Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα

Photo Gallery

 

Η τεχνητή λίμνη του ποταμού Λάδωνα είναι μια όμορφη λίμνη που απλώνεται οφιοειδώς στις ημιορεινές πλαγιές της κεντρικής Πελοποννήσου, προσφέροντας ιδανικό τόπο ξεκούρασης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα και αποτελεί τμήμα της λεκάνης απορροής του Αλφειού, παραπόταμος του οποίου είναι ο Λάδωνας, από τα νερά του οποίου τροφοδοτείται. Στα βόρεια της απλώνεται παράλληλα το Αφροδίσιο όρος και στα νότια της βρίσκονται τα Λαγκαδινά βουνά. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1955 με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος, ύψους 58 μέτρων, στη θέση «Πήδημα», σε υψόμετρο 420 μέτρων. Είναι ενδιαφέρον ότι το φράγμα κατασκευάστηκε από ιταλική εταιρεία στα πλαίσια των ιταλικών πολεμικών επανορθώσεων. Η έκταση της λίμνης μεταβάλλεται και καλύπτει μια επιφάνεια από 800 εώς 4.000 στρέμματα, έχει μήκος 15 χλμ. και το μέγιστο βάθος της κοντά στο φράγμα κυμαίνεται από 30 εώς 50 μέτρα. Απλώνεται από τα δυτικά στα ανατολικά σε ένα οφιοειδές σχήμα δημιουργώντας έτσι πανέμορφα τοπία με τις δασωμένες πλαγιές να καταλήγουν σε δαντελωτές κοκκινόχρωμες ακτές με μικρούς όρμους. Στα δυτικά της βρίσκεται το διάσημο «γεφύρι της Κυράς» που επέτρεπε παλιότερα το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη, με μήκος 56 μ. και πλάτος 2 μ., και το οποίο πλέον, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης. Γύρω από τη λίμνη του Λάδωνα απλώνονται πολλά πανέμορφα γορτυνιακά χωριά: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή και Θεόκτιστο. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα διακρίνεται για τα πανέμορφα τοπία που σχηματίζει, ενώ οι δυνατότητες παρατήρησης της ορνιθοπανίδας και εξερεύνησης στις πλαγιές για σπάνια φυτά είναι πολλές.

Η λίμνη αγγίζει τους πυκνόφυτους λόφους, με τα πουρνάρια και τις κουμαριές να φτάνουν μέχρι τις όχθες. Γύρω από τη λίμνη υψώνονται πλατάνια, μεγάλες ασημοϊτιές, σφενδάμια, λεύκες και σκλήθρα. Η υδρόβια βλάστηση της λίμνης είναι περιορισµένη και περιλαµβάνει μόνο τα υδρόφιλα είδη Juncus inflexus και Potamogeton nodosus. Λίγα μέτρα όμως πάνω από τη λίμνη ανάμεσα στα πουρνάρια, φυτρώνουν δεκάδες σπάνια είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν η φριτιλάρια Fritillaria graeca στις κοντινές πλαγιές, η ίριδα Iris unguicularis, η τουλίπα Tulipa orphanidea στα διπλανά χωράφια, το αγριόσκορδο Allium roseum, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, το Linum pubescens, το κολχικό Colchicum parlatoris, η Bellevalia dubia, ο Astragalus monspessulanus, η βιόλα Viola aetolica, οι κρόκοι Crocus boryi, C. niveus, το εαρινό κυκλάμινο Cyclamen repandum, το λυχναράκι Aristolochia elongata, η Veronica chamaedrys και οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Α. papillionacea, Orchis simia, O. italica, O. pauciflora, O. quadripunctata, Limodorum abortivum, Serapias lingua, Ophrys mammosa, O. attica O. leucadica, O. bombyliflora, O. grammica και O. apifera.

Ο ρόλος της λίμνης Λάδωνα ως σταθμού ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας είναι πολύ σημαντικός. Συχνά εδώ σταθμεύουν πολλά υδρόβια και παρυδάτια είδη, όπως κορμοράνοι, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, αλκυόνες, ακτίτες, νερόκοτες, φαλαρίδες, νανοβουτηχτάρια και διάφορα παπιά, όπως κιρκίρια, καπακλήδες και σαρσέλες. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι γερακίνες, οι φιδαετοί, τα βραχοκιρκίνεζα, τα ξεφτέρια, οι πετρίτες, οι κουκουβάγιες και οι μπούφοι. Άλλα κοινά είδη των δασών και των μικρών πεδιάδων γύρω από τη λίμνη είναι οι δεντροτσοπανάκοι, οι δεντροβάτες, οι σταχτοσουσουράδες, οι κάργιες, οι κίσσες, τα τρυγώνια, οι τσίχλες, τα σιρλοτσίχλονα, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι αετομάχοι, τα αηδόνια, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι μαυρομυγοχάφτες, τα λούγαρα και οι καρδερίνες.

Από την ερπετοπανίδα, ξεχωρίζει η παρουσία τεσσάρων ειδών σαύρας της Πελοποννήσου: πελοποννησιακό κονάκι, γραικόσαυρα, πελοποννησιακή γουστέρα και μοραϊτόσαυρα. Στην περιοχή ζουν επίσης πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, κρασπεδοχελώνες, τρανόσαυρες, σαμιαμίδια, δεντρογαλιές, λαφιάτες, σαπίτες, αγιόφιδα, νερόφιδα και οχιές. Στη λίμνη κυνηγάνε ακόμα βίδρες, ενώ στα γύρω δάση απαντά κανείς, αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αγριογούρουνα, δασομυωξούς και τον σπάνιο κρικετό (Cricetullus migratorius). Στη γύρω περιοχή πιστεύεται ότι ακόμα ζούνε μικροί αριθμοί από τσακάλια.

Τα νερά της λίμνης φιλοξενούν και μια πλούσια ιχθυοπανίδα. Εδώ ζουν το γριβάδι (Cyprinus carpio), η λιάρα (Telestes pleurobipunctatus), η πεταλούδα (Carassius gιbelio) και η πελοποννησιακή μπριάνα (Barbus peloponnesius). Τα νερά της λίμνης έχουν εμπλουτιστεί και με αλλόχθονα είδη, όπως ο χορτοφάγος κυπρίνος (Ctenopharygodon idella), ο ασημοκυπρίνος (Hypophthalmicthys molitrix), το ηλιόψαρο (Lepomis gibbosus) και η αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss).


 

Πως θα πάτε

Η πιο γρήγορη αλλά και όμορφη διαδρομή προς τη λίμνη είναι από τα Τρόπαια τα οποία απέχουν 225 χλμ. από την Αθήνα, σε μια πορεία που περνάει διαδοχικά από Βυτίνα, Λαγκάδια και Σταυροδρόμι. Από τα Τρόπαια το φράγμα της λίμνης απέχει 10 χλμ.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.7612716771291, Longitude:22.004485697433438)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Ζορίκα

Η Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και τελείως παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων.

Λίμνη Ζαραβίνα

Η μικρή λίμνη της Ζαραβίνας με τα πολλά ονόματα ξεφυτρώνει ανάμεσα στους ήρεμους λόφους του Πωγωνίου, ανάμεσα στα δρυοδάση και τα λιβάδια που απλώνονται στα βορειοδυτικά της Ηπείρου.

Τεχνητή Λίμνη Δόξα

Μια τεχνητή ορεινή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται ο επιβλητικός όγκος της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας.

Φραγμολίμνες Βαθές Ικαρίας

Δύο μικρές τεχνητές λίμνες που περιβάλλονται από πευκοδάση και αποτελούν ένα ακόμα από τα πολλά, ειδυλλιακά αξιοθέατα της μοναδικής Ικαρίας.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.