Λίμνη Τραπεζούντα

Photo Gallery

 

Μια μικρή λίμνη της Αρκαδίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα των εξορύξεων του λιγνήτη της Μεγαλόπολης και πλέον φιλοξενεί πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Προϊστορικά, όλη η λεκάνη της Μεγαλόπολης υπήρξε μια μεγάλη λίμνη με ελώδεις εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου, η βλάστηση γύρω και μέσα στη λίμνη υπήρξε ιδιαίτερα πλούσια και με τους αιώνες που πέρασαν τα φερτά υλικά των αρχαίων ποταμών καταβυθίστηκαν σε στρώσεις δημιουργώντας τους μεγάλους λιγνιτικούς ορίζοντες που απλώνονται στη περιοχή. Σήμερα στα ανατολικά της Μεγαλόπολης λειτουργούν τα ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων. Με την εξόρυξη του λιθάνθρακα εδώ και χρόνια δημιουργήθηκαν δεκάδες μικρές και μεγάλες γούβες, οι οποίες γέμισαν με νερό από τις βροχές αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μέσα στα όρια των ορυχείων υπάρχουν σήμερα πάνω από 30 μικρές λίμνες και λούτσες από τις οποίες μεγαλύτερη είναι η λίμνη Τραπεζούντα που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης, λίγες δεκάδες μέτρα ανατολικά των χωριών Μαυρία και Κυπαρρισία. Το πρόσφατο όνομα της λίμνης δόθηκε από την αρχαία Τραπεζούντα, τα ερείπια της οποίας απλώνονται στις δυτικές της όχθες. Η λίμνη αναφέρεται και ως Παρράσια λίμνη, καθώς εδώ απλωνόταν η ομηρική «Παρρασία χώρα». Το μέγεθος της λίμνης Τραπεζούντα φτάνει μέχρι τα 600 στρέμματα, η περίμετρος της τα 5,3 χλμ. ενώ το μέγιστο βάθος της είναι 30 μέτρα. Στα δυτικά της υψώνεται το Λύκαιο όρος και πολύ κοντά, στα αντολικά, της κυλάει ο Αλφειός ποταμός. Υπάρχουν σκέψεις αποστράγγισης της λίμνης, καθώς πρόκειται για ένα ενεργό ορυχείο με πάνω από 500.000 τόνους λιγνίτη. Παρόλα αυτά και μέχρι να παρθεί η απόφαση που θα την εξαφανίσει πάλι, η λίμνη Τραπεζούντα φιλοξενεί, ιδιαίτερα κατά τις μεταναστεύσεις και την χειμερινή περίοδο, πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο και ένα ιδανικό βιότοπο για να ξεκουραστούν.
 
Η όψη της λίμνης δεν παραπέμπει σε ένα άγριο φυσικό τόπο, καθώς οι όχθες της είναι γυμνές και μαύρες από τον λιγνήτη. Εν τούτοις η βλάστηση που ξεκινάει λίγα μέτρα από τις όχθες διατηρεί όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την χλωρίδα της κεντρικής Αρκαδίας. Κυρίαρχα είδη της περιοχής είναι το πουρνάρι, η αγριοαμυγδαλιά, η χαλέπιος πεύκη, το σκίνο, η αγριοδαμασκηνιά, η γκορτσιά, η κοκορεβυθιά, η κουμαριά και διάφορες αγριοτριανταφυλλιές και βατομουριές. Κοντά στις όχθες και στα γύρω χωράφια βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη, όπως η κενταύρια Centaurea achaia, ο Adonis flammeus, η Aristolochia elongata, η Alkanna tinctoria, η Dittrichia viscosa, το κολχικό Colchicum cupani, το Lythrum salicaria, η βιόλα Viola aetolica, το αγριόσκορδο Allium roseum, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, η Bellevalia dubia, η ίριδα Iris unguicularis, το ορνιθόγαλο Ornithogalum nutans, η καμπανούλα Campanula spatulata topaliana και οι ορχιδέες Spiranthes spiralis, Anacamptis pyramidalis, A. coriophora fragrans, Ophrys heldreichii, O. mammosa, O. spruneri και O. lutea.

