Λίμνη Μπελέτσι

Photo Gallery

 

Μια μικρή λίμνη στους πρόποδες της Πάρνηθας που γύρω της αναπτύσσεται ένα ήρεμο δάσος με αξιόλογα φυτά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες αναψυχής και εξερεύνησης για μικρά παιδιά. Η λίμνη πήρε το όνομα της από την κορυφή Μπελέτσι που υψώνεται στα βόρεια της και παλιότερα ονομαζόταν «Λίμνη της Κίρκης», αλλά και «Κιθάρα» λόγω του σχήματος της. Ως «Λίμνη Μπελέτσι» αναφερότανε μια δεύτερη λίμνη που βρίσκετε λίγο βορειότερα πίσω από τον αυχένα της κορφής. Με τον καιρό όμως η λίμνη Κίρκη, καθώς ήταν πιο επισκέψιμη και ορατή, πήρε το όνομα της γειτόνισσας της. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας, στην περιοχή που βρίσκετε το διάσημο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Γύρω της αναπτύσσεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ 1972-75 από επιχωματώσεις, οι οποίες έγιναν κατά τη διάνοιξη οδικού και δασικού δικτύου, εγκλωβίζοντας έτσι τα νερά από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στη περιοχή. Η λίμνη έχει διάμετρο περίπου 130 μέτρων και μέγιστο βάθος 5 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 6 στρέμματα. Η πρόσβαση είναι εύκολη ενώ το δάσος που απλώνεται γύρω της εξακολουθεί να διατηρεί μέσα του πολλά από τα χλωριδικά «διαμάντια» της Πάρνηθας.

Η λίμνη περιβάλλεται από ένα πευκόδασος, ενώ στις όχθες της έχουν φυτευθεί πλατάνια. Τα πεύκα καθώς ανεβαίνουν προς τη κορυφή Μπελέτσι αναμειγνύονται με μεγάλες βελανιδιές. Πουρνάρια, κουμαριές, μυρτιές, σχίνα και φυλίκια συνυπάρχουν, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο βοριοανατολικά, πάνω στην κορφή, αναπτύσσονται μικροί θαμνώνες. Γύρω από τη λίμνη Μπελέτσι συναντά κανείς πολλά από τα σπάνια φυτά της Πάρνηθας. Από αυτά σημαντικότερα είναι η φριτιλάρια Fritillaria graeca, ο ενδημικός κρόκος Crocus sieberi attica, η κενταύρια Centaurea attica, η ίριδα Iris attica, η ενδημική Alkanna graeca baeotica, η ανεμώνη Anemone blanda, η Lomelosia hymettia, o αστράγαλος Astragalus monspessulanus, το κολχικό Colchicum bivonae, η καμπανούλα Campanula spatulata spruneriana, το επιλόμπιο Epilobium anguistifolium και πολλές ορχιδέες, όπως οι Epipactis helleborine, Anacamptis pyramidalis, Spiranthes spiralis, Orchis anthropophorum, O. provincialis, Ophrys attica, O. leochroma, O. leucadica, O. perpusilla και O. iricolor.

Η λίμνη αποτελεί τόπο ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για πολλά πουλιά. Μόνιμα στη λίμνη βρίσκονται κύκνοι και οικόσιτα παπιά και χήνες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της νυφόπαπιας (Aix sponsa), ενός είδους της Αμερικής που έχει δραπετεύσει από αιχμαλωσία και έχει προσαρμοστεί εδώ και χρόνια στη λίμνη. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα την επισκέπτονται αλκυόνες και κορμοράνοι. Από τα αρπακτικά μπορεί να συναντήσει κανείς γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, ξεφτέρια, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται από πυρροβασιλίσκους, γιδοβύζια, τσαλαπετεινούς, τσίχλες, γαλαζοπαπαδίτσες, καλόγερους αιγίθαλους, ελατοπαπαδίτσες, σταχτοπετρόκληδες, φοινίκουρους, σιρλοτσίχλονα, αετομάχους, φανέτα, μυγοχάφτες, καστανολαίμηδες, καρδερίνες, φλώρους, σπίνους, κ.ά.

Στην ερπετοπανίδα περιλαμβάνονται βαλκανοβάτραχοι, πρασινόφρυνοι, κρασπεδωτές χελώνες, σιλιβούτια, λιακόνια, κυρτοδάκτυλοι, πρασινόσαυρες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και νερόφιδα. Μέσα στη λίμνη υπάρχουν πολλές κοκκινοχοιράδες (Trachemys scripta). Πρόκειται για τις νεροχελώνες με τα κόκκινα μάγουλα με καταγωγή από τη Β. Αμερική και που δυστυχώς ακόμα πουλιούνται σε κάποια pet shops με αποτέλεσμα πολλοί ασυνείδητοι να τις απελευθερώνουν στη φύση, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του οικοσυστήματος. Από τη μεριά των θηλαστικών, τα ελάφια της Πάρνηθας επισκέπτονται αραιά την περιοχή, ενώ η πανίδα συμπληρώνεται με αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες και λαγούς. Είναι ενδιαφέρον ότι στα νερά της λίμνης ζούνε τρία είδη ψαριών, προφανώς από εμπλουτισμό, το σκαρούνι (Luciobarbus graecus), η καλαμίθρα (Scardinius graecus) και το χέλι. Τέλος στον πυθμένα ζει ένα σημαντικό δίθυρο μαλάκιο, το Unio pictorum.

Η λίμνη Μπελέτσι είναι ιδανικός τόπος για εξερεύνηση με παιδιά. Πουλιά, λουλούδια, χελώνες, ψάρια, πεταλούδες και πολλά μικρά έντομα, είναι παντού γύρω από τη λίμνη. Και αν τα παιδιά βαρεθούν υπάρχει μια όμορφη παιδική χαρά στη φύση ακριβώς δίπλα.

 

Πως θα πάτε

Η λίμνη απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Βγαίνετε στην έξοδο Αφιδνών προς Αφίδνες και συνεχίζετε μέχρι που συναντάτε την κωμόπολη στο δεξί σας χέρι. Συνεχίζετε στην άσφαλτο που ανεβαίνει προς τα βορειοδυτικά πάνω στην οδό Αγίας Τριάδας. Ο δρόμος μετά από λίγα χιλιόμετρα θα σας βγάλει στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, απ’ όπου λίγο μετά θα συναντήσετε ταμπέλα προς τη λίμνη.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.21296958916552, Longitude:23.805012375995602)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου

Μια μικρή και σχετικά άγνωστη λίμνη που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου κάμπου και που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικροί βιότοποι με παρουσία νερού μπορούν να συντηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Τσιβλού

Μια μικρή, ορεινή λίμνη στις ρίζες του Χελμού που δημιουργήθηκε, πριν από έναν αιώνα, κάτω από ασυνήθιστες περιστάσεις και πλέον αποτελεί ένα ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη της πανίδας.

Λίμνη Ζορίκα

Η Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και τελείως παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων.

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Η θρυλική «αντίζηλος» της δρακόλιμνης της Τύμφης απλώνεται ανάμεσα στις μεγάλες κορφές του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σε ένα αλπικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.