Τεχνητή Λίμνη Γαδουρά

Photo Gallery

 

Μια μεγάλη και όμορφη τεχνητή λίμνη της Ρόδου που κατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα και που μένει να αποδειχθεί αν η διαχείριση της θα είναι συμβατή με το ιδιαίτερο περιβάλλον και τα σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που ζουν στη περιοχή. Η λίμνη Γαδουρά δημιουργήθηκε από την ανάγκη να δωθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης του νησιού. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2002 και μόλις το 2017 ξεκίνησε η άρδευση του Ρόδου με τα νερά της λίμνης. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, λίγα χιλιόμετρα πιο βορειοανατολικά από το χωριό Λάερμα, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους, αραιά δάση και καλλιέργειες. Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή φράγματος στην κοίτη του μεγαλύτερου ποταμού-χειμάρρου της Ρόδου, του Γαδουρά, οι πηγές του οποίου βρίσκονται τους πρόποδες του όρους Αττάβυρου και του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια μεγάλη λίμνη με μέγιστη επιφάνεια που φτάνει τα 5,2 τ.χλμ. και μέση επιφάνεια τα 4,4 τ.χλμ, ενώ το μεγαλύτερο βάθος της είναι τα 43 μέτρα. Το μήκος στέψης του φράγματος φτάνει τα 550 μέτρα και το ύψος του τα 67 μέτρα. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι έντονα διαμελισμένη με βαθείς όρμους, στενές χερσονήσους και νησάκια και απλώνεται σε ένα μήκος που φτάνει τα 26 χλμ. Η ειδυλλιακή λίμνη του Γαδουρά αποτελεί ένα στοίχημα της αειφόρου ανάπτυξης. Η δημιουργία της υπήρξε απαραίτητη για το νησί και παρόλο που κατασκευάστηκε σε μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας και πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας χάθηκαν στα νερά της, μπορεί με την σωστή διαχείριση να προσελκύσει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρόδο.

Στους λόφους της περιοχής αναπτύσσονται αραιά δάση τραχείας πεύκης που στα βόρεια της λίμνης φτάνουν μέχρι τις όχθες της. Στα μικρά ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη απαντώνται πλατάνια και η περίφημη ζητιά (Liquidambar orientalis), ένα ασιατικό δέντρου που στην Ευρώπη συναντάται μόνο στη Ρόδο. Άλλα είδη της περιοχής είναι τα πουρνάρια, οι αριές, τα φυλίκια, οι αγριελιές, οι κουτσουπιές και οι αγριοκουμαριές. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη αλλά και κοντά στα Λάερμα φυτρώνουν μερικά από τα σπανιότερα και πιο ευαίσθητα είδη χλωρίδας της Ελλάδας, όπως η φριτιλάρια Fritillaria rhodia, η σιληνή Silene salamandra, η μαργαρίτα Anthemis rhodensis, η Arenaria rhodia subsp rhodia, το Aethionema arabicum, το Cerastium dominici και η Gypsophila confertifolia. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι ο Astragalus austroaegaeus, η Lithodora hispidula, η Anthemis macrotis, η Bellevalia trifoliata, o Geropogon hybridus, το Lythrum junceum, το Muscari weissii, το Alyssum simplex, ο Astragalus spruneri, η Gagea fibrosa, ο Rumex bucephalophorus, η Securigera parviflora, το Teucrium brevifolium, το Bypleurum gracile, η Cleome iberica και το Phleum exaratum subsp aegaeum. Στην περιοχή βγαίνουν και πολλά είδη ορχιδεών, όπως η Ophrys lucis, η Ophrys dodekanensis, η Ophrys labiosa, η Ophrys omegaifera, η Ophrys regis-ferdinandii και η Ophrys reinholdii.

