Ρέμα Λιβάδας Τήνου

Ένας πανέμορφος μικρός υγρότοπος στα βορειοανατολικά της Τήνου που εντυπωσιάζει με το βραχώδες τοπίο, την έντονη βλάστηση και τα δεκάδες ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του. Το ρέμα της Λιβάδας σχηματίζεται στη σκιά του μεγαλύτερου βουνού της Τήνου, του Τσικνιά, μυθική κατοικία του Αιόλου, του θεού των ανέμων. Ο υγρότοπος σχηματίζεται από τα νερά των μικρών χειμάρρων που κατεβαίνουν μέχρι την θάλασσα στα δυτικά της πανέμορφης παραλίας της Λιβάδας. Το ρέμα ξεκινάει κοντά στο χωριό Μυρσίνη και κατευθύνεται προς τα βορειοανατολικά για 5 χλμ. μέχρι να συναντήσει την ακτή, κινούμενο σε μια περιοχή που ονομάζεται γενικά Λιβάδα. Αποτελεί έναν χείμαρρο που σε εποχές ξηρασίας στερεύει, αλλά τις περισσότερες χρονιές κρατάει νερά μέχρι και κάποια δεκάδες μέτρα πριν την ακτή. Χαρακτηριστικοί είναι οι βράχοι που σχηματίζονται πάνω από το ρέμα με την διάβρωση από τη θάλασσα και τον άνεμο να έχει δημιουργήσει μοναδικά φυσικά γλυπτά. Δίπλα από το ρέμα υπάρχει μονοπάτι που ακολουθεί τον ρου για 200 μέτρα, και το οποίο λίγο μετά γίνεται αδιάβατο από την πυκνή βλάστηση. Το ρέμα της Λιβάδας προσφέρει ιδανική προστασία και στάση για ανεφοδιασμό για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ στα γύρω βουνά συναντά κανείς αντιπροσωπευτικά δείγματα της κυκλαδίτικης χλωρίδας.
 
Το ρέμα αποτελεί μια όαση βλάστησης καθώς στις όχθες του ανταγωνίζονται πολλά υδροχαρή φυτά ενώ λίγο μακρύτερα ξεκινάει η χαρακτηριστική φρυγανώδη βλάστηση των Κυκλάδων. Γύρω από το ρέμα υπάρχουν αρμυρίκια, πολλές πικροδάφνες και διάφοροι εκρπόσωποι της αλοφυτικής βλάστησης, όπως τα Εphedra distachya, Phragmites australis και Scirpus holoschoenus. Λίγα μέτρα πιο ψηλά αναπτύσσονται θυμάρια και ασφάκες ανάμεσα στα οποία μεγαλώνουν κρόκοι, ορχιδέες και άλλα λουλούδια, ενώ εκεί που το ρέμα συναντά την θάλασσα υπάρχουν λίγες αμμοθίνες. Στη θάλασσα αναπτύσσονται μεγάλα λιβάδια ποσειδωνίας. Κάποια από τα σημαντικότερα φυτά της περιοχής είναι ο Acanthus spinosus, οι κενταύριες Centaurea spinosa και C. mixta, η φριτιλάρια Fritillaria ehrhartii, οι κρόκοι Crocus tournefortii και C. cartwrightianus, το κολχικό Colchicum pusillum, το κρινάκι της θάλασσας Pancratium maritimum, η Cakile maritima, το Eryngium maritimum, το Limonium sinuatum, η Matthiola sinuata, ο Scolymus hispanicus και οι ορχιδέες Anacamptis papilionacea, Ophrys calypsus, O. omegaifera, κ.ά.

Η περιοχή προσελκύει πολλά πουλιά, όπως μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, πετρίτες, σπιζαετούς, αετομάχους, ποταμοσφυριχτές, διάφορες σουσουράδες, αλκυόνες, χελιδόνια, κοκκινοτσιροβάκους, μαυροτσιροβάκους, πέρδικες, κ.ά. Ιδιαίτερα κατά την εποχή των μεταναστεύσεων, πολλά είδη χρησιμοποιούν το ρέμα ως τόπο ξεκούρασης και ανεφοδιασμού, καθώς στα νερά του ζούνε μεγάλοι πληθυσμοί από κεφαλόπουλα. Την άνοιξη μπορεί να κανείς συναντήσει νυχτοκόρακες, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, μπεκατσίνια, νερόκοτες, καλαμοκανάδες, πετροτουρλίδες, σταχτάρες, κορυδαλλούς, τσαλαπετεινούς, διάφορα χελιδόνια, ασπροκωλίνες, γαλαζοκότσυφες, σταχτοπετρόκληδες, κ.ά. Στα βράχια της θάλασσας φωλιάζουν θαλασσοκόρακες και περιστασιακά εμφανίζονται αιγαιόγλαροι.

Η ερπετοπανίδα επίσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στις όχθες του ρέματος λιάζονται πολλές ποταμοχελώνες, ενώ άλλα είδη που ζούνε εδώ είναι ο βαλκανοβάτραχος, ο πρασινόφρυνος, ο κυρτοδάκτυλος, η τρανόσαυρα, το σιλιβούτι, το νερόφιδο, το αγιόφιδο, το σπιτόφιδο, ο λαφιάτης και η οχιά. Γύρω από το ρέμα ζούνε λαγοί, σκατζόχοιροι και κουνάβια, ενώ η απότομη βορειοανατολική ακτή φιλοξενεί μεσογειακές φώκιες.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το ρέμα και η παραλία της Λιβάδας βρίσκονται στα βόρεια του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από την Χώρα της Τήνου. Ανεβαίνετε προς τα χωριά της Πάνω Μεριάς και μετά την Στενή κατευθύνεστε βόρεια. Λίγο πριν φτάσετε ρίξτε μια ματιά στον ταμιευτήρα νερού στα αριστερά σας, καθώς μπορεί να δείτε μαυροπετρίτες να δροσίζονται.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.610337693461155, Longitude:25.23621820184303)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Σακκόρεμα Ξάνθης

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα ρέματα, το οποίο γεννιέται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και που στο διάβα του περνάει μέσα από πυκνά δάση, μικρές πεδιάδες και όμορφα χωριά.

Κρανιώτικο ρέμα

Ένα μικρό σε μήκος ρέμα των ορεινών Τρικάλων που κινείται μέσα στα πυκνά ελατοδάση που σκεπάζουν τους επιβλητικούς όγκους στα ανατολικά της Πίνδου.

Χείμαρρος Σέλλας

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες.

Ρέμα Γκιόλι

Ένα μικρό ρέμα της Δυτικής Μακεδονίας που ουσιαστικά αποτελεί την διέξοδο των νερών της λίμνης Ορεστιάδας της Καστοριάς προς τον ποταμό Αλιάκμονα.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.