Τεχνητή Λίμνη Λευκογείων

Photo Gallery

 

Mια μικρή τεχνητή λίμνη που είναι κρυμμένη ανάμεσα σε ένα μεγάλο δάσος φυλλοβόλων και σε ένα οροπέδιο της Μακεδονίας που εντυπωσιάζει από τα τοπία της και τους εκπρόσωπους της άγριας φύσης που φιλοξενεί. Η τεχνητή λίμνη Λευκογείων βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Δράμας πολύ κοντά στο χωριό Λευκόγεια. Απλώνεται στην ανατολική άκρη ενός οροπεδίου που περιβάλλεται από τους ήρεμους λόφους των βόρειων απολήξεων του Φαλακρού και των λόφων που απλώνονται νότια του Πέτρελικ της Βουλγαρίας. Λίγο πιο νότια βρίσκεται ο μεγάλος κάμπος του Νευροκοπίου στο οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή. Η λίμνη δημιουργήθηκε, μόλις το 1994, με σκοπό την συγκράτηση των νερών των ρεμάτων Μυλόρεμα και Κρυονέρι που πλημμύριζαν το οροπέδιο, αλλά και για τις ανάγκες ύδρευσης του οροπεδίου. Το φράγμα της που είναι φτιαγμένο από χώμα έχει μήκος 320 μέτρα. Η επιφάνεια της λίμνης είναι περίπου τα 900 στρέμματα, ο ωφέλιμος όγκος φτάνει τα 13.000.000 κ.μ. και η περίμετρος της καλύπτει μια έκταση 8,25 χλμ. Στις βορεινές όχθες δημιουργούνται όμορφα υγρολίβαδα, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης Λευκογείων είναι τα μικροσκοπικά φιόρδ και η δαντελωτή μορφολογία της ακτής. Οι δρόμοι που περιβάλλουν τη λίμνη είναι ελάχιστοι, ενώ στη γύρω περιοχή απλώνονται τεράστιες εκτάσεις από δασωμένους λόφους που συνεχίζουν μέχρι τα σύνορα. Έτσι περπατώντας κανείς γύρω από τη λίμνη Λευκογείων μπορεί να συναντήσει πολλά θαυμαστά είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Η δασική βλάστηση της περιοχής αποτελείται κυρίως από βελανιδιές διαφόρων ειδών που σε πολλά σημεία δημιουργούν υβρίδια. Ανάμεσα τους αναπτύσσονται πολλά ακόμα είδη φυλλοβόλων δέντρων, όπως σφενδάμια, πλατάνια, φτελιές, κρανιές, παλιούρια, γαύροι, κοκκορεβυθιές, λεπτοκαρυές και οστρυές, ενώ κοντά στις όχθες βγαίνουν ιτιές που όταν τα νερά πλημμυρίζουν δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο. Σημαντικά φυτά που βγαίνουν κοντά στη λίμνη είναι το Melampyrum cristatum, το Anthericum liliago και η φριτιλάρια Fritillaria pontica. Άλλα είδη είναι η Achillea clypeolata, το Arctium minus, η Aremonia agrimonoides, ο Astragalus monspessulanus, η Digitalis lanata, το Arum maculatum, η Euphorbia myrsinites, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides deltoides, η Ajuga chamaepitys, η Globularia bisnagarica, το Onosma heterophyllum, ο Stachys atherocalyx, το Verbascum densiflorum, ο Convolvulus holosericeus, το Erigeron acer, το Eupatorium cannabinum, το Jasione heldreichii, η Prunella vulgaris, η Digitalis viridiflora, τα υδροχαρή το Epilobium hirsutum και Epilobium angustifolium και η ορχιδέα Dactylorhiza saccifera.

Τα γύρω δάση φιλοξενούν πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας. Στη λίμνη συχνά σταθμεύουν κορμοράνοι, σταχτοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, φαλαρίδες, νερόκοτες, νανοβουτηχτάρια αλλά και μαύροι πελαργοί, ενώ στα κοντινά χωριά κάνουν τις φωλιές τους οι λευκοί πελαργοί. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε φιαδετοί, σφηκιάριδες, γερακίνες, χειμωνόκιρκοι, σαΐνια, ξεφτέρια, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, τυτούδες, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Άλλα πουλιά της περιοχής είναι οι σταρήθρες, οι φάσσες, τα ορτύκια, τα τρυγόνια, οι κούκκοι, οι τσίχλες, οι γερακότσιχλες, οι μπεκάτσες, οι κάργιες, τα χαβαρόνια, τα ψαρόνια, οι συκοφάγοι, οι χαλκοκουρούνες, τα γιδοβύζια και οι μελισσοφάγοι. Από τα μικροπούλια εδώ ζούνε θαμνοψάλτες, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινοτσιροβάκοι, θαμνοτσιροβάκοι, γαλαζοπαπαδίτσες, χρυσοβασιλίσκοι, κοκκινολαίμηδες, σταχτοσουσουράδες, λούγαρα, σκαθράκια, καρδερίνες, φλώροι, σταχτάρες, μιλτοχελίδονα, κοκκοθραύστες, τρυποφράχτες, δεντροτσοπανάκοι, τσιχλοποταμίδες, κ.ά.

Τα αμφίβια περιλαμβάνουν είδη, όπως σαλαμάνδρες, κοινούς τρίτωνες, χτενοτρίτωνες,  κοινούς φρύνους, πρασινόφρυνους, δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα αποτελείται από μεσογειακές χελώνες, γραικοχελώνες, κονάκια, τυφλίτες, πρασινόσαυρες, σαύρες του Ταύρου, στεφανοφόρους, εφιούς, λαφιάτες, σαπίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα, σαΐτες και κοινές οχιές. Στα πυκνά σημεία των δασών ζούνε λύκοι και ζαρκάδια, ενώ άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι τα κουνάβια, οι νυφίτσες, τα αγριογούρουνα, οι αγριόγατες, οι ασβοί, οι αλεπούδες, οι δασομυωξοί και οι σκίουροι. Στη λίμνη έχουν μεταφέρθει γριβάδια και υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε αρκετούς ψαράδες.

 

Πως θα πάτε

Η τεχνητή λίμνη Λευκογείων βρίσκεται μισό χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού, το οποίο απέχει 9 χλμ. από το Κάτω Νευροκόπι και 51 χλμ. από τη Δράμα. Στη λίμνη δεν υπάρχουν πολλοί χωματόδρομοι αλλά είναι πολύ εύκολο να περπατήσει κανείς στις όχθες της,
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.401500237994235, Longitude:23.91382152159963)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Κουρνά

Λίγο μετά τις ακτές του Κρητικού πελάγους κρύβεται η λίμνη Κουρνά, η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, η οποία συγκεντρώνει κάποαι ιδιαίτερα οικοτοπικά χαρακτηριστικά και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας της νήσου.

Λίμνη Βιστωνίδα

Μία από τις πιο ιδιαίτερες λίμνες της Ελλάδας με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτηριστικά, η οποία φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό πτηνών που την διαλέγουν για να ξεχειμωνιάσουν.

Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου

Μια μικρή και σχετικά άγνωστη λίμνη που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου κάμπου και που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικροί βιότοποι με παρουσία νερού μπορούν να συντηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Μπελέτσι

Μια μικρή λίμνη στους πρόποδες της Πάρνηθας που γύρω της αναπτύσσεται ένα ήρεμο δάσος με αξιόλογα φυτά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες αναψυχής και εξερεύνησης για μικρά παιδιά.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.