Λιμνοθάλασσα Σαχτούρη

Photo Gallery

 

Η λιμνοθάλασσα Σαχτούρη ανήκει σε ένα σύμπλεγμα μικρών, αλλά σημαντικών για την ορνιθοπανίδα, παράκτιων υγρότοπων που απλώνονται διαδοχικά στην Ερμιονίδα, στην νότια ακτογραμμή της Αργολίδας, σαν περιδέραιο. Πρόκειται για την πρώτη λιμνοθάλασσα που συναντάει κανείς, όπως έρχεται από τα ανατολικά και την περιοχή της Τροιζηνίας. Το σχήμα της είναι ωοειδές, το μέγεθος της φτάνει τα 400 στρέμματα και η περίμετρος της περίπου τα 3 χλμ. Βρίσκεται δυτικά από την περιοχή Μετόχι, το μικρό λιμάνι που συνδέει την Ερμιονίδα με την Ύδρα. Στα βόρεια απλώνονται ήρεμοι λόφοι που καταλήγουν στην οροσειρά Αδέρες και στα νότια μια λεπτή λωρίδα άμμου την χωρίζει από τον Κόλπο της Ύδρας. Πρόκειται για μια παράκτια, μονίμως κατακλυσμένη, λίμνη γλυκού νερού στην οποία έχει δημιουργηθεί μια διώρυγα επικοινωνίας με τη θάλασσα για να λειτουργήσει ως ιχθυοτροφείο και έκτοτε το νερό της έχει γίνει υφάλμυρο. Στα βόρεια της υπάρχει ένα όμορφο νησάκι με λίγα δέντρα και στα ανατολικά της χωρίζεται με ένα χωματόδρομο από ένα ενδιαφέρον αλίπεδο που φτάνει τα 110 στρέμματα και κατακλύζεται εποχικά. Στα δυτικά της και μετά από 550 μέτρα στα οποία απλώνονται καλλιέργειες, βρίσκεται ο επόμενος υγρότοπος της Ερμιονίδας, η λιμνοθάλασσα Κουμπούρνα. Γύρω από την λιμνοθάλασσα υπάρχουν βατοί χωματόδρομοι που σας οδηγούν μέχρι τη διώρυγα, ενώ αν κάποιος θέλει να την θαυμάσει από ψηλότερα, μπορεί να ανέβει προς τους λόφους στα βόρεια. Η λιμνοθάλασσα Σαχτούρη είναι ένας μικρός υγρότοπος σε μια ήσυχη περιοχή που συγκεντρώνει πολλά είδη της ορνιθοπανίδας κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων, ιδανικός για παρατήρηση και εξερεύνηση.

Περιμετρικά της λιμνοθάλασσας υπάρχουν περιοχές με καλαμιώνες, σαλικόρνιες και υδρόφιλα είδη του γένους Juncus και Typha. Στους λόφους κυριαρχούν οι καλλιέργειες ελαιόδεντρων αλλά και περιοχές με μεσογειακή βλάστηση με σκίνα, πουρνάρια και διάφορα φρύγανα. Στην παραλία που απλώνεται σε μια στενή λωρίδα 700 μέτρων υπάρχουν πολλά αμμόφιλα είδη της ακροθαλασσιάς με πιο κοινά φυτά την Medicago marina, την αγριοβιολέτα Matthiola tricuspidata, την Anthemis tomentosa, τον Scolymus hispanicus, την Euphorbia peplis, το Cardopatium corymbosum, την κίτρινη παπαρούνα Glaucium flavum, το Cakile maritima, το Eryngium maritimum, την κενταύρια Centaurea raphanina και το Mesembryanthemum nodiflorum. Άλλα φυτά της περιοχής είναι η σιληνή Silene colorata που σχηματίζει όμορφα λιβάδια την άνοιξη, η Scilla autumnalis, η ίριδα Moraea sisyrinchium, η Matthiola fruticulosa, αλλά και πολλά είδη ορχιδεών, όπως: Anacamptis coriophora fragrans, A. pyramidalis, Limodorum abortivum, Neotinea tridentata, Serapias parviflora, Orchis italica, Ophrys apifera, O. lutea, O. mammosa, O. tenthredinifera.

