Φραγμολίμνες Βαθές Ικαρίας

Photo Gallery

 

Δύο μικρές τεχνητές λίμνες που περιβάλλονται από πευκοδάση και αποτελούν ένα ακόμα από τα πολλά, ειδυλλιακά αξιοθέατα της μοναδικής Ικαρίας. Οι λίμνες Βαθές είναι δύο λίμνες που δημιουργούνται από δύο φράγματα πάνω στην κοίτη του μικρού ποταμού Μύρσωνα στην κεντρική Ικαρία. Ονομάζονται και λίμνη Μουντέ, καθώς βρίσκονται δίπλα από την διάσημη Μονή Μουντέ. Ο Μύρσωνας κατεβαίνει από τα υψώματα Αμμούδια και περνάει ανατολικά του οικισμού Καστανιές όπου δύο φράγματα, ένα πρόφραγμα και ένα κυρίως φράγμα, δημιουργούν τις δύο στενόμακρες λίμνες, πάνω στην κοίτη του ρύακα. Η βόρεια λίμνη έχει έκταση 4 στρέμματα και η νότια λίμνη 8 στρέμματα, ενώ η συνολική περίμετρος φτάνει τα 850 μέτρα. Ανάμεσα τους περνάει ο δρόμος που ενώνει τα χωριά Μάραθο και Φραντάτο με τις Ράχες και γύρω τους απλώνονται πολλά μονοπάτια που βγάζουν σε μποστάνια και χωραφάκια ή καταλήγουν σε μικρότερους οικισμούς. Παρότι πρόκειται για ένα τεχνητό έργο οι φραγμολίμνες Βαθές αποτελούν έναν ιδανικό τόπο για εξερεύνηση με πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού να βρίσκουν καταφύγιο γύρω τους.

Στην περιοχή απλώνονται δάση τραχείας πεύκης με σκίνα στον υπόροφο, ενώ γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δέντρα και θάμνοι που αγαπούν το νερό, όπως πλατάνια, λυγαριές, ιτιές, σκλήθρα και πικροδάφνες. Στις όχθες υπάρχουν πυκνά ψαθιά του είδους Typha domingensis, ενώ η βλάστηση στα κοντινά σημεία αποτελείται από πολλά ενδιαφέροντα είδη, όπως η καμπανούλα Campanula lyrata, η Veronica anagallis-aquatica, το Εpilobium parviflorum, η Primula vulgaris subsp rubra, η Nigella icarica, ο στύρακας (Styrax officinalis), η Moenchia graeca, ο κρόκος Crocus biflorus subsp nubigena, η Vinca major, το αγριογαρύφαλλο Dianthus elegans, το Apium nodiflorum, η Aristolochia hirta, το Bupleurum trichopodum, η Orlaya daucoides, το Phagnalon graecum, ο Myosotis incrassata, το Thlaspi bulbosum, η σιληνή Silene vulgaris, ο Convolvulus oleifolius, ο Umbilicus horizontalis, το υπερικό Hypericum perfoliatum, η Lavatera punctata, το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, o Ranunculus muricatus, το υδρόβιο Lemna minor, το Allium ampeloprasum, η Scilla bifolia και οι ορχιδέες Limodorum abortivum, Orchis anatolica, Orchis sancta, Ophrys ferrum-equinum και Ophrys mammosa.

Οι λίμνες Βαθές αποτελούν καταφύγιο για διάφορα είδη της ορνιθοπανίδας, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των μεταναστεύσεων. Από τα αρπακτικά εδώ κυνηγούν σπιζαετοί, αετογερακίνες, γερακίνες, μαυροπετρίτες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Από τα παρυδάτια εδώ σταθμεύουν νανοβουτηχτάρια, νυχτοκόρακες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, νερόκοτες, ποταμοσφυριχτές και ακτίτες. Άλλα είδη είναι η μπεκάτσα, το τρυγόνι, η φάσσα, το γιδοβύζι, η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα, ο τσαλαπετεινός, η αλκυόνη, η χαλκοκουρούνα, η δεντροκελάδα, ο τρυποφράχτης, το αηδόνι, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, η τσίχλα, ο μαυροσκούφης, ο μαυροτσιροβάκος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο βουνοτσιροβάκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο κοκκινοκεφαλάς, η μαυροκέφαλη κίσσα, ο κόρακας, το φανέτο, η καρδερίνα, το σκαθράκι και ο τσιφτάς.

Από τα ερπετά και τα αμφίβια εδώ ζούνε πρασινόφρυνοι, λεβαντοβάτραχοι, ποταμοχελώνες, τυφλίτες, κροκοδειλάκια, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλοι, τρανόσαυρες, τουρκικές σαύρες, έφιοι και νερόφιδα. Από τα θηλαστικά στο γύρω δάσος ζούνε πετροκούναβα, νυφίτσες, σκατζόχοιροι, τρωκτικά και νυχτερίδες. Υπάρχουν κάποιες αναφορές στην Ικαρία για την παρουσία βιδρών που δεν αποκλείεται να επισκέπτονται και τις λίμνες. Η ιχθυοπανίδα περιλαμβάνει χρυσόψαρα και χέλια, ενώ στα σημεία που το ρέμα γίνεται πιο ορμητικό ζούνε ποταμοσαλιάρες.
 
 

Πως θα πάτε

Οι Βαθές βρίσκονται περίπου 1 χιλιόμετρο στα βορειοανατολικά του οικισμού Καστανιές και 2,5 χιλιόμετρα στα ανατολικά του Χριστού Ραχών. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή -ιδιαίτερα αν έχετε μαζί σας παιδιά- καθώς σε πολλά σημεία οι όχθες είναι απότομες και μπορεί να βρεθείτε ξαφνικά μέσα στο νερό.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.601011400592675, Longitude:26.101034254714932)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Παμβώτιδα

Η θρυλική και ιστορική Παμβώτιδα, η λίμνη της πόλης των Ιωαννίνων, καταφέρνει ακόμα και σήμερα και μετά από χρόνια περιβαλλοντικής υποβάθμισης να συγκεντρώνει πολλά θαυμαστά είδη της πανίδας.

Λίμνη Μπελέτσι

Μια μικρή λίμνη στους πρόποδες της Πάρνηθας που γύρω της αναπτύσσεται ένα ήρεμο δάσος με αξιόλογα φυτά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες αναψυχής και εξερεύνησης για μικρά παιδιά.

Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου

Μια μικρή και σχετικά άγνωστη λίμνη που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου κάμπου και που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικροί βιότοποι με παρουσία νερού μπορούν να συντηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας.

Τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα

Μια ορεινή και μεγάλη τεχνητή λίμνη που εντυπωσιάζει με την δαντελωτή ακτογραμμή της και που μαζί με την γύρω οργιώδη βλάστηση δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο, προσφέροντας ζωή σε δεκάδες είδη των δασών και των λιμνών.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.