινόφρυνους, σαμιαμίδια, λιακόνια, τρανόσαυρες και έφιους.
 
Ιδιαίτερα πλούσιος από μικροζωή είναι και ο βυθός στη περιοχή. Το αργιλώδες έδαφος συνεχίζεται υποβρυχίως και λίγα μετρά μετά παίρνει τη θέση του ένα λασπώδες υπόστρωμα με συστάδες από το αγγειόσπερμο φυτό Cymodocea nodosa και διάσπαρτους σχηματισμούς από ροδοφύκη. Το μαλακό υπόστρωμα του πηλού δίνει τη δυνατότητα σε πολλά είδη μικρών ψαριών να φτιάξουν φωλιές. Εδώ συναντά κανείς σχεδόν όλα τα είδη σαλιάρας: σφυγγοσαλιάρες, σαλιάρες Αδριατικής, παρδαλοσαλιάρες, σαλιάρες Δαλματίας, τριγλοσαλιάρες, λειροσαλιάρες, βασιλοσαλιάρες, λεβέρες, κρυφοσαλιάρες, στικτοσαλιάρες και κοκκινοσαλιάρες. Επίσης ο πηλός περιέχει διάφορα μέταλλα που προσελκύουν πολλά όμορφα γυμνοβράγχια, όπως τα Aplysia punctata, Calmella cavolini, Cratena peregrina, Elysia timida, Felimare picta και Thuridilla hopei.

Πολλές είναι οι περιοχές στη χώρα μας που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται σημαντικές για την άγρια ζωή. Αν ψάξεις, όμως λίγο περισσότερο, αποδεικνύονται εξαιρετικοί βιότοποι που σφύζουν από ζωή σε μια πολύ μικρή σε έκταση περιοχή. Η Πλάκα είναι ιδανικός τόπος για ασφαλή και όμορφη εξερεύνηση με παιδιά, συνδυάζοντας τη βόλτα στο δάσος, τη βουτιά με μάσκα στη θάλασσα και πολλές μικρές εκπλήξεις του φυσικού κόσμου.
 

 

Πως θα πάτε

Το Δήλεσι απέχει 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 30 χιλιόμετρα από τη Θήβα και 460 από τη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη αξίζει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ακτός από το ζενίθ του καλοκαιριού καθώς η παραλία γεμίζει παραθεριστές.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.349764404568376, Longitude:23.65963396517941)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

Μετέωρα

Ένα γεωλογικό μνημείο της φύσης, παγκόσμιας φήμης, τα Μετέωρα με τους ψηλούς κάθετους βράχους, πέρα από την διαχρονική φιλοξενία τους στο μοναστικό βίο, διατηρούν στις κορφές και στους γκρεμούς τους μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

Μπελόη

«Μπελόη» σημαίνει «μπαλκόνι» στα σλάβικα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός καθώς η περιοχή είναι ένα εντυπωσιακό μικρό οροπέδιο, που σαν τεράστιο μπαλκόνι στέκεται πάνω στην άκρη ενός κάθετου γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου.

Βράχος Ψάθας

Ψηλά κάθετα βράχια, δίπλα από την ακροθαλασσιά, γεμάτα από σπάνια βραχόφιλα φυτά, αποδεικνύουν ότι ακόμα και μικρές περιοχές, ασήμαντες με την πρώτη ματιά, αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.