Πρώτες βοήθειες για άγρια ζώα

Photo Gallery

 

Κάθε χρόνο εκατοντάδες άγρια ζώα τραυματίζονται από διάφορες αιτίες. Συνήθως οι πρώτη αντίδραση είναι λύπηση και λιγότερο εγρήγορση. Αν και τα άγρια ζώα είναι ιδιαίτερα στην συμπεριφορά και η περίθαλψη τους πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, εν τούτοις υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις αρχές πρώτων βοηθειών που ο καθένας μπορεί να αναλάβει πριν στείλει το ζώο σε κάποιο Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής.
 
Πουλιά: Πάρτε ένα χαρτόκουτο, βάλτε 7-8 φύλλα από εφημερίδες στον πάτο, σχισμένες λωρίδες από εφημερίδες και ανοίξτε μικρές τρύπες στα πλάγια για αερισμό. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Σκεπάστε το πουλί με ένα πανί και πιάστε το αποφεύγοντας με προσοχή ράμφος και νύχια αν είναι αρπακτικό, μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος.  Βάλτε το μέσα στο κουτί αφού του δώσετε, προσεκτικά με μια σύριγγα, λίγο νερό. Σκεπάστε το πάνω μέρος του κουτιού με ένα πανί και αφήστε το στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού.
 
Χελώνες: Οι χελώνες με σπασμένο κέλυφος είναι από τα πιο συνηθισμένα ζώα που βρίσκονται τραυματισμένα κάθε χρόνο. Μεταφέρετε με προσοχή το ζώο για να μην χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με εφημερίδες για πάτο. Αν το τραύμα είναι λερωμένο με χώματα μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης. Με ένα σταγονόμετρο, ρίξτε λίγες σταγόνες νερού στα ρουθούνια της χελώνας, για να ενυδατωθεί.
 
Θηλαστικά: Τα μικρά θηλαστικά, όπως αλεπούδες, κουνάβια, σκαντζόχοιροι, δαγκώνουν. Αποφύγετε πάση θυσία τα δόντια τους. Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου. Στρώστε το με εφημερίδες και βάλτε μέσα ένα κεσεδάκι με νερό.

Νεοσσοί:
Κάθε άνοιξη πολλοί νεοσσοί πέφτουν από φωλιές, εγκαταλείπονται ή χάνουν τους γονείς τους. Ανάλογα με το είδος απαιτείται και διαφορετικός τρόπος περίθαλψης.
Κουκουβάγιες-αρπακτικά: Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων, συνήθως, πρόκειται για «άτακτους» νεοσσούς που απομακρύνονται από τη φωλιά. Αν βρούμε ένα τέτοιο νεοσσό, το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή κουτί με τρύπα) σε ψηλό σημείο. Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Αν παρόλα αυτά δεν πετύχει, βάλτε τον νεοσσό σε ένα χαρτόκουτο με εφημερίδες και λίγο νερό. Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται αποκλειστικά με ωμό κοτόπουλο. Μετά από μια-δυο μέρες χρειάζονται συμπληρώματα (ασβέστιο κλπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, γι αυτό και απευθυνόμαστε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι κι ο μόνο τρόπος για να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.
Σταχτάρες: Οι σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα. Ιδανική τροφή είναι η ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ταΐσετε μερικές φορές με ασπράδι αυγού. Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο, χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και πετάμε το πουλάκι με δύναμη στον αέρα.
Χελιδόνια: Τα χελιδόνια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι αρκετά εξαρτημένα από τους γονείς τους. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους.
Σπουργίτια και άλλα σπινοειδή: Στο εμπόριο κυκλοφορούν, στα μεγάλα pet shop, σκευάσματα σε μορφή σκόνης που γίνονται κρέμα και με αυτά μπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιμοποιώντας σύριγγα. Εναλλακτική τροφή το ασπράδι αυγού. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια.
Κότσυφες: Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό και exact (τροφή για νεοσσούς παπαγαλάκια). Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε κοντά σε θάμνους.
Δεκαοχτούρες-περιστέρια: Μεγαλώνουν μια χαρά με exact.
Εντομοφάγα (παπαδίτσες, τσαλαπετεινάκια κλπ): Όλα τα εντομοφάγα ταΐζονται με ξηρά τροφή αναπτύξεως.
Καρακαξάκια-κουρουνάκια-κισσάκια: Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβας για γατάκια-σκυλάκια, αυγά κλπ.
 
Συχνότητα ταϊσμάτων:
Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας.
Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά.
Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά.
Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.
 
Τρόπος ταΐσμάτος: Παίρνουμε μια σύριγγα και στην άκρη της αντί για βελόνα βάζουμε ένα μικρό πλαστικό σωληνάκι. Γεμίζουμε την σύριγγα με μουσκεμένη ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, και μαλακά ρίχνουμε την τροφή στο στόμα του νεοσσού.
 
Θερμοκρασία: Πολύ  σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη «φωλιά» των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30  βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.
 
Φωλιά: Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνα ή συνδυαστικά άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια.
 
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην ΑΝΙΜΑ στα τηλέφωνα 2109510075 και 6972664675, όλο το εικοσιτετράωρο. Θα σας δωθούν οι κατάλληλες οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες, όποιου άγριου ζώου βρείτε. Η ΑΝΙΜΑ θα σας φέρει σε επαφή με τον κοντινότερο συνεργάτη του συλλόγου για την ασφαλή μετακίνηση και αποστολή του τραυματισμένου ζώου, ή με ένα ειδικό κέντρο περίθαλψης, αν πρόκειται για κάπιο είδος που χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση όπως φώκια, θαλάσσια χελώνα, λύκο ή αρκούδα.
 
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.wild-anima.gr/
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

To κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.