Η λιμνοθάλασσα Σαχτούρη αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης, η περιοχή γεμίζει με πουλιά. Εδώ σταθμεύουν συχνά μεγάλα κοπάδια από όμορφες και σπάνιες χαλκόκοτες. Τα ψάρια που κρατάει η λιμνοθάλασσα προσελκύουν μεγάλους ερωδιούς, όπως σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες και νυχτοκόρακες αλλά και μεγάλους αριθμούς από κορμοράνους και καστανοκέφαλους γλάρους. Τα αρπακτικά περιλαμβάνουν γερακίνες, καλαμόκιρκους, πετρίτες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα, ενώ έχει παρατηρηθεί η περιστασιακή εμφάνιση του ψαραετού. Άλλα παρυδάτια είδη είναι οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι ψαλίδες, οι βαρβάρες, οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, οι λασποσκαλίδρες, οι  νανοσκαλίδρες, οι ακτίτες, οι θαλασσοσφυριχτές, οι ποταμοσφυριχτές, οι καλαμοκανάδες, τα ποταμογλάρονα, τα νανογλάρονα και τα χειμωνογλάρονα. Από τα υπόλοιπα μικροπούλια εδώ συναντάει κανείς αλκυόνες, κατσουλιέρηδες, κιστικόλες, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκους, κοκκινοτσιροβάκους, τσιφτάδες, μαυρολαίμηδες, νεροκελάδες, λιβαδοκελάδες, καστανολαίμηδες, ψευταηδόνια, αετομάχους, φλώρους, καρδερίνες και σπάνιους αμπελουργούς.
 
Η ερπετοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει εκατοντάδες πρασινόφρυνους, βαλκανικούς βάτραχους, κρασπεδοχελώνες, πρασινόσαυρες, σαμιαμίδια, σιλιβούτια, δεντρογαλιές, σαΐτες, λαφιάτες, νερόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές, ενώ τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται από αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, λαγούς, ποντικούς και διάφορες νυχτερίδες.

 

Πως θα πάτε

Η λίμνη Σαχτούρη βρίσκεται 22 χλμ. ανατολικά της Ερμιόνης και 184 χλμ. από την Αθήνα. Η πιο γρήγορη διαδρομή από την Αθήνα είναι αυτή που από την Επίδαυρο οδηγεί ηπειρωτικά προς την Ερμιόνη. Οι πιο όμορφες όμως είναι αυτές που κινούνται παραλιακά από το Ναύπλιο στα δυτικά και τον Γαλατά στα ανατολικά.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.410047423754406, Longitude:23.402764172241177)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Έλος Αρχαίου Λιμένα Σαλαμίνας

Ένας μικρός και υποβαθμισμένος υγρότοπος που αποδεικνύει ότι ο κάθε βιότοπος, ακόμα και όταν βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, συνεχίζει να προσελκύει τα ζώα που τόσους αιώνες τον επισκέπτονται.

Αλυκή Αγκιστριού

Ένας μικρός εποχικός υγρότοπος ο οποίος, παρότι είναι σχετικά άγνωστος, αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για κάποια αξιόλογα είδη της ορνιθοπανίδας κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.

Λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνης

Η πρώτη στη σειρά από την αλυσίδα των λιμνοθαλασσών που απλώνονται στις ακτές του νομού Ροδόπης, η οποία φιλοξενεί κάθε χειμώνα πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας.

Αλυκή Νάξου

Η Αλυκή της Νάξου είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος παράκτιος υγρότοπος των Κυκλάδων, τόσο από άποψη βιοποικιλότητας, όσο και από την σπανιότητα των πτηνών που βρίσκουν προσωρινό ή μόνιμο καταφύγιο στα νερά του.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.