Η δημιουργία της λίμνης μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για την ορνιθοπανίδα του νησιού, αλλά πολύ περισσσότερο για τα μεταναστευτικά είδη που με τα χρόνια θα αρχίσουν να την επισκέπτονται. Από τα αρπακτικά στην περιοχή απαντώνται φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, αετογερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Στις εκβολές και στα ρηχά σημεία εμφανίζονται εποχικά σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνοι, ποταμοσφυριχτές, ακτίτες, αλκυόνες και λασπότρυγγες. Άλλα είδη είναι τα τρυγόνια, οι φάσσες, οι σταχτάρες, οι βουνοσταχτάρες, οι συκοφάγοι, οι μελισσοφάγοι, οι τσαλαπετεινοί, τα βραχοχελίδονα, οι χαλκοκουρούνες, οι νεροκελάδες, οι κορυδαλλοί, οι ασπροκωλίνες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι αμμοπετρόκληδες, οι βουνοτσιροβάκοι, οι μελωδοτσιροβάκοι, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι μαυροτσιροβάκοι, τα φρυγανοτσίχλονα, οι κίσσες και τα κοράκια.

Τα αμφίβια αποτελούνται από λεβαντοβάτραχους, πρασινόφρυνους και δεντροβάτραχους. Η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει είδη, όπως η ποταμοχελώνα, ο οφίσωψ, η χρυσόσαυρα, ο τυφλίτης, το κροκοδειλάκι, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, ο αβλέφαρος, η αμφίσβαινα, ο μαύρος έφιος, ο ζαμενής της Ρόδου, ο σαπίτης, το νερόφιδο, το λιμνόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο και το σπιτόφιδο. Τα αραιά δάση της κεντρικής Ρόδου είναι ο πυρήνας της παρουσίας του πλατωνιού στο νησί, ενώ άλλα θηλαστικά είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα πετροκούναβα, οι λαγοί και διάφορα είδη από νυχτερίδες. Το μεγάλο στοίχημα με την λίμνη Γαδουρά είναι η επιβίωση του περίφημου γκιζανιού (Ladigesocypris ghigii), του ενδημικού ψαριού της Ρόδου. Στο ποτάμι του Γαδουρά ζούνε υγιείς πληθυσμοί του είδους αλλά μετά την κατασκευή του φράγματος και την αποκοπή των πληθυσμών χρειάζεται ειδική διαχείριση για την προστασία του είδους. Ο ανόητος εμπλουτισμός της λίμνης με αλλόχθονα ψάρια με σκοπό την αλιεία, συνήθεια που έχει καταστρέψει την ιχθυοπανίδα πολλών λιμνών της Ελλάδας, μπορεί ακόμη και να εξαφανίσει το γκιζάνι από έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους του.

 

Πως θα πάτε

Η τεχνητή λίμνη του Γαδουρά βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου. Μπορεί κανείς να περπατήσει στα μονοπάτια και στις όχθες της και να την πλησιάσει από διάφορα σημεία κυρίως από τα δυτικά. Η ελληνική μανία να κατασκευάζουμε παντού δρόμους που δεν χρειάζονται και που αλλοιώνουν το τοπίο φαίνεται από τον ασφαλτόδρομο στα ανατολικά που δεν άντεξε τα σαθρά εδάφη της περιοχής, αλλά που μπορείτε να τον περπατήσετε.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.17293782627831, Longitude:27.98346218554684)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Τσιβλού

Μια μικρή, ορεινή λίμνη στις ρίζες του Χελμού που δημιουργήθηκε, πριν από έναν αιώνα, κάτω από ασυνήθιστες περιστάσεις και πλέον αποτελεί ένα ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη της πανίδας.

Λίμνη Παμβώτιδα

Η θρυλική και ιστορική Παμβώτιδα, η λίμνη της πόλης των Ιωαννίνων, καταφέρνει ακόμα και σήμερα και μετά από χρόνια περιβαλλοντικής υποβάθμισης να συγκεντρώνει πολλά θαυμαστά είδη της πανίδας.

Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου

Μια μικρή και σχετικά άγνωστη λίμνη που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου κάμπου και που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικροί βιότοποι με παρουσία νερού μπορούν να συντηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Ζηρού

Mία μικρή και ειδυλλιακή λίμνη της Πρέβεζας που στεφανώνεται από ένα παραλίμνιο πυκνό δάσος και προσφέρεται για μια εύκολη εξερεύνηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση με παιδιά.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.