Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών

Photo Gallery

 

Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο συναπάντημα τεσσάρων μεγάλων ποταμών και που χαρακτηρίζεται από τα όμορφα τοπία που δημιουργεί η γεωλογική ταυότητα της περιοχής στις όχθες της. Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1966, σε μια περιοχή όπου συνέρρεαν οι ποταμοί Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός και Τρικεριώτης. Στα βόρεια της καταλήγει ο Αχελώος ερχόμενος από τη Πίνδο, ενώ οι άλλοι τρεις ποταμοί καταλήγουν από τα ανατολικά κατεβαίνοντας από τα βουνά της Ευρυτανίας. Το μέγεθος της είναι κοντά στα 77,5 τ.χλμ., οι ακτογραμμή φτάνει τα 90 χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 282 μέτρων. Η χωρητικότητα της λίμνης είναι 4.750.000.000 κ.μ. νερού, μαζεύοντας τα νερά μιας τεράστιας λεκάνης απορροής, με επιφάνεια 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το φράγμα, που βρίσκεται στα νότια της λίμνης κοντά στα Κρεμαστά Συκιάς και κάτω από τον λόφο Ψωριάρικο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης με ύψος 160 μέτρων, μήκος 457 μέτρων και πλάτος στη βάση 670 μ. Το φράγμα κατασκευάστηκε πάνω σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου ο θρύλος λέει ότι ο ήρωας Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη για να γλυτώσει από τους Τούρκους και έτσι η θέση πήρε την ονομασία το «Πήδημα του Κατσαντώνη». Στη βάση τους φράγματος βρίσκεται ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών, ο οποίος εξασφαλίζει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα νερά της λίμνης οδηγούνται μέσω τεσσάρων αγωγών (με ισχύ 109 MW ο καθένας) σε τέσσερις υδροστρόβιλους.

Η ιστορία της λίμνης έχει συνδεθεί και με ένα μικρό ξεριζωμό, κάθως πίσω στη δεκαετία του ‘60, πολλοί κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρδην τα χωριά τους που κατακλύστηκαν. Συνολικά πάνω απο 15 χωριά και οικισμοί χάθηκαν, όπως ο Άγιος Βασίλης, τα Σίδερα, ο Μαυριάς, η Επισκοπή, και μαζί τους το βυζαντινό μοναστήρι της Επισκοπής του 8ου αιώνα, το γεφύρι του Μανώλη που για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη και η πηγή της Μαρδάχας, η μοναδική πηγή του Αχελώου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαζί τους χάθηκες και το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι της Τατάρνας που βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα της Επισκοπής που ενώνει τους δύο νομούς.

Γύρω από τη λίμνη απλώνεται η μακία βλάστηση, με κυρίαρχα είδη το πουρνάρι, το φιλλύκι, την κουμαριά, τον φράξο, τον κράταιγο και την κουτσουπιά, ενώ από τα μεγάλα δέντρα συναντάει κανείς διάφορες βελανιδιές, λίγες καστανιές, σφενδάμια και πλατάνια. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη, όπως το Galium absurdum, την νεραγκούλα Primula vulgaris, την Daphne oleoides, την Asperula aristata thessala, την καμπανούλα Campanula radicosa, το Biarum tenuifolium, το αγριογαρύφαλλο Dianthus viscidus, το Erysimum cephalonicum, την Linaria genistifolia, το Sedum album, τον κρόκο Crocus hadriaticus, το Delphinium fissum, την Euphorbia deflexa, την Romulea bulbocodium, το κολχικό Colchicum boissieri, την κενταύρια Centaurea salonitana και τις ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Epipactis helleborine, Orchis morio, Ophrys zeusii, O. spruneri και O. mammosa.

