Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

Photo Gallery

 

Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόζα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλα νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της. Το στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού, οι μικρές φυσικές λίμνες και τα πυκνά δάση οξιάς που ξεκινάνε λίγο μετά τις όχθες.
 
Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική, τόσο από άποψη ομορφιάς, όσο και από άποψη πολλών σπάνιων φυτών. Στα ανατολικά της λίμνης, καθώς οι ορεινοί όγκοι ξεκινάνε να υψώνονται επικρατούν δάση μαύρης πεύκης και διάσπαρτα ρόμπολα, ενώ στα δυτικά ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας. Στα δε λιβάδια υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα και θάμνοι, όπως κράταιγοι και αγριοκορομηλιές. Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν δεκάδες είδη σπάνιων ορχιδεών, όπως οι Anacamptis morio, A. picta, D. kalopissii, D. sambucina, D. smolikana, D. pindika, D. baumanniana, Orchis laxiflora, ενώ την άνοιξη τα λιβάδια κατακλύζονται από άγριους νάρκισσους (Narcissus poeticus) και άλλα φυτά, όπως τα Ajuga reptans, Rhinanthus mediterraneus, Salvia sclarea, Viola hirta και Gladiolus imbricatus.

Στις παρυφές του δάσους φυτρώνουν οι ορχιδέες Coeloglossum viride, Orchis mascula, Ο. pinetorum, O. purpurea, Ophrys epirotica και είδη όπως τα Alkanna pindicola, Geranium versicolor, Silene atropurpurea, Silene fabarioides, Tulipa australis, Viola kitaibeliana, Caltha palustris, Fritillaria montana, Fritillaria epirotica, Saxifraga rotundifolia, Bormuellera tymphaea και Lillium albanicum. Τέλος, μέσα στο δάσος βρίσκονται πολλά χλωριδικά «διαμάντια», όπως οι ορχιδέες Corallorhiza trifida, Neottia ovata, N. nidus-avis, Epipactis palustris, E. persica, Platanthera chlorantha, Cephalanthera longifolia και είδη όπως τα Lamium galeobdolon, Linum hologynum, Scutellaria columnae. Το φθινόπωρο κάτω από τις πυρρόξανθες οξιές βγαίνουν τα όμορφα μανιτάρια Amanita muscaria και Amanita pantherina.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους, αλλά και παρυδάτια πουλιά. Στην περιοχή ζούνε μόνιμα ή περιστασιακά εντυπωσιακά και σπάνια πουλιά, όπως μαύροι πελαργοί, σταχτοτσικνιάδες, αλκυόνες, διάφορα είδη παπιών, βουτηχτάρια, μπεκάτσες, φάσες, γιδοβύζια, κούκοι, κοκκινότσιχλες, γερακότσιχλες, πυρροκότσυφες, χουχουριστές, πετρίτες, ξεφτέρια, σφηκιάρηδες, μπούφοι, μαύροι δρυοκολάπτες, πευκοδρυοκολάπτες, σταχτοδρυοκολάπτες, δεντροσταρήθρες, αετομάχοι, σταρήθρες, θαμνοψάλτες, σταχτοπετρόκληδες, πυρροβασιλίσκοι, λοφιοπαπαδίτσες, αιγίθαλοι, δεντροβάτες και χειμωνόσπινοι.

Στις μικρές λίμνες και στα ρυάκια ζούνε αλπικοί τρίτωνες και μακεδονικοί τρίτωνες. Η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους, φρύνους, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, βαλκανόσαυρες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα, και οχιές. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται πολλά και θαυμαστά ζώα. Συχνή είναι η παρουσία από αρκούδες, λύκους, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, λαγούς και δεντρομυωξούς.

Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει ευρωπαϊκά τσιρωνάκια (Alburnoides bipunctatus), χέλια (Anguilla anguilla), γριβάδια (Cyprinus carpio), πινδοβίνους (Oxynoemacheilus pindus), ιονικές πέστροφες (Salmo farioides), αλλά και εισηγμένα είδη, όπως τον οξύρυγχο του Δούναβη (Acipenser gueldenstaedtii), το ηλιόψαρο (Lepomis gibbosus) και την αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss).
 
 

Πως θα πάτε

Η Λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Από την Θεσσαλονίκη φτάνετε μέσω Εγνιατίας μετά από 245 χλμ. και από την Αθήνα μέσω Τρικάλων μετά από 431 χλμ. Γύρω από τη λίμνη υπάρχει καλός ασφαλτόδρομος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στα κοπάδια, καθώς τα προστατεύουν μεγάλοι και επικίνδυνοι ποιμενικοί που έχουν μάθει να τα βάζουν με αρκούδες.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.825739462610954, Longitude:21.078726620361294)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δρακόλιμνη Τύμφης

Σε μια από τις ομορφότερες αλπικές ζώνες της χώρας, στην άκρη ενός οροπεδίου του ορεινού όγκου της Τύμφης, βρίσκεται η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η διασημότερη ίσως δρακόλιμνη στην Ελλάδα.

Τεχνητή Λίμνη Δόξα

Μια τεχνητή ορεινή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται ο επιβλητικός όγκος της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας.

Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου

Μια μικρή και σχετικά άγνωστη λίμνη που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου κάμπου και που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικροί βιότοποι με παρουσία νερού μπορούν να συντηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Μια από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της χώρας μας, η Βεγορίτιδα, αν και έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια ορνιθοπανίδας της Βόρειας Ελλάδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.