Η λίμνη Τραπεζούντα έχει με τα χρόνια γίνει ένας μικρός παράδεισος για την ορνιθοπανίδα και η περίπτωση της αποδεικνύει ότι ακόμα και αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη από βιομηχανίες, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο καθαρό νερό και αμέσως λειτουργεί σαν μαγνήτης για την άγρια ζωή. Στην περιοχή συναντώνται πολλά αρπακτικά, όπως φιδαετοί, καλαμόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, σπάνια κιρκινέζια, τυτούδες και κουκουβάγιες. Από τα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά ξεχωρίζουν ο σταχτοτσικνιάς, ο μικροτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, η πρασινοκέφαλη πάπια, ο καπακλής, η φαλαρίδα και ο καλαμοκανάς. Άλλα πουλιά που εμφανίζονται στη περιοχή είναι οι καρδερίνες, οι αιγίθαλοι, οι χρυσοβασιλίσκοι, οι μικρογαλιάντρες, οι τσιφτάδες, οι αετομάχοι, οι φλώροι, τα λούγαρα, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι κοκκινολαίμηδες, οι μαυροτσιροβάκοι και οι κοκκινοτσιροβάκοι.

Η ερπετοπανίδα αποτελείται από είδη, όπως πελοποννησιακές γουστέρες, γραικόσαυρες, μοραϊτόσαυρες, τρανόσαυρες, σαπίτες, νερόφιδα, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές, λαφιάτες και οχιές. Από τα θηλαστικά εδώ απαντώνται είναι αγριόχοιροι, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί και ο σκαντζόχοιροι, ενώ πολύ σημαντική είναι η περιστασιακή εμφάνιση τσακαλιών.
 
 

Πως θα πάτε

Για να φτάσετε στη λίμνη Τραπεζούντα θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό που συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Ανδρίτσαινα. Λίγο μετά το χωρίο Κατσίμπαλης και πριν το χωριό Καρβουνάρης κάντε αριστερά στον χωματόδρομο που φτάνει κοντά στη λίμνη. Από εκεί θα πρέπει να περπατήσετε λίγα μέτρα μέχρι να φτάσετε στις όχθες. Χρειάζεται προσοχή για να μην μπείτε στον μικρό λαβύρινθο από δρόμους που βρίσκονται μέσα στα ορυχεία. Αν βέβαια σας αρέσει η περιπέτεια θα ανακαλύψετε γύρω από τη Θώκνια και πολλές ακόμα μικρές λούτσες. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να σας προσεγγίσουν οι φύλακες των ορυχείων, καθώς πολλοί κλέβουν παλιό μηχανολογικό εξοπλισμό και τον πουλάνε για παλιοσίδερα. Η λίμνη απέχει 11 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται στα 195 χλμ. από την Αθήνα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.45485973778616, Longitude:22.07356867282101)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Χειμαδίτιδα

Μια μεγάλη και ρηχή λίμνη της Βόρειας Ελλάδας, η οποία διακρίνεται για το ήπιο κλίμα και την απουσία μεγάλων παραλίμνιων οικισμών, προσελκύοντας έτσι πολλά σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Τεχνητή Λίμνη Δόξα

Μια τεχνητή ορεινή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται ο επιβλητικός όγκος της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας.

Λίμνη Ζαραβίνα

Η μικρή λίμνη της Ζαραβίνας με τα πολλά ονόματα ξεφυτρώνει ανάμεσα στους ήρεμους λόφους του Πωγωνίου, ανάμεσα στα δρυοδάση και τα λιβάδια που απλώνονται στα βορειοδυτικά της Ηπείρου.

Λίμνη Παμβώτιδα

Η θρυλική και ιστορική Παμβώτιδα, η λίμνη της πόλης των Ιωαννίνων, καταφέρνει ακόμα και σήμερα και μετά από χρόνια περιβαλλοντικής υποβάθμισης να συγκεντρώνει πολλά θαυμαστά είδη της πανίδας.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.