Υγρότοπος Αμπελάκια Σαλαμίνας

Ένας μικρός και υποβαθμισμένος υγρότοπος που αποδεικνύει ότι ο κάθε βιότοπος, ακόμα και όταν βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση, συνεχίζει να προσελκύει τα ζώα που τόσους αιώνες τον επισκέπτονται. Ο υγρότοπος βρίσκεται κοντά στον οικισμό Αμπελάκια στα ανατολικά παράλια της Σαλαμίνας, στο τέλος ενός στενού κόλπου που δημιουργείται από τις δύο μακρόστενες χερσονήσους, την Πούντα στα βόρεια και την Κυνόσουρα στα νότια. Πρόκειται για την περιοχή όπου στη αρχαιότητα ήταν χτισμένη η πόλη της Σαλαμίνας, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο είχε αγκυροβολήσει ο ελληνικός στόλος πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα υπολείμματα του αρχαίου λιμένα του νησιού. Ο υγρότοπος στα Αμπελάκια είναι μικρής έκτασης φτάνοντας μόλις τα 14 στρέμματα και είναι απορίας άξιον πώς έχει διατηρηθεί, καθώς λίγες δεκάδες μέτρα ανατολικότερα βρίσκονται δύο ναυπηγεία-διαλυτήρια πλοίων. Στα δυτικά του και προς τα ηπειρωτικά διακόπτεται από τον παραθαλάσσιο ασφαλτόδρομο της Ακτής Θεμιστοκλέους και αμέσως μετά βρίσκονται μικρές μάντρες, χτισμένες ακριβώς πάνω στα παλιά χέρσα του υγροτόπου. Παρόλα αυτά ένα μικρό ρέμα συνεχίζει να εκβάλλει στην περιοχή ανάμεσα σε βούρλα και άλλα αλόφυτα, ενώ εδώ ακόμα σταθμεύουν κάποια παρυδάτια πτηνά. Κατά την διάρκεια της άμπωτης στην περιοχή αποκαλύπτεται ένας μεγάλος βούρκος και πολλά δίθυρα μαλάκια αναδύονται από τις λάσπες. Μπορεί ο υγρότοπος στα Αμπελάκια φαινομενικά να δείχνει κατεστραμμένος, όμως ακόμα και εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει την εξερεύνηση.

Στην περιοχή είχε δημιουργηθεί ο προσφυγικός καταυλισμός με την ονομασία Φοίνιξ και έτσι δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν λίγες διάσπαρτες χαρουπιές (Phoenix dactylifera). Άλλα δέντρα της περιοχής είναι τα αλμυρίκια, οι ευκάλυπτοι και οι χαρουπιές. Πέρα από τα βούρλα (Juncus maritimus) εδώ συναντάει κανείς και τα αλόφυτα Sarcocornia perennis, Suaeda vera και Arthrocnemum macrostachyum. Άλλα είδη του υγρότοπου και της κοντινής περιοχής είναι η Beta maritima, το Ammi majus, ο Schismus arabicus, η Cakile maritima, το Chenopodium ambrosioides, ο ασφόδελος Asphodelus ramosus, το Atriplex prostrata, η Lactuca serriola, η Erucaria hispanica, η Alcea rosea, το αγριόσκορδο Allium hirtovaginatum, η Spergularia salina, ο Convolvulus oleifolius, η ανεμώνη Anemone coronaria, το Lepidium draba, το Geranium molle, η Malva sylvestris, το Limonium narbonense, ο Echinops sphaerocephalus subsp albidus και το Cichorium intybus.

Η ορνιθοπανίδα παρά το μικρό μέγεθος του υγροτόπου εμφανίζει ενδιαφέρον, καθώς εδώ σταθμεύουν κατά τις μεταναστευτικές περιόδους διάφορα παρυδάτια είδη. Στην περιοχή ζουν μόνιμα οι αλκυόνες, ενώ στα βράχια και στις πέτρες του αρχαίου λιμανιού ξεκουράζονται μικρά κοπάδια από καστανοκέφαλους γλάρους. Την άνοιξη καταφθάνουν σταχτοτσικνιάδες και λευκοτσικνιάδες, ενώ εδώ κυνηγούν βραχοκιρκίνεζα. Άλλα είδη που εμφανίζονται εποχικά είναι το μαυροβουτηχτάρι, ο κορμοράνος, ο καλαμοκανάς, ο ποταμοσφυριχτής, το αργυροπούλι, η λασποσκαλίδρα, ο κοκκινοσκέλης, ο πρασινοσκέλης, ο ακτίτης, ο λεπτόραμφος γλάρος, ο μαυροκέφαλος γλάρος, ο ασημόγλαρος, το χειμωνογλάρονο, η κουκουβάγια, η σταχτάρα, ο κατσουλιέρης, το σταβλοχελίδονο, το σπιτοχελίδονο, η νεροκελάδα, η κιτρινοσουσουράδα, ο καρβουνιάρης, ο μαυρολαίμης, ο καστανολαίμης, ο σταχτοπετρόκλης, ο μαυροσκούφης, η σχοινοποταμίδα, ο αετομάχος, η κουρούνα, ο σπίνος, η καρδερίνα και το σκαρθάκι. Από την ερπετοπανίδα στην περιοχή ζούνε σαμιαμίδια και τρανόσαυρες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ακτή κατά την άμπωτη, όταν φανερώνονται τα δίθυρα μαλάκια Pinctada radiata και Mactra corallina.

 

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Ο υγρότοπος στα Αμπελάκια βρίσκεται μόλις 2,8 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Παλούκια και το λιμάνι της Σαλαμίνας.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.95058186187889, Longitude:23.53773292987057)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λιμνοθάλασσα Ωρωπού

Λίγο βορειότερα από το λιμάνι του Ωρωπού και κατά μήκος της ακτογραμμής εκτείνεται μια μικρή λιμνοθάλασσα 650 περίπου στρεμμάτων η οποία κατά την διάρκεια των εποχικών μεταναστεύσεων γεμίζει από ταξιδιάρικα πουλιά.

Βιβάρι Ευρώτα

Μία μικρή λωρίδα υφάλμυρου νερού που συνδέεται εποχικά με τη θάλασσα και φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από είδη της ορνιθοπανίδας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνης

Η πρώτη στη σειρά από την αλυσίδα των λιμνοθαλασσών που απλώνονται στις ακτές του νομού Ροδόπης, η οποία φιλοξενεί κάθε χειμώνα πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Κουμουνδούρου

Η λίμνη Κουμουνδούρου είναι ένας μικρός υγρότοπος που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη μέση μιας βαριά βιομηχανοποιημένης περιοχής καταφέρνει και ξαφνιάζει από την βιοποικιλότητα της.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.