Λόγω του μεγέθους της, της μεγάλης ακτογραμμής και των πολλών βιοτόπων, η λίμνη των Κρεμαστών φιλοξενεί και πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Την περιοχή επισκέπτονται συχνά μεγάλα αρπακτικά, όπως γερακίνες, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, καλαμόκιρκοι, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, χρυσογέρακα, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Στα νερά της λίμνης ζούνε αλκυόνες, νανοβουτηχτάρια, σκουφοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, φαλαρίδες, νερόκοτες, καστανοκέφαλοι γλάροι, πρασινοκέφαλες πάπιες, χουλιαρόπαπιες, κιρκίρια, σαρσέλες, βουβόκυκνοι, κορμοράνοι, κ.ά. Στα γύρω δάση και στους λόφους ζούνε βραχοτσοπανάκοι, καστανοπαπαδίτσες, φρυγανοτσίχλονα, σιρλοτσίχλονα, σταρήθρες, δεντροσταρήθρες, ορτύκια, μελισσοφάγοι, κούκοι, φάσσες, κιτρινοσουσουράδες, τρυγόνια, μπεκάτσες, τσίχλες, γερακότσιχλες, κίσσες, γιδοβύζια, κοκκινοκεφαλάδες, αετομάχοι, μαυρολαίμηδες, σκαθράκια, λούγαρα, διάφοροι δρυοκολάπτες, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως σαλαμάνδρες, κοινούς τρίτωνες, γραικοβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, κιτρινομπομπίνες, μεσογειακές χελώνες, αβλέφαρους, τρανόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαύρες της Ρούμελης, νερόφιδα, λιμνόφιδα, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα, σαΐτες και οχιές. Από τα θηλαστικά περιστασιακή είναι η παρουσία από λύκους, αγριόγατες και ζαρκάδια ενώ τα πιο συχνά είδη είναι οι βίδρες, οι αλεπούδες, οι αγριόχοιροι, οι σκίουροι, οι ασβοί, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι λαγοί, οι δεντρομυωξοί, οι δασομυωξοί, οι σκαντζόχοιροι και διάφορα είδη νυχτερίδων.

Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει διάφορα είδη των μεγάλων ποταμών που εκβάλλουν σε αυτήν. Από αυτά ξεχωρίζουν τα χέλια (Anguilla anguilla), οι πεταλούδες (Carassius gibelio), οι κυπρίνοι (Cyprinus carpio), οι πελοποννησιακές μπριάνες (Barbus peloponnesius), οι κορήγονοι (Coregonus lavaretus), οι χορτοφάγοι κυπρίνοι (Ctenopharyngodon idella), οι ασημοκυπρίνοι (Hypophthalmichthys molitrix), τα ηλιόψαρα (Lepomis gibbosus), οι ψευδορασμπόρες (Pseudorasbora parva), οι τσερούκλες (Scardinius acarnanicus), τα γλανίδια (Silurus aristotelis), οι γουλιανοί (Silurus glanis), κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.limnikremaston.gr
 
 

Πως θα πάτε

Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών απέχει 56 χλμ. από το Καρπενήσι, 80 χλμ. από το Αγρίνιο, 344 χλμ. από την Αθήνα και 430 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλά χωριά με ξενώνες, ενώ από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεδθεί κανείς είναι οι εκβολές των ποταμών.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.89984734286212, Longitude:21.53208428546236)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Χειμαδίτιδα

Μια μεγάλη και ρηχή λίμνη της Βόρειας Ελλάδας, η οποία διακρίνεται για το ήπιο κλίμα και την απουσία μεγάλων παραλίμνιων οικισμών, προσελκύοντας έτσι πολλά σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Κουρνά

Λίγο μετά τις ακτές του Κρητικού πελάγους κρύβεται η λίμνη Κουρνά, η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, η οποία συγκεντρώνει κάποαι ιδιαίτερα οικοτοπικά χαρακτηριστικά και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας της νήσου.

Τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα

Μια ορεινή και μεγάλη τεχνητή λίμνη που εντυπωσιάζει με την δαντελωτή ακτογραμμή της και που μαζί με την γύρω οργιώδη βλάστηση δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο, προσφέροντας ζωή σε δεκάδες είδη των δασών και των λιμνών.

Λίμνη Πετρών

Μια όμορφη και ήσυχη λίμνη στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι πυκνοί καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν, η απουσία σημαντικών παραγόντων όχλησης και η πυκνή ομίχλη που συχνά την καλύπτει δημιουργούν ιδανικές συνθήκες καταφυγίου για πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.