Αρκουδόρεμα-Βάλια Κάλντα

Photo Gallery

 

Το Αρκουδόρεμα είναι ένα άγριο ποτάμι που κινείται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μία από τις πιο παρθένες περιοχές της Ελλάδας. Το ποτάμι κατεβαίνει σε ένα υψόμετρο 1.200 μέτρων στις ρίζες των πτυχώσεων που δημιουργούν το όρος Αυγό από τα βόρεια (2.177 μ.) και η Φλέγγα (2.157 μ.) του Μαυροβουνίου από τα νότια. Η περιοχή πάνω στην οποία τρέχει το ποτάμι ονομάζεται από τους Βλάχους της περιοχής «Βάλεα ντι λα Ούρσα» που σημαίνει «Κοιλάδα της αρκούδας» και από εκεί παίρνει και το όνομα του το ποτάμι. Στο Αρκουδόρεμα χύνονται πολλά μικρά ορεινά ρέματα με κυριότερα το ρέμα της Σαλατούρας, το Ζεστό ρέμα, το ρέμα της Φλέγγας και το ρέμα Μνήματα. Το ποτάμι συνεχίζει με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέχρι που βρίσκει τον ποταμό Αώο στη θέση Σμιξώματα, στο Δάσος Μούργου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα «ζωντανό» ποτάμι, καθώς κάθε χρόνο, ανάλογα με τα νερά που κατεβάζει, αλλάζει και τη μορφή της περιοχής. Σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, το ποτάμι γκρεμίζει ολόκληρες πλαγιές παίρνοντας μαζί τους δρόμους και τα μικρά έργα της δασικής υπηρεσίας. Το Αρκουδόρεμα βρίσκεται στο κέντρο της Βάλια Κάλντα και από εδώ ξεκινάει ένα από τα ομορφότερα δασικά μονοπάτια της Ελλάδας, το οποίο ανεβαίνει, μέσω του Αρκουδόλακκου, στις δίδυμες δρακόλιμνες της Φλέγγας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο Αρκουδόρεμα και στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα δεν είναι και η καλύτερη από πλευράς διαχείρησης. Σε μέρες με καλό καιρό η περιοχή γεμίζει από τζιπ που κατεβαίνουν το ποτάμι, κατασκηνωτές που ανάβουν φωτιές και ερασιτέχνες αλιείς, ενώ η παράνομη υλοτομία έχει εξελιχθεί σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής.

Δίπλα στο Αρκουδόρεμα, από τη μεριά του Αυγού, απλώνεται ένα πανέμορφο δάσος από δασική πεύκη (Pinus sylvestris), τα «Κόκκινα Πεύκα», όπως ονομάζεται, ή αλλιώς «Κίνλιι Αρόσι» στα βλάχικα. Στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 400 φυτικά είδη. Στη περιοχή που κινείται ο Ασπροπόταμος, από τα 1.000 μέχρι τα 1.600 μέτρα, απλώνονται δάση τεράστιων μαυρόπευκων που στη συνέχεια ενώνονται με πυκνά δάση οξιάς. Τα σερπεντινικά πετρώματα έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μια χλωρίδας πλούσιας σε ενδημικά και σπάνια είδη, ένας πραγματικός βοτανικός παράδεισος. Από αυτά τα πιο σημαντικά είναι το εντομοφάγο φυτό Pinguicula crystallina hirtiflora, το σπάνιο Moneses uniflora, η Aquilegia nigricans, το Geum coccineum, η Pedicularis orthantha, η κενταύρια Centaurea vlachorum, η Bornmuellera baldaccii, η Bornmuellera tymphaea, το Allium phthioticum, η Primula veris, η Armeria canescens, η τουλίπα Tulipa australis, η Soldanella pindicola, το Orobanche rechingeri, οι κρίνοι Lillium albanicum, L. martagon, L. chalcedonicum, οι καμπανούλες Campanula hawkinsiana και C. glomerata, η σιληνή Silene haussknechtii, το τριφύλλι Trifolium pilzii, η Pyrola chlorantha, η Minuartia baldaccii, το αγριογαρύφαλλο Dianthus giganteus, οι βιόλες Viola dukadjinica, V. orphanidis, V. albanica και οι ορχιδέες Corallorhiza trifida, Neotinea ustulata, Gymnadenia frivaldii, Coeloglossum viride, Orchis pallens, O. mascula και O. pinetorum.
 
Στην περιοχή απαντώνται πάνω από 100 είδη πουλιών. Από τα αρπακτικά εδώ ζει ο σπάνιος ασπροπάρης αλλά και χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, σαΐνια, διπλοσάινα, σφηκιάρηδες, ξεφτέρια, χρυσογέρακα και βραχοκιρκίνεζα. Είναι πολύ σημαντικό ότι γύρω από το Αρκουδόρεμα ζούνε τα 8 από τα 10 είδη δρυοκολάπτη που ζούνε στην Ευρώπη (μαύρος δρυοκολάπτης, πράσινος δρυοκολάπτης, σταχτοδρυοκολάπτης, πευκοδρυοκολάπτης, μεσαίος δρυοκολάπτης, λευκονώτης δρυοκολάπτης, βαλκανικός δρυοκολάπτης και νανοδρυοκολάπτης). Άλλα σημαντικά πουλιά είναι ο πύρρουλας, η γυδοβυζάχτρα, ο δεντροβάτης, ο νεροκότσυφας, ο διπλοκεφαλάς, ο σταυρομύτης, η λοφιοπαπαδίτσα, ο πυρροβασιλίσκος, ο δεντροτσοπανάκος, ο χουχουριστής και η γερακότσιχλα.

Στις λιμνούλες και τα ήρεμα νερά γύρω από το Αρκουδόρεμα ζούνε μεγάλοι πληθυσμοί από αλπικούς τρίτωνες. Η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται με είδη όπως, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, γραικοβάτραχους, πηδοβάτραχους, πρασινόσαυρες, κονάκια, τοιχογουστέρες, στεφανοφόρους, σαΐτες, νερόφιδα και οχιές. Η γύρω περιοχή είναι το βασίλειο της καφέ αρκούδας, ενώ κοπάδια από λύκους κάνουν συχνά την εμφάνιση τους. Στα δάση ζούνε ακόμα αγριόγατοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, σκίουροι, δεντρομυωξοί και λαγοί. Στο Αρκουδόρεμα ζούνε μεγάλοι αριθμοί από βίδρες, ενώ στα ψηλά υπάρουν ακόμα λίγα αγριόγιδα. Η ιχθυοπανίδα του ποταμού περιλαμβάνει την ιονική πέστροφα (Salmo farioides), τον σύρτη (Chondrostoma vardarense), τον πινδοβίνο (Oxynoemacheilus pindus), το ευρωπαϊκό τσιρωνάκι (Alburnoides bipunctatus) και την ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis).
 
Η άγρια φύση στο Αρκουδόρεμα είναι στα καλύτερα της και αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να είναι σχετικά προσεκτικός περπατώντας σε αυτά τα μέρη. Η χρήση της λέξης «αρκούδα» ως συνθετικό στα τοπωνύμια είναι κυριολεκτική, καθώς η περιοχή είναι καταφύγιο αυτού του ζώου και δεν αποκλείεται να συναντήσετε κάποιο άτομο. Πιο επικίνδυνες όμως είναι οι γρήγορες αλλαγές του καιρού. Αν είστε κοντά στο ποτάμι, φροντίστε να απομακρυνθείτε σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Αν έρχεστε από Αθήνα, επιλέξτε την διαδρομή προς Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Μέτσοβο. Από εκεί φτάνετε λίγο πριν τη Μηλιά και εισέρχεστε στη Βάλια Κάλντα μετά από 18 χιλιόμετρα κακού χωματόδρομου. Αν έρχεστε από Θεσσαλονίκη μετά τα Γρεβενά πηγαίνετε προς Μαυραναίους, Ζιάκα, Περιβόλι με 23 χιλιόμετρα άσφαλτο και 20 χιλιόμετρα καλό χωματόδρομο. Μόλις φτάσετε στη κοιλάδα, θα δείτε δασικές ταμπέλες που σας κατευθύνουν στο ποτάμι.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.89379861179141, Longitude:21.120233614964263)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Περτουλιώτικο ρέμα

Ένα από τα ομορφότερα μικρά ποτάμια της χώρας μας που κινείται σε έναν άγριο τόπο, ανάμεσα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους των ορεινών Τρικάλων.

Χείμαρρος Πλατανιάς Αγίας Τριάδας

Ένας πλατύς χείμαρρος στη Φθιώτιδα που κινείται σε ήρεμους λόφους και εκτεταμένες καλλιέργειες, καταλήγοντας σε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα εκβολών στη χώρα μας.

Ρέμα Ωρεών

Το μικρό ρέμα που εκβάλλει στους Ωρεούς στη Βόρεια Εύβοια, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό οικοσύστημα ενός μικρού ποταμού, που με τη πρώτη ματιά φαντάζει φτωχό σε βιοποικιλότητα, αλλά στην πραγματικότητα προσελκύει πολλά είδη της πανίδας.

Βούβαρης

Ένας πανέμορφος μεγάλος ρύακας της Λέσβου που εκβάλλει στον Κόλπο της Καλλονής και που στο διάβα του δημιουργεί ένα πλήθος από οικοτόπους γεμάτους σπάνια είδη της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.