Τεχνητή Λίμνη Γαδουρά

Photo Gallery

 

Μια μεγάλη και όμορφη τεχνητή λίμνη της Ρόδου που κατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα και που μένει να αποδειχθεί αν η διαχείριση της θα είναι συμβατή με το ιδιαίτερο περιβάλλον και τα σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας που ζουν στη περιοχή. Η λίμνη Γαδουρά δημιουργήθηκε από την ανάγκη να δωθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης του νησιού. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2002 και μόλις το 2017 ξεκίνησε η άρδευση του Ρόδου με τα νερά της λίμνης. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, λίγα χιλιόμετρα πιο βορειοανατολικά από το χωριό Λάερμα, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους, αραιά δάση και καλλιέργειες. Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή φράγματος στην κοίτη του μεγαλύτερου ποταμού-χειμάρρου της Ρόδου, του Γαδουρά, οι πηγές του οποίου βρίσκονται τους πρόποδες του όρους Αττάβυρου και του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια μεγάλη λίμνη με μέγιστη επιφάνεια που φτάνει τα 5,2 τ.χλμ. και μέση επιφάνεια τα 4,4 τ.χλμ, ενώ το μεγαλύτερο βάθος της είναι τα 43 μέτρα. Το μήκος στέψης του φράγματος φτάνει τα 550 μέτρα και το ύψος του τα 67 μέτρα. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι έντονα διαμελισμένη με βαθείς όρμους, στενές χερσονήσους και νησάκια και απλώνεται σε ένα μήκος που φτάνει τα 26 χλμ. Η ειδυλλιακή λίμνη του Γαδουρά αποτελεί ένα στοίχημα της αειφόρου ανάπτυξης. Η δημιουργία της υπήρξε απαραίτητη για το νησί και παρόλο που κατασκευάστηκε σε μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας και πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας χάθηκαν στα νερά της, μπορεί με την σωστή διαχείριση να προσελκύσει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρόδο.

Στους λόφους της περιοχής αναπτύσσονται αραιά δάση τραχείας πεύκης που στα βόρεια της λίμνης φτάνουν μέχρι τις όχθες της. Στα μικρά ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη απαντώνται πλατάνια και η περίφημη ζητιά (Liquidambar orientalis), ένα ασιατικό δέντρου που στην Ευρώπη συναντάται μόνο στη Ρόδο. Άλλα είδη της περιοχής είναι τα πουρνάρια, οι αριές, τα φυλίκια, οι αγριελιές, οι κουτσουπιές και οι αγριοκουμαριές. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη αλλά και κοντά στα Λάερμα φυτρώνουν μερικά από τα σπανιότερα και πιο ευαίσθητα είδη χλωρίδας της Ελλάδας, όπως η φριτιλάρια Fritillaria rhodia, η σιληνή Silene salamandra, η μαργαρίτα Anthemis rhodensis, η Arenaria rhodia subsp rhodia, το Aethionema arabicum, το Cerastium dominici και η Gypsophila confertifolia. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι ο Astragalus austroaegaeus, η Lithodora hispidula, η Anthemis macrotis, η Bellevalia trifoliata, o Geropogon hybridus, το Lythrum junceum, το Muscari weissii, το Alyssum simplex, ο Astragalus spruneri, η Gagea fibrosa, ο Rumex bucephalophorus, η Securigera parviflora, το Teucrium brevifolium, το Bypleurum gracile, η Cleome iberica και το Phleum exaratum subsp aegaeum. Στην περιοχή βγαίνουν και πολλά είδη ορχιδεών, όπως η Ophrys lucis, η Ophrys dodekanensis, η Ophrys labiosa, η Ophrys omegaifera, η Ophrys regis-ferdinandii και η Ophrys reinholdii.

Η δημιουργία της λίμνης μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για την ορνιθοπανίδα του νησιού, αλλά πολύ περισσσότερο για τα μεταναστευτικά είδη που με τα χρόνια θα αρχίσουν να την επισκέπτονται. Από τα αρπακτικά στην περιοχή απαντώνται φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, αετογερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Στις εκβολές και στα ρηχά σημεία εμφανίζονται εποχικά σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνοι, ποταμοσφυριχτές, ακτίτες, αλκυόνες και λασπότρυγγες. Άλλα είδη είναι τα τρυγόνια, οι φάσσες, οι σταχτάρες, οι βουνοσταχτάρες, οι συκοφάγοι, οι μελισσοφάγοι, οι τσαλαπετεινοί, τα βραχοχελίδονα, οι χαλκοκουρούνες, οι νεροκελάδες, οι κορυδαλλοί, οι ασπροκωλίνες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι αμμοπετρόκληδες, οι βουνοτσιροβάκοι, οι μελωδοτσιροβάκοι, οι κοκκινοτσιροβάκοι, οι μαυροτσιροβάκοι, τα φρυγανοτσίχλονα, οι κίσσες και τα κοράκια.

Τα αμφίβια αποτελούνται από λεβαντοβάτραχους, πρασινόφρυνους και δεντροβάτραχους. Η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει είδη, όπως η ποταμοχελώνα, ο οφίσωψ, η χρυσόσαυρα, ο τυφλίτης, το κροκοδειλάκι, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, ο αβλέφαρος, η αμφίσβαινα, ο μαύρος έφιος, ο ζαμενής της Ρόδου, ο σαπίτης, το νερόφιδο, το λιμνόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο και το σπιτόφιδο. Τα αραιά δάση της κεντρικής Ρόδου είναι ο πυρήνας της παρουσίας του πλατωνιού στο νησί, ενώ άλλα θηλαστικά είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα πετροκούναβα, οι λαγοί και διάφορα είδη από νυχτερίδες. Το μεγάλο στοίχημα με την λίμνη Γαδουρά είναι η επιβίωση του περίφημου γκιζανιού (Ladigesocypris ghigii), του ενδημικού ψαριού της Ρόδου. Στο ποτάμι του Γαδουρά ζούνε υγιείς πληθυσμοί του είδους αλλά μετά την κατασκευή του φράγματος και την αποκοπή των πληθυσμών χρειάζεται ειδική διαχείριση για την προστασία του είδους. Ο ανόητος εμπλουτισμός της λίμνης με αλλόχθονα ψάρια με σκοπό την αλιεία, συνήθεια που έχει καταστρέψει την ιχθυοπανίδα πολλών λιμνών της Ελλάδας, μπορεί ακόμη και να εξαφανίσει το γκιζάνι από έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους του.

 

Πως θα πάτε

Η τεχνητή λίμνη του Γαδουρά βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου. Μπορεί κανείς να περπατήσει στα μονοπάτια και στις όχθες της και να την πλησιάσει από διάφορα σημεία κυρίως από τα δυτικά. Η ελληνική μανία να κατασκευάζουμε παντού δρόμους που δεν χρειάζονται και που αλλοιώνουν το τοπίο φαίνεται από τον ασφαλτόδρομο στα ανατολικά που δεν άντεξε τα σαθρά εδάφη της περιοχής, αλλά που μπορείτε να τον περπατήσετε.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.17293782627831, Longitude:27.98346218554684)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Πετρών

Μια όμορφη και ήσυχη λίμνη στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι πυκνοί καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν, η απουσία σημαντικών παραγόντων όχλησης και η πυκνή ομίχλη που συχνά την καλύπτει δημιουργούν ιδανικές συνθήκες καταφυγίου για πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη.

Πικρολίμνη

Η Πικρολίμνη είναι μια κυκλική, μικρή λίμνη της Μακεδονίας, που τα ιδιαίτερα στοιχεία που την αποτελούν της προσδίνουν μια μοναδικότητα για τον ελλαδικό χώρο.

Λίμνη Τραπεζούντα

Μια μικρή λίμνη της Αρκαδίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα των εξορύξεων του λιγνήτη της Μεγαλόπολης και πλέον φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών

Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο συναπάντημα τεσσάρων μεγάλων ποταμών και που χαρακτηρίζεται από τα όμορφα τοπία που δημιουργεί η γεωλογική ταυότητα της περιοχής στις όχθες της.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.