Λίμνη Στεφανιάδα

Photo Gallery

 

Μία από τις νεότερες λίμνες της Ελλάδας που δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις και πλουτίζει με την ομορφιά της το ορεινό τοπίο της Ανατολικής Αργιθέας. Η λίμνη Στεφανιάδα κρατάει το όνομα της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο στα νοτιοδυτικά της. Στα βορειοδυτικά της υψώνεται ο μικρός ορεινός όγκος Σμίνικο, στα βόρεια της κυλάει το ρέμα του Πετριλιώτη και στα νοτιοανατολικά της υψώνεται το όρος Ζερβό στα 1.763 μέτρα. Η λίμνη Στεφανιάδα είναι μια φυσική φραγματογενής λίμνη και έχει τον τίτλο της νεότερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1963 όταν οι μεγάλες κατολίσθησεις της πλαγιάς Στοιχειό του Σμίνικου, οι οποίες κράτησαν για λίγες εβδομάδες, έφραξαν με πέτρες και χώματα την κοίτη του ρέματος του Στεφανιώτη που μέχρι τότε ερχόταν από τα νότια και έπεφτε στον Πετριλιώτη. Η δημιουργία της Στεφανιάδας σήμανε δυστυχώς και το τέλος της ευημερίας του περήφανου χωριού της Στεφανιάδας καθώς οι κατολισθήσεις παρέσυραν και πολλά σπίτια, ενώ ακόμα στο βυθό της λίμνης βρίσκονται τα παλιά κτίσματα της περιοχής. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, έχει επιφάνεια 110 στρεμμάτων και η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,8 χιλιόμετρα. Η Στεφανιάδα είναι μια όμορφη λίμνη με απότομες ακτές και με το Στεφανιώτικο ρέμα να εκβάλλει στις νότιες όχθες της, ενώ σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων η στάθμη των νερών ανεβαίνει. Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε μεικτά δάση φυλλιβόλων, ενώ αξίζει να ανέβει κανείς στον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο προσκύνημα της περιοχής, τη Μονή Σπηλιάς, για να θαυμάσει την λίμνη και την πλαγιά που την δημιούργησε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό τοπίο.

Οι όχθες της λίμνης περιβάλλονται από μία ζώνη που κυριαρχούν τα πλατάνια και ακολουθούν οι ιτιές και οι φράξοι. Αμέσως μετά ξεκινούν πλαγιές με πυκνούς πουρναρότοπους που διακόπτονται από πλατύφυλλες βελανιδιές, φτελιές, κουτσουπιές και μικρές συστάδες από καστανιές. Στη γύρω περιοχή βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας, όπως ο Chamaecytisus hirsutus, η Agrimonia eupatoria, η Digitalis grandiflora, το Cynoglossum columnae. η Hesperis dinarica, η Plocama calabrica, η Alkanna pindicola, η Staehelina uniflosculosa, ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η Asphodeline lutea, η Colutea arborescens, το Geranium versicolor, η Campanula versicolor, η Ballota acetabulosa, η Lysimachia punctata, το Cyclamen hederifolium, η Linaria genistifolia, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides, το Epilobium dodonaei, η Lychnis coronaria, η Lysimachia atropurpurea, η σιληνή Silene ungeri, το Plumbago europaea, η Fumana thymifolia, το Sedum ochroleucum, το Sedum rubens και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Anacamptis pyramidalis, Anacamptis morio,

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πλούσια από τα είδη των βουνών και των δασών. Από τα αρπακτικά στις γύρω βουνοκορφές ακόμα κάνουν τις φωλιές τους οι χρυσαετοί, ενώ άλλα είδη είναι ο φιδαετός, η γερακίνα, ο σφηκιάρης, το ξεφτέρι, το σαΐνι, το βραχοκιρκίνεζο, ο πετρίτης και το σπάνιο χρυσογέρακο. Άλλα είδη είναι π ακτίτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, το φασσοπερίστερο, το τρυγόνι, ο κούκος, ο χουχουριστής, ο μπούφος, η κουκουβάγια, το γιδοβύζι, η βουνοσταχτάρα, ο τσαλαπετεινός, ο μελισσοφάγος, ο πράσινος δρυοκολάπτης, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο βαλκανικός δρυοκολάπτης, η δεντροσταρήθρα, το βραχοχελίδονο, το μιλτοχελίδονο, η νεροκελάδα, η δεντροκελάδα, η σταχτοσουσουράδα, ο τρυποφράχτης, ο θαμνοψάλτης, ο κοκκινολαίμης, το αηδόνι, ο φοινίκουρος, ο καρβουνιάρης, ο σταχτοπετρόκλης, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, η γερακότσιχλα, ο μαυροσκούφης, ο βουνοτσιροβάκος, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο χρυσοβασιλίσκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, η καστανοπαπαδίτσα, ο αιγίθαλος, ο βραχοτσοπανάκος, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, η κίσσα, η κάργια, ο κόρακας, ο δεντροσπουργίτης, το φανέτο, η καρδερίνα, ο φλώρος, το λούγαρο, ο κοκκοθραύστης, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο και ο τσιφτάς.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από σαλαμάνδρες, φρύνους, δεντροβάτραχους, σβελτοβάτραχους, γραικοβάτραχους και βαλκανοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, αβλέφαρους, πρασινόσαυρες, τρανόσαυρες, τοιχογουστέρες, σιλιβούτια, νερόφιδα, σπιτόφιδα, σαΐτες, έφιους, στεφανοφόρους και οχιές. Από τα θηλαστικά στην περιοχή υπάρχουν λύκοι ενώ περιστασιακή είναι και η παρουσία από αρκούδες. Στα πιο ψηλά δάση ζούνε ζαρκάδια, ενώ στη λίμνη έχει παρατηρηθεί βίδρα. Άλλα είδη είναι οι αγριόγατες, οι αλεπούδες, οι αγριόχοιροι, οι σκίουροι, οι ασβοί, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι λαγοί, οι σκίουροι, οι δεντρομυωξοί και οι δασομυωξοί. Στη λίμνη έχει γίνει στο παρελθόν εμπλουτισμός με διάφορα είδη ψαριών -κυρίως κυπρίνους- και πολλοί είναι αυτοί που έρχονται να ψαρέψουν στις όχθες της.

 

Πως θα πάτε

Η Λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται 33 χιλιόμετρα νότια της Αργιθέας και 73 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας. Απέχει 377 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 280 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι πλαγιές που την περιβάλλουν είναι απότομες και ο πιο εύκολος δρόμος για να κατέβει κανείς στις όχθες της λίμνης είναι μέσω ενός μονοπατιού στα νότια της.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.26501312654486, Longitude:21.4947980086788)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών

Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο συναπάντημα τεσσάρων μεγάλων ποταμών και που χαρακτηρίζεται από τα όμορφα τοπία που δημιουργεί η γεωλογική ταυότητα της περιοχής στις όχθες της.

Τεχνητή Λίμνη Μόρνου

Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από τα νερά του Μόρνου και αγκαλιάζεται από δύο μεγάλους ορεινούς όγκους, στέκεται στην καρδιά της Ρούμελης, προσφέροντας προστασία και τροφή σε πολλά είδη της πανίδας.

Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου

Η λίμνη Πολυφύτου είναι μία μεγάλη τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί στο ρου του ποταμού Αλιάκμονα και κόβει στα δύο το νομό Κοζάνης στα ανατολικά του.

Λίμνη Πετρών

Μια όμορφη και ήσυχη λίμνη στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι πυκνοί καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν, η απουσία σημαντικών παραγόντων όχλησης και η πυκνή ομίχλη που συχνά την καλύπτει δημιουργούν ιδανικές συνθήκες καταφυγίου για πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.