Λίμνη Πετρών

Photo Gallery

 

Μια όμορφη και ήσυχη λίμνη στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι πυκνοί καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν, η απουσία σημαντικών παραγόντων όχλησης και η πυκνή ομίχλη που συχνά την καλύπτει δημιουργούν ιδανικές συνθήκες καταφυγίου για πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη. Άλλη ονομασία της λίμνης είναι λίμνη Αμυνταίου, από την πόλη που απλώνεται στα νότια λίγο μετά τις όχθες της, αλλά και Πέτερσκο και Σόροβιτς, παλιές σλαβικές ονομασίες. Η λίμνη Πετρών βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας και είναι μία από τις τέσσερις λίμνες που απλώνονται στην υδρολογική λεκάνη της Εορδαίας, ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο. Απλώνεται στη σκιά του όρους Βόρας και δέχεται νερά από τη Χειμαδίτιδα μέσα από το ρέμα Αμύντα, ενώ ενώνεται μέσω διώρυγας και καναλιού με την κοντινή της (μόλις 3 χλμ. απόσταση) λίμνη Βεγορίτιδα στην οποία καταλήγουν τα δικά της νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 527 μέτρων και καλύπτει μία έκταση 10 τετρ. χλμ. Πρόκειται για μια αβαθή λίμνη με μέγιστο βάθος τα 5 μέτρα και μέσο βάθος τα 2,6 μέτρα, η οποία συχνά παγώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι καρδιόσχημη με μήκος ακτών που φτάνει τα 13,5 χλμ. Στα βόρεια της αναπτύσσονται λόφοι ενώ στα νότια, λίγο μετά τις όχθες της ξεκινάνε τα χωράφια με τις καλλιέργειες της περιοχής. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά τοπωνύμια που αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείται από πολύ παλιά, ενώ στα δυτικά της είναι χτισμένο το παραλίμνιο χωριό των Πετρών. Η λίμνη δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα γεωργικά απόβλητα, αλλά και τα αστικά λύματα του Αμυνταίου και των Πετρών και αποτελεί εδώ και χρόνια μια ευτροφική λίμνη. Επιπλέον οι γεωτρήσεις έχουν μειώσει τη στάθμη της, ενώ το κάψιμο των καλαμιώνων που την περιβάλλουν και η μετατροπή των καμένων εκτάσεων σε χωράφια, σιγά-σιγά την «εξαφανίζουν». Παρόλα αυτά η λίμνη Πετρών σφύζει από ζωή.

Οι ασβεστολιθικοί λόφοι γύρω από τη λίμνη είναι γυμνοί και μόνο στα ρέματα που καταλήγουν σε αυτή αναπτύσσεται μια πιο πυκνή βλάστηση. Ολόγυρα της λίμνης αναπτύσσονται πυκνοί καλαμιώνες του είδους Phragmites australis μέσα στους οποίους βρίσκουν προστασία πολλά πουλιά. Στα νότια της λίμνης σχηματίζεται μια μεγάλη έκταση υγρών λιβαδιών τα οποία πλημμυρίζουν με νερό το χειμώνα και την άνοιξη και διατηρούν την κατάλληλη στάθμη το καλοκαίρι, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή πολλών ειδών αμφιβίων και ψαριών. Γύρω από τη λίμνη υψώνονται μοναχικές ιτιές και σκλήθρα. Η υδροχαρής και υδρόβια βλάστηση περιλαμβάνει 42 είδη, όπως τα βούρλα Typha angustifolia, τον Schoenoplextus pectinatus, τη Vallisneria spiralis, τη Najas marina, το Myriophyllum spicatum, το Polygonum amphibium, τη Zannichelia palustris, τη Lemna trisulca, τον Potamogeton pectinatus, τη Chara hispida, την Utricularia vulgaris, το ελόφυτο Boblboschoenus maritimus, το Alisma plantago aquatica, κ.ά.

Η λίμνη Πετρών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας. Εδώ ζούνε και διαχειμάζουν κοντά στα 130 είδη. Σημαντική είναι η αναπαραγωγική αποικία της λαγγόνας, μία από τις τρεις μεγαλύτερες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης σημαντική είναι η αναπαραγωγή στη λίμνη της σπάνιας βαλτόπαπιας. Πάνω από τη λίμνη συχνά πετάει ο σπάνιος θαλασσαετός, ενώ περιστασιακά στα λιβάδια γύρω της σταθμεύει η νανόχηνα. Στους καλαμιώνες και στα δέντρα αναπαράγονται ερωδιοί (λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυκτοκόρακες και σταχτοτσικνιάδες), ενώ έχει παρατηρηθεί το φώλιασμα του σπάνιου χρυσογέρακου. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε κραυγαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, νανογέρακα, ξεφτέρια, σπάνιοι βαλτόμπουφοι, κ.ά. Από χήνες και άλλα παπιά συναντά κανείς σταχτόχηνες, βαρβάρες, γκισάρια, βουκεφάλες, καπακλήδες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, φερεντίνια, μαυροκέφαλες πάπιες, και πρασινοκέφαλες πάπιες. Άλλα είδη που συμπληρώνουν την ορνιθοπανίδα είναι: αργυροπελεκάνοι, λευκοπελαργοί, χαλκόκοτες, κύκνοι, σκουφοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια, αλκυόνες, πορφυροτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, μαχητές, νανοσκαλίδρες, δρεπανοσκαλίδρες, μπεκατσίνια, κοκκινοσκέληδες, φαλαρίδες, αργυρογλάρονα, ποταμογλάρονα, χαλκοκουρούνες, κούκοι, τσιχλοποταμίδες και διπλοκεφαλάδες.

Τα αμφίβια της λίμνης και της γύρω περιοχής περιλαμβάνουν σαλαμάνδρες, λοφιοφόρους τρίτωνες, φρύνους, βαλκανοβάτραχους, δεντροβάτραχους, σβελτοβάτραχους, γραικοβάτραχους και κιτρινομπομπίνες. Από τα ερπετά συναντά κανείς βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, σαπίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Στη λίμη Πετρών ζούνε αρκετές βίδρες, ενώ στα γύρω χωράφια απαντώνται οι σπάνιοι λαγόγυροι. Η πανίδα συμπληρώνεται από την περιστασιακή παρουσία του λύκου και από άλλα θηλαστικά, όπως το αγριογούρουνο, ο ασβός, η νυφίτσα, η αλεπού, το κουνάβι, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος.

Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει περίπου 20 είδη, με σημαντικότερα τα γριβάδια (Cyprinus carpio), τις τούρνες (Esox lucius), τα γληνιά (Tinca tinca), τα βαβούκια (Rhodeus meridionalis), τα χέλια (Anguilla anguilla), οι κοκκινοφτέρες (Scardinius erythrophthalmus), οι πεταλούδες (Carassius gibelio), οι βουλγαροκωβιοί (Gobio bulgaricus), οι μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι (Squalius vardarensis), οι κορήγωνοι (Coregonus sp.), οι γουλιανοί (Silurus glanis) και τα μαυροτσιρώνια (Pachychilon macedonicum). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη ζούνε δύο ενδημικά γαστερόποδα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κινδυνεύοντα στο Κόκκινο Βιβλίο, το Marstoniopsis graeca και το Graecoanatolica vegorriticola.

 

Πως θα πάτε

Η λίμνη Πετρών βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας, 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 140 από την Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει είτε μέσω της όμορφης διαδρομής Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Άρνισσα-Αμύνταιο, είτε μέσω της Εγνατίας Οδού, από την οποία βγαίνει κανείς στον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης και μέσω του δρόμου Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου φτάνει στην περιοχή. Από την Αθήνα προτιμήστε την διαδρομή που από Λάρισα στρίβει προς Ελασσόνα και κατευθύνεται προς Σέρβια-Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Αμύνταιο.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.73106057850832, Longitude:21.699454159423794)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Ζαραβίνα

Η μικρή λίμνη της Ζαραβίνας με τα πολλά ονόματα ξεφυτρώνει ανάμεσα στους ήρεμους λόφους του Πωγωνίου, ανάμεσα στα δρυοδάση και τα λιβάδια που απλώνονται στα βορειοδυτικά της Ηπείρου.

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών

Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο συναπάντημα τεσσάρων μεγάλων ποταμών και που χαρακτηρίζεται από τα όμορφα τοπία που δημιουργεί η γεωλογική ταυότητα της περιοχής στις όχθες της.

Λίμνη Δύστος

Η ιστορική λίμνη Δύστος στα κέντρο της Εύβοιας βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης, καθώς αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συστηματικής καταστροφής και έλλειψης προστασίας ενός από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους της χώρας μας.

Τεχνητή Λίμνη Κατάφυτου Δράμας

Μια μικρή τεχνητή λίμνη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές.

 
 


 Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.