Παραλίμνη

Photo Gallery

 

Δίπλα από την Υλίκη, η σχετικά άγνωστη Παραλίμνη, διατηρεί στα νερά της ένα πανέμορφο μικρό «δάσος» από λευκά νούφαρα, πάνω στα οποία συναντά κανείς πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι γειτνιάζει με τις μεγαλύτερες λίμνες Κωπαΐδα και Υλίκη, με τις οποίες ήταν ενωμένη στους αρχαίους χρόνους, ενώ αναφέρεται και ως λίμνη Ουγγρία. Το σχήμα της λίμνης είναι μακρόστενο με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μέγιστο μήκος τα 8 χλμ. και μέγιστο πλάτος 1,5 χλμ. Η έκταση της φτάνει περίπου τα 15 τ.χλμ., ενώ παλιότερα και σε εποχές ξηρασίας έφτασε στα όρια της απόλυτης ξήρανσης. Η περίμετρος της Παραλίμνης απλώνεται σε 22 χλμ. και το μέγιστο βάθος τα 8 μέτρα. Η βορινή μεγάλη πλευρά της διακόπτεται από το Πτώο Όρος, ενώ από τα νοτιανατολικά ξεκινάνε οι λόφοι του Μεσσάπιου όρους (Κτυπάς). Ενώνεται μέσω διώρυγας με την λίμνη Υλίκη που βρίσκεται μόλις 3 χλμ. στα νοτιοδυτικά και οι δύο λίμνες έχουν υψομετρική διαφορά 33 μέτρα. Η Παραλίμνη είναι ο τελευταίος υδάτινος σταθμός του συστήματος που περιλαμβάνει τον ποταμό Κηφισσό της Βοιωτίας και την λίμνη Υλίκη. Παρότι πρόκειται για μία μερικώς τεχνητή λίμνη, καθώς εκεί καταλήγουν τα νερά που φεύγουν από τον Κηφισσό και την πεδιάδα της Κωπαΐδας, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα ως λίμνη Τρεφία, ή Τροφία, καθώς αποτελούσε εκτροφείο ψαριών για τους κατοίκους της περιοχής. Περιλαμβάνει πολλά είδη οικοτόπων όπως σημεία πυκνής υδρόβιας βλάστησης, μεγάλη επιφάνεια νερού, καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, βαλτώδεις περιοχές και κάθετα βράχια που πέφτουν απότομα στο νερό.

Στα νοτιοδυτικά της λίμνης υπάρχει μια εκτεταμένη περιοχή γεμάτη άσπρα νούφαρα (Nymphaea alba), η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση του είδους τόσο νότια στη χώρα μας. Στη λίμνη φυτρώνουν διάφορα υδρόφιλα είδη, όπως τα Potamogeton crispus, P. nodosus, Ceratophyllum demersum, και Miriophyllum spicatum. Στα βουνά πάνω από τη λίμνη υπάρχουν δάση από πουρνάρια που πιο χαμηλά δίνουν τη θέση τους σε φρύγανα, λαδανιές και σκίνα, ενώ κοντά στη λίμνη φυτρώνουν διάσπαρτα λίγες λεύκες και πλατάνια. Κοντά στις όχθες βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη, όπως ο Astragalus spruneri, ο Anagyris foetida, η Bellevalia ciliata, η Bellevalia hyacinthoides, η ανεμώνη Anemone coronaria, το Hedysarum spinosissimum, ο Bouglossoides incrassata, η ίριδα Iris tuberosus, η Globularia alypum, η σπάνια Hyacinthella atschley leucophea, o Stachys spruneri, η Blackstonia acuminata, το υπερικό Hypericum empetrifolium, το Dorycnium hirsutum, o Tragopodon porrifolius και οι ορχιδέες Ophrys calocaerina, O. sicula, O. leochroma, O. perpusilla, O. mammosa, O. attica, Serapias vomeracea, Anacamptis pyramidalis, A. fragrans, A. papilionacea, Neotinea commutata κ.α.

Γενικά η Παραλίμνη, για έναν ανεξήγητο λόγο, ποτέ δεν ήταν από τις αγαπημένες περιοχές των ορνιθοπαρατηρητών. Και όμως η περιοχή φιλοξενεί κατά καιρούς μεγάλους αριθμούς από υδρόβια, παρυδάτια και αρπακτικά πουλιά, ενώ από τους χωματόδρομους που την περιβάλλουν, η παρατήρηση των ειδών είναι απολαυστική. Τα νερά της φιλοξενούν σχεδόν όλα τα είδη των ερωδιών της χώρας μας (πορφυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες και νυχτοκόρακες). Πρόκειται για το νοτιότερο σημείο όπου κάνουν φωλιές οι πελαργοί στη χώρα μας. Στην περιοχή επίσης έχει διαπιστωθεί η παρουσία του σπάνιου βουνοσφυριχτή. Στους λόφους και στα χωράφια ζούνε πέρδικες, αμπελουργοί, ορτύκια, βραχοτσοπανάκοι, ψευταηδόνια, χαλκοκουρούνες, τσαλαπετεινοί, μελισσοφάγοι, κ.ά. Από τα αρπακτικά συναντά κανείς φιδαετούς, σπιζαετούς, γερακίνες, καλαμόκιρκους, λιβαδόκιρκους, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα και κιρκινέζια. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι οι χαλκόκοτες, οι τσιχλοποταμίδες, οι αλκυόνες, οι νερόκοτες, οι φαλαρίδες, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και τα μπεκατσίνια.

Η ερπετοπανίδα της Παραλίμνης είναι ιδιαίτερα πλούσια. Αν περπατήσετε στις όχθες της λίμνης θα συναντήσετε εύκολα πολλά είδη. Από αμφίβια συναντά κανείς πρασινόφρυνους, κοινούς φρύνους, βαλκανοβάτραχους, γραικοβάτραχους και δεντροβάτραχους. Στα νερά της ζούνε ποταμοχελώνες και βαλτοχελώνες, ενώ στις γύρω πλαγιές ζούνε μεσογειακές χελώνες και κρασπεδοχελώνες. Η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από σαύρες, όπως αβλέφαρους, λιακόνια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια και από πολλά είδη φιδιών, όπως νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαπίτες, δεντρογαλιές, λαφιάτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η περιστασιακή παρουσία της βίδρας, ενώ πιο κοινά είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες και οι σκαντζόχοιροι.

Η ιχθυοπανίδα περιλαμβάνει 10 είδη ψαριών μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και ενδημικά της περιοχής, όπως η καλαμίθρα (Scardinius graecus), το σκαρούνι (Luciobarbus graecus), η χιροκόβα (Rutilus ylikiensis), το αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus) και η πασκοβίζα (Telestes beoticus). Άλλα είδη είναι το χέλι (Anguilla anguilla), το γριβάδι (Cyprinus carpio), το γλανίδι (Silurus aristotelis) και τα ξενικά, χορτοφάγος κυπρίνος (Ctenopharyngodon idella), ασημοκυπρίνος (Hypophthalmichthys molitrix) και μαρμαροκυπρίνος (Hypophthalmichthys nobilis). Η Παραλίμνη υποφέρει από την άντληση των υδάτων της για το πότισμα των καλλιεργειών και από τον εμπλουτισμό της από χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες. Από το 1991 εώς το 1996 είχε αποξηρανθεί τελείως, ενώ κάθε χρόνο τα χωράφια με τα μπαμπάκια και τα αμπέλια κερδίζουν περισσότερο έδαφος.


 
 
 
 

Πως θα πάτε

Βρίσκεται στα όρια των νομών Βοιωτίας και Εύβοιας. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 100 χλμ. Από την Εθνική Αθηνών-Λαμίας και μετά το Σχηματάρι, στρίβετε στην έξοδο για Θήβα προς το Μουρίκι. Πριν το χωριό κατευθυνθείτε προς τα δυτικά περνώντας ανάμεσα στις δύο λίμνες και μετά μπείτε στους μικρούς χωματόδρομους που καταλήγουν στη λίμνη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.453652630733494, Longitude:23.338476986572232)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Στεφανιάδα

Μία από τις νεότερες λίμνες της Ελλάδας που δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις και πλουτίζει με την ομορφιά της το ορεινό τοπίο της Ανατολικής Αργιθέας.

Λίμνες Ζερέλια

Δύο μικρές δίδυμες λίμνες στη μέση ενός κάμπου που το απόλυτα κυκλικό σχήμα τους, δημιούργησε διάφορες συναρπαστικές θεωρίες σχετικά με την καταγωγή τους.

Λίμνη Κομήτη

Η μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα, στον «ίσκιο» των μεγάλων υγροτόπων του Αμβρακικού.

Λίμνη Τραπεζούντα

Μια μικρή λίμνη της Αρκαδίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα των εξορύξεων του λιγνήτη της Μεγαλόπολης και πλέον φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.