Ρέμα Τσουβάλας

Το ρέμα της Τσουβάλας είναι ένα παραμυθένιο, μικρό ρέμα του Κίσσαβου που περνάει μέσα από ένα πυκνό δάσος και καταλήγει σε έναν πανέμορφο μικρό καταρράκτη. Πρόκειται για την διαδρομή που χρησιμοποιούσαν παλιά οι Μελιβοιώτες για να κατέβουν προς τα «κασταναριά» στην παραλία και η ονομασία του ρέματος βγήκε από τα τσουβάλια μέσα στα οποία μεταφέρανε οι χωρικοί τα κάστανα. Το μονοπάτι ξεκινάει από την Μελίβοια στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, και μετά από 7 περίπου χιλιόμετρα καταλήγει στην παραλιακή Βελίκα, ενώ κάποιος μπορεί να το περπατήσει από την ακτή προς το βουνό. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2,5-3 ώρες, πάνω σε ξεκάθαρο μονοπάτι, είναι αρκετά βατή και περνάει μέσα από ένα πυκνό παραποτάμιο δάσος. Γεφυράκια, μικροί χώροι αναψυχής, αυτοσχέδιοι μύλοι και άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις περιμένουν σε κάθε σημείο του μονοπατιού. Όλη η περιοχή αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα με πρωταγωνιστή το ρυάκι, την πλούσια παρόχθια βλάστηση και τα δάση των πλατύφυλλων. Τα ήπια χαρακτηριστικά του ρέματος της Τσουβάλας, το κάνουν ιδανικό προορισμό εκδρομής για οικογένειες με παιδιά.

Η περιοχή βρίσκεται σε ένα τμήμα του διάσημου Αισθητικού Δάσους Όσσας.  Τα δέντρα που κυριαρχούν είναι τα πλατάνια, τα σκλήθρα, οι ψευτοπλάτανοι και οι ιτιές δίπλα από το ποτάμι, οι βελανιδιές, οι καστανιές, οι κρανιές, οι καρυδιές, οι πικροκαστανιές και οι φλαμουριές, λίγο πιο μετά, ενώ κατεβαίνοντας πιο χαμηλά συναντά κανείς ρείκια, κουμαριές, φυλίκια, αριές και περιβόλια από μηλιές και κερασιές. Σημαντικά λουλούδια που φυτρώνουν στην γύρω περιοχή είναι οι εντυπωσιακοί κρίνοι Lilium chalcedonicum, η πρίμουλα Primula vulgaris sibthorpii, η Orthilia secunda, η κενταύρια Centaurea ossaea, το κολχικό Colchicum doerfleri, το Lamium garganicum striatum, η καμπανούλα Campanula thessala, οι αγριοπανσέδες Viola rausii και V. reichenbachiana, το Delphinium fissum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus stenopetalus, η Orlaya daucorlaya, η Digitalis grandiflora και πολλά ορχιδεοειδή.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά και σπάνια πουλιά. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν ο φιδαετός, η γερακίνα, το σαΐνι, ο πετρίτης, το ξεφτέρι, το χρυσογέρακο, ο μπούφος, ο χουχουριστής, η κουκουβάγια και ο γκιώνης. Άλλα πουλιά του δάσους και του ρέματος είναι η φάσσα, η κίσσα, ο αμπελουργός, η κιτρινοσουσουράδα, η σταχτοσουσουράδα, ο νεροκότσυφας, ο θαμνοψάλτης, η μπεκάτσα, η τσίχλα, η κοκκινότσιχλα, η γερακότσιχλα, η δεντροσταρήθρα, το τρυγόνι, η γιδοβυζάχτρα, το αηδόνι,  ο κοκκινολαίμης, ο τρυποφράχτης, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο δεντροφυλλοσκόπος, ο θαμνοτσιροβάκος, ο μαυροσκούφης, ο δεντροτσοπανάκος, ο τσαλαπετεινός, ο αετομάχος, ο δεντροβάτης, ο κοκκοθραύστης, το σκαρθάκι, το φανέτο, ο τσιφτάς, αλλά και διάφοροι δρυοκολάπτες.

Η ερπετοπανίδα αποτελείται από μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχους, πρασινόφρυνους, δεντροβάτραχους, σπιτόφιδα, νερόφιδα, τυφλίτες, ασινόφιδα, οχιές, κ.ά. Στην περιοχή ζούνε σε μεγάλους αριθμούς σχεδόν όλα τα είδη θηλαστικών του δάσους όπως η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, ο λαγός, ο αγριόχοιρος και ο σκίουρος, ενώ πιο σπάνια είναι το ζαρκάδι και ο αγριόγατος. Σημαντικοί είναι οι αριθμοί από πεταλούδες με αξιοσημείωτη την συχνή παρουσία της εντυπωσιακής Charaxes jasius και της σπάνιας Panaxia quadripunctaria αλλά και μεγάλα σκαθάρια του δάσους όπως τα Rosalia alpina, Cerambyx cerdo και Morimus funereus.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Ο Κίσσαβος απέχει περίπου 400 χλμ. από την Αθήνα και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αν έρχεστε από Αθήνα θα στρίψετε στην Εθνική προς Αγιόκαμπο και μέσω Αγιάς προς Μελίβοια. Η διαδρομή περνάει από ένα τμήμα του θεσσαλικού κάμπου, το οποίο είναι γεμάτο κιρκινέζια. Αν έρχεστε από Θεσσαλονίκη στρίβετε πριν τα Τέμπη για Στόμιο και ακολουθείτε την παραλιακή οδό στρίβοντας προς Μελίβοια από την Βελίκα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.738029609953635, Longitude:22.83728151731225)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ρέμα Λιβάδας Τήνου

Ένας ρύακας στα βορειοανατολικά της Τήνου που καταλήγει σε έναν μικρό υγρότοπο και εντυπωσιάζει με το παρακείμενο βραχώδες τοπίο, την έντονη βλάστηση και τα πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που βρίσκουν δροσιά και καταφύγιο στα νερά του.

Λιασκοβίτικο ρέμα

Ένα ορεινό ρέμα των Καρδιτσιώτικων Αγράφων που γεννιέται από το συναπάντημα δύο μεγάλων ρεμάτων που κατεβαίνουν από τις γύρω κορυφές.

Χείμαρρος Σέλλας

Ένας μεγάλος σε μήκος χείμαρρος που τέμνει κάθετα το «πόδι» της Αργολίδας και χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος από διαφορετικές εικόνες.

Λουτάνης

Ένα μεγάλο ρέμα, ή μικρός ποταμός, που στο διάβα του δημιουργεί την περίφημη Κοιλάδα του Λουτάνη και φιλοξενεί στα νερά και στις όχθες του ένα μεγάλο πλούτο της ροδιακής πανίδας και χλωρίδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.