Δρακόλιμνη Σμόλικα

Photo Gallery

 

Η θρυλική «αντίζηλος» της δρακόλιμνης της Τύμφης απλώνεται ανάμεσα στις μεγάλες κορφές του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σε ένα αλπικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Η δρακόλιμνη του Σμόλικα ειναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας μετά τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας στη Τύμφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.160 μέτρα κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα (2.637 μ.). Η έκταση της κυμαίνεται από 4 μέχρι 6 στρέμματα, η περίμετρος της φτάνει τα 310 μέτρα, ενώ όπως την κοιτάει κανείς από ψηλά έχει σχήμα καρδιάς. Στα βλάχικα ονομάζεται «Λάκου-Βινίτου» που σημαίνει γαλάζια λίμνη, ενώ μια ακόμα βλάχικη ονομασία τής είναι Ντιβερλίγκα. Ο πυθμένας κοντά στις όχθες είναι κοκκινωπός, αλλά γενικά η λίμνη έχει γαλάζιο χρώμα κάτι που οφείλεται στο μάλλον μεγάλο βάθος της (δεν υπάρχει κάποια επίσημη μέτρηση). Η δρακόλιμνη του Σμόλικα σχετίζεται με πολλούς μύθους με κυρίαρχο αυτόν του δράκου που πολεμούσε με τον αντίπαλο δράκο της Τύμφης. Η εκδοχή του μύθου στα χωριά του Σμόλικα αναφέρει ότι μετά από συνεχείς μάχες ο δράκος του Σμόλικα νίκησε με ένα τέχνασμα, καθώς, ενώ ο δράκος της Τύμφης πετούσε πέτρες, ο αντίπαλος του πετούσε λίθους από αλάτι, τους οποίους κατάπινε ο εχθρός του και έτσι δίψασε και ήπιε τόσο πολύ νερό που έσκασε. Οι μύθοι συνεχίζουν ακόμα πιο σκοτεινοί. Μία παράδοση λέει ότι εδώ κατοικεί το κακό πνεύμα ενός τσομπάνου, ο οποίος πνίγηκε στη λίμνη μετά από ερωτική απογοήτευση, ενώ ένας άλλος μύθος μιλάει για ένα χρυσό κριάρι που έβγαινε από τα νερά και ζευγάρωνε με τις προβατίνες των κοπαδιών, μαγαρίζοντας τα ζωντανά και όταν οι τσομπάνηδες της περιοχής προσπάθησαν να το πιάσουν το κυνήγησαν στη λίμνη όπου έπεσαν και πνίγηκαν. Ο Κώστας Κρυστάλλης στο πεζογράφημα του για τις Δρακόλιμνες, αναφέρει για αυτή του Σμόλικα: «...το χρώμα του ύδατος της φαίνεται υποπράσινον, εμπνέον φρίκην και ανατριχίασιν. Τρέφει δε βατράχους και ιχθύς μεγάλους, μέλανας και δυσειδείς». Τα αλπικά λιβάδια και τα πυκνά δάση που διασχίζει κανείς μέχρι να φτάσει εδώ είναι από τις πιο άγριες περιοχές της Ελλάδας.

Τα σερπεντινικά πετρώματα που αναπτύσσονται γύρω από τη λίμνη είναι η αιτία για την παρουσία πολλών ασυνήθιστων ειδών της χλωρίδας. Μέχρι να φτάσει κανείς εδώ περνάει μέσα από υπέροχα δάση από μαύρα πεύκα, οξιές και έλατα, ενώ τα μόνα δέντρα που υψώνονται κοντά στη δρακόλιμνη είναι τα εντυπωσιακά ρόμπολα. Η γύρω περιοχή είναι ένας παράδεισος για όσους αγαπούν τα φυτά. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Alyssum smolikanum, το Cerastium smolikanum, ο Aconogonon alpinum, η Arenaria conferta serpentini, ο Cynoglottis barrelieri serpentinicola, η Gentiana lutea, η Pinguicula balcanica, η Gentiana asclepiadea, η Gentianella bulgarica, η Pedicularis graeca, το Sempervivum marmoreum, η σιληνή Silene melzheimeri, ο κρόκος Crocus veluchensis, το αγριογαρύφαλλο Dianthus integer minutiflorus και η Jovibarba heuffelii. Άλλα είδη είναι ο Astragalus tymphresteus, ο Dianthus sylvestris, η Gentiana verna balcanica, το Geranium subcaulescens, ο Narcissus poeticus, η Pedicularis petiolaris, η Potentilla aurea chrysocraspeda, το υδρόφυτο Sparganium angustifolium, ο Stachys alpina, η Tulipa australis, η Viola dukadjinica, η Aubrieta glabrescens, η φριτιλάρια Fritillaria epirotica και οι ορχιδέες Coeloglossum viride, Dactylorhiza baumanniana, D. sambucina και Orchis pallens.

Η ορνιθοπανίδα γύρω από τη δρακόλιμνη περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη των αλπικών περιοχών. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε μεγαλόπρεποι χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, σφηκιάριδες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα και πετρίτες. Από τα θαυμαστά πουλιά που προτιμούν τις ψηλές κορυφές, εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει πετροπέρδικες, χιονάδες, χιονοψάλτες, πυρροκότσυφες, χιονοκότσυφες, τοιχοδρόμους, χιονόστρουθους και χιονοτσίχλονα. Άλλα είδη είναι οι βουνοσταχτάρες, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι λευκονώτες δρυοκολάπτες, οι δεντροσταρήθρες, οι νεροκελάδες, οι φοινίκουροι, οι σταχτοπετρόκληδες, οι γερακότσιχλες, οι βουνοπαπαδίτσες, οι αετομάχοι, οι κιτρινοκαλιακούδες, τα κοράκια, τα φανέτα, οι κοκκοθραύστες, οι σταυρομύτες, τα βλαχοτσίχλονα, τα χρυσοτσίχλονα και τα βουνοτσίχλονα.

Στη λίμνη ζούνε αρκετοί αλπικοί τρίτωνες, ενώ έχουν αναφερθεί κατά καιρούς μαζικοί θάνατοι που οφείλονται στους κεραυνούς που πέφτουν σε μεγάλους αριθμούς, κάτι όμως που δεν επηρεάζει σε βάθος χρόνου τους πληθυσμούς. Εδώ ζούνε ακόμα κιτρινομπομπίνες, ενώ από τα ερπετά συναντάει κανείς τοιχογουστέρες, σαύρες της Ρούμελης, πρασινόσαυρες, σαύρες του Ταύρου και οχιές. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικό καταφύγιο για πολλά μεγάλα θηλαστικά, καθώς εδώ ζούνε αρκούδες, λύκοι, αγριόγιδα, ζαρκάδια και αγριόγατες σε υγιείς πληθυσμούς.
 
Φωτογραφία τοπίου: Άρης Λεονταρίτης
 
 

Πως θα πάτε

Για να πάτε στην δρακόλιμνη του Σμόλικα θα περπατήσετε σε μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές των βουνών μας. Διαλέξτε σαν σημείο αφετηρίας την Κόνιτσα. Από την Αθήνα θα φτάσετε στην Κόνιτσα, μέσω Ρίου-Αντιρρίου (510 χλμ.) και από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας και Εθνικής Οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων (295 χλμ.). Η πεζοπορία αρχίζει από διάφορα σημεία. Αρχικά από την Αγία Παρασκευή (παλιό Κεράσοβο) ξεκινάει ένα μονοπάτι με νότια κατεύθυνση, περνώντας από πανέμορφα δάση. Ένα άλλο μονοπάτι με βορινή κατεύθυνση ανεβαίνει από τις Πάδες προς την τοποθεσία Πάντε ελ Μπιζάνιο, απ’ όπου σε 1,5 ώρα περίπου φτάνει κανείς στη Μισοράχη (2.200 μ.) και λίγο μετά στη Δρακόλιμνη. Από εδώ αξίζει κανείς να ανεβεί μέχρι την ψηλότερη κορυφή (1,5 ώρα πορεία) απ’ όπου θα αντικρίσετε μια θαυμάσια θέα προς τη δρακόλιμνη.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.089215609290314, Longitude:20.909962029144253)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Τεχνητή Λίμνη Λευκογείων

Mια μικρή τεχνητή λίμνη που είναι κρυμμένη ανάμεσα σε ένα μεγάλο δάσος φυλλοβόλων και σε ένα οροπέδιο της Μακεδονίας που εντυπωσιάζει από τα τοπία της και τους εκπρόσωπους της άγριας φύσης που φιλοξενεί.

Λίμνη Τάκα

Ένας από τους πιο σημαντικούς εσωτερικούς υγροτόπους της Πελοποννήσου που παρότι με τα χρόνια έχει απολέσει την οικολογική του αξία, καταφέρνει να συγκεντρώνει, μέχρι και σήμερα, πολλά σπουδαία είδη της ορνιθοπανίδας.

Τεχνητή Λίμνη Δόξα

Μια τεχνητή ορεινή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται ο επιβλητικός όγκος της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας.

Λίμνη Άγρας-Βρυττών-Νησίου

Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από πολλά διαφορετικά στοιχεία (κανάλια, υγρολίβαδα, πηγές, καλαμιώνες, κ.ά.) και που φιλοξενεί έναν μεγάλο πλούτο